Ερευνα: Το καυτό τσάι αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου

Οπως και η άμεση κατανάλωσή του.
Florian Gaertner via Getty Images

Προτιμάτε το τσάι σας καυτό; Καλά θα κάνετε να το ξανασκεφτείτε και να το αφήσετε να κρυώσει λίγο προτού το πιείτε.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, όσοι καταναλώνουν το ρόφημα ενώ ζεματάει αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του οισοφάγου.

Ερευνες που έγιναν σε άτομα, τα οποία έπιναν τσάι για τουλάχιστον δέκα χρόνια, έδειξαν πως όσοι το έπιναν σε θερμοκρασίες άνω των 60 βαθμών Κελσίου είχαν διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν σε σχέση με αυτούς που το έπιναν χλιαρό και γενικά με όσους κατανάλωναν λιγότερο τσάι.

Το καρκίνωμα των σκελετικών κυττάρων του οισοφάγου είναι η έκτη πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS), στις ΗΠΑ ο κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου κατά τη διάρκεια της ζωής είναι περίπου 1 στους 132 άνδρες και 1 στις 455 γυναίκες.

Ο Διεθνής Οργανισμός για την Ερευνα του Καρκίνου ταξινόμησε τα «πολύ ζεστά» ροφήματα άνω των 65 ° C, ως «πιθανώς καρκινογόνα» για τον άνθρωπο.

Από το 2004, οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία για 50.000 ενήλικες, που ζουν στην επαρχία Γκολεστάν στο βορειοανατολικό Ιράν, όπου έχουν καταγραφεί υψηλά ποσοστά καρκίνου του οισοφάγου και όπου οι κάτοικοι πίνουν κατά μέσο όρο 1.100 ml μαύρου τσαγιού καθημερινά.

Στην αρχή της έρευνας, οι ερευνητές έδιναν φλιτζάνια τσαγιού κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων στους συμμετέχοντες για να μετρήσουν τις θερμοκρασίες κατανάλωσης τσαγιού και ζήτησαν από τον καθένα τις προτιμήσεις του για τη θερμοκρασία του τσαγιού καθώς και πόσο σύντομα μετά το γέμισμα της κούπας θα το έπιναν.

Μέχρι το 2017, 317 συμμετέχοντες είχαν αναπτύξει καρκίνωμα του σκελετικού οισοφάγου. Οι άνθρωποι που έπιναν τακτικά τσάι σε θερμοκρασίες 60 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερες ήταν 41% πιθανότερο να ασθενήσουν από όσους τους έπιναν πιο δροσερό. Και εκείνοι που έπιναν το τσάι τους μέσα σε δύο λεπτά από την έκχυση είχαν 51% μεγαλύτερο κίνδυνο από εκείνους που περίμεναν έξι λεπτά ή περισσότερο.

Συνολικά, οι άνθρωποι που έπιναν τουλάχιστον 700 ml ημερησίως σε θερμοκρασίες άνω των 60 ° C είχαν 91% υψηλότερο κίνδυνο από εκείνους που έπιναν λιγότερο τσάι σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Πηγή: Reuters