Ερείπια το «Στόουνχεντζ» των ΗΠΑ μετά από έκρηξη

Οι λάτρεις θεωριών συνωμοσίας πανηγυρίζουν.
Ερείπια γύρω από τους Guidestones της Τζόρτζια μετά από μια έκρηξη στο Έλμπερτον, Τζόρτζια, ΗΠΑ, 6 Ιουλίου 2022. Εικόνα από βίντεο.
Ερείπια γύρω από τους Guidestones της Τζόρτζια μετά από μια έκρηξη στο Έλμπερτον, Τζόρτζια, ΗΠΑ, 6 Ιουλίου 2022. Εικόνα από βίντεο.
ABC AFFILIATE WSB-TV via via REUTERS

Το μυστηριώδες μνημείο από γρανίτη στην επαρχία της Τζόρτζια, αποκαλούμενο και ως το ”Στόουνχετζ” της Αμερικής, γκρεμίστηκε με εκρηκτικό μηχανισμό που το μετέτρεψε σε ερείπια την Τετάρτη λίγες ώρες αφότου υπέστη σοβαρές ζημιές από βανδαλισμό. Πλάνα έδειξαν ένα αυτοκίνητο να φεύγει από το σημείο και οι αρχές διεξάγουν έρευνα.

Μια έκρηξη νωρίς την Τετάρτη έκανε ερείπια μια από τις πλάκες των Georgia Guidestones. Οι αρχές ανέφεραν ότι το υπόλοιπο της κατασκευής κατεδαφίστηκε σκόπιμα αργότερα μέσα στην ημέρα ”για λόγους ασφαλείας”. Η αρχική ζημιά αποδόθηκε σε «άγνωστα άτομα» που «πυροδότησαν εκρηκτικό μηχανισμό» στο σημείο.

ABC AFFILIATE WSB-TV via via REUTERS

Το μνημείο ανεγέρθηκε το 1980 στη μέση ενός μεγάλου χωραφιού κοντά στην πόλη Elberton της Τζόρτζια, έξω από τον αυτοκινητόδρομο 77, κατόπιν ανάθεσης από ένα άτομο με το ψευδώνυμο RC Christian. Σύντομα καταχωρήθηκε ως τουριστικό αξιοθέατο από την ταξιδιωτική ιστοσελίδα της πολιτείας και το Εμπορικό Επιμελητήριο της κομητείας Elbert.

Οι Georgia Guidestones, ήταν είναι γκρίζες πέτρινες πλάκες, ύψους 5,8 μέτρων και βάρους 119 τόνων. Οι πλάκες ήταν χαραγμένες με ένα αινιγματικό μήνυμα σε 12 γλώσσες (ανάμεσα τους και τα αρχαία ελληνικά) που ζητούσε τη διατήρηση της ανθρωπότητας περιορίζοντας τον παγκόσμιο πληθυσμό σε λιγότερους από μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους για να ζουν «σε μια αέναη ισορροπία με τη φύση», σύμφωνα με τις επίσημες μεταφράσεις του κειμένου.

The Georgia Guidestones stand in Elberton, Georgia, U.S. March 30, 2017. REUTERS/Harrison McClary
The Georgia Guidestones stand in Elberton, Georgia, U.S. March 30, 2017. REUTERS/Harrison McClary
HARRISON MCCLARY via REUTERS

Οι Guidestones λειτούργησαν επίσης ως αστρονομικό ημερολόγιο, διευθετημένο ώστε να αφήνει το φως του ήλιου να λάμπει μέσα από μια στενή τρύπα στη δομή κάθε μεσημέρι για να φωτίζει χαραγμένες ημερομηνίες.

Αλλά το μνημείο προκάλεσε αντιδράσεις από κάποιους που συνέδεαν το μήνυμά του με ακροδεξιές συνωμοσίες και τον σατανισμό.

Ένας τοπικός πάστορας, δήλωσε αμέσως την πεποίθησή του ότι οι πέτρες χτίστηκαν για λατρεία του διαβόλου λόγω της παρόμοιας εμφάνισής τους με το Στόουνχεντζ.

Επίσης, η πρώην υποψήφια κυβερνήτης της Τζόρτζια, Κάντις Τέιλορ, συμπεριέλαβε την αφαίρεση του μνημείου ως μέρος της προεκλογικής της εκστρατείας

Μετά την είδηση της κατεδάφισης των Guidestones την Τετάρτη, η Tέιλορ έγραψε στο Twitter ότι η κατάρρευση του μνημείου ήταν μια πράξη θεϊκής παρέμβασης.

″Ο Θεός είναι Θεός από μόνος του. Μπορεί να κάνει ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ θέλει. Αυτό περιλαμβάνει την κατάρριψη των Σατανικών Κατευθυντήριων λίθων”.

Η Τέιλορ κυκλοφόρησε αργότερα ένα βίντεο στο οποίο επέμεινε ότι δεν θα υποστήριζε ποτέ τους βανδαλισμούς και ότι «όποιος καταστρέφει ιδιωτική ή δημόσια περιουσία θα πρέπει να συλλαμβάνεται».

Κανένας αξιωματούχος επιβολής του νόμου δεν υπαινίχθηκε ότι η Τέιλορ συμμετείχε στην επίθεση στα Guidestones.

Οι Guidestones της Γεωργίας εδώ και καιρό βρίσκονταν στο επίκεντρο θεωριών συνωμοσίας. Κάποιοι πίστευαν ότι το μνημείο είναι «σατανικό» και μια «πύλη στην κόλαση».

Έχει συνδεθεί με τη θεωρία της «Νέας Παγκόσμιας Τάξης», σχετικά με μια υποτιθέμενη συνωμοσία από παγκόσμιες ελίτ να κυβερνήσουν την ανθρωπότητα. Το 2008, το μνημείο αλλοιώθηκε με το σύνθημα «θάνατος στη Νέα Παγκόσμια Τάξη» βαμμένο σε κόκκινο χρώμα.

HARRISON MCCLARY via REUTERS

Το μνημείο είχε το παρατσούκλι «το αμερικανικό Στόουνχετζ», λόγω της ομοιότητας του με το προϊστορικό ορόσημο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: Reuters, BBC

Δημοφιλή