ΔΙΕΘΝΕΣ
26/10/2020 10:40 EET | Updated 26/10/2020 11:02 EET

Υποχρέωσαν γυναίκες να γδυθούν για σωματικό έλεγχο πριν από πτήση της Qatar Airaways

Μετά την ανεύρευση νεογέννητου βρέφους σε τουαλέτα του αεροδρομίου της Ντόχα.

anyaberkut via Getty Images

Ερευνα εκπονεί η Αυστραλία μετά από καταγγελίες δεκάδων γυναικών πως κατά την πτήση Ντόχα-Σίδνεϊ της Qatar Airways, τους ζητήθηκε να γδυθούν για να υποβληθούν σε σωματικό έλεγχο και ιατρική εξέταση.

Το περιστατικό συνέβη μετά την ανεύρεση ενός νεογέννητου μωρού σε τουαλέτα του αεροδρομίου Χαμάντ που βρίσκεται στη Ντόχα του Κατάρ. Η ταυτότητα του βρέφους, το οποίο λαμβάνει τη φροντίδα των ειδικών, δεν έχει γίνει γνωστή.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης πως οι επιβάτες είχαν επιβιβαστεί στην πτήση πριν ζητηθεί από τις γυναίκες να κατέβουν.

Οι ίδιοι αναφέρουν πως δεκατρείς γυναίκες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στον κεντρικό δρόμο μπροστά από το αεροδρόμιο, ενώ εκεί τους ζητήθηκε να αφαιρέσουν τα ρούχα τους πριν εξεταστούν.

H Κιμ Μιλς είπε στον βρετανικό Guardian πως ήταν μεταξύ των γυναικών εκείνων που οδηγήθηκαν σε ένα σκοτεινό χώρο στάθμευσης, όπου τρία ασθενοφόρα περίμεναν για να κάνουν τις εξετάσεις.

Η ίδια μαρτυρά πως η εμπειρία ήταν τρομακτική. Περιγράφει πως τα πόδια της έτρεμαν, ενώ ήταν τρομοκρατημένη για το μέρος που θα κατέληγε. «Δεν μας εξηγούσαν καν τι συνέβαινε», τόνισε συμπληρώνοντας πως αργότερα το προσωπικό του αεροπλάνου της είπε πως δεν γνώριζε περί τίνος πρόκειται.

Ο Δρ. Βόλφανγκ Μπάμπεκ, που επέστρεφε στην Αυστραλία από τη Γερμανία, μιλώντας επίσης στον Guardian, σχολίασε πως περίμενε περίπου τρεις ώρες στο αεροπλάνο, επειδή η αεροπορική εταιρεία ζήτησε από όλες τις γυναίκες να αποβιβαστούν.

Όταν γύρισαν πίσω, οι περισσότερες ήταν πολύ τρομαγμένες, τουλάχιστον μία από αυτές έκλαιγε. Όλες μαζί συζητούσαν αυτό που είχε συμβεί λέγοντας πως ήταν απαράδεκτο και αηδιαστικό.

Ο ίδιος είπε ότι μίλησε με κάποιες από αυτές και του είπαν πως τις οδήγησαν σε έναν χώρο που δεν προορίζεται για τους επιβάτες ενώ τις υπέβαλαν σε ιατρική εξέταση. «Τις πήγε το προσωπικό της ασφάλειας σε ένα υπόγειο, χωρίς να ξέρουν τι συμβαίνει. Εκεί τους παρουσίασαν μία γιατρό και ουσιαστικά τους έκαναν γυμνό σωματικό έλεγχο. Έπρεπε να τα βγάλουν όλα από τη μέση και κάτω, όλα τα ρούχα τους, ακόμη και τα εσώρουχά τους».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστραλίας δήλωσε ότι η χώρα εξέφρασε «τις σοβαρές ανησυχίες της αναφορικά με το περιστατικό» στις αρχές του Κατάρ και πως έλαβε τη διαβεβαίωση ότι «σύντομα θα μας παρέχουν λεπτομερή ενημέρωση».

(Με πληροφορίες από BBC)