Ερντογάν: Η Τουρκία εξετάζει συνεργασία με τη Ρωσία σε μαχητικά και υποβρύχια

Για περαιτέρω «κοινά βήματα» έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος.
Vladimir Smirnov via Getty Images

Η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω κοινών βημάτων με τη Ρωσία στην αμυντική βιομηχανία, μεταξύ άλλων σε τομείς όπως τα μαχητικά αεροσκάφη και τα υποβρύχια, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για επιπλέον κυρώσεις.

Κατά την πτήση επιστροφής στην Τουρκία, ο Ερντογάν είπε σε δημοσιογράφους πως είχε προτείνει συνεργασία με τη Ρωσία στην ανέγερση δύο ακόμη πυρηνικών σταθμών, και ο Πούτιν πρότεινε από πλευράς του ανάπτυξη πλατφορμών για εκτοξεύσεις πυραύλων στο Διάστημα, μετέδωσε το NTV.

Η αγορά ρωσικών S-400 από την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, το 2019, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ουάσινγκτον, με αποτέλεσμα την εκδίωξη της Άγκυρας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, στα οποία βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό η «επόμενη ημέρα» της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, και την επιβολή κυρώσεων στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας.

Όταν ο Ερντογάν είπε, εντός της προηγούμενης εβδομάδας, πως η Τουρκία θα αγόραζε περισσότερους S-400, η Ουάσινγκτον απάντησε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με επιπλέον μέτρα, στο πλαίσιο αμερικανικών νόμων για κυρώσεις σε χώρες που αγοράζουν ρωσικά όπλα.

Σε σχόλια σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες της Τετάρτης στο Σότσι, ο Ερντογάν δεν αναφέρθηκε σε νέες αγορές S-400, μα είπε ότι η Τουρκία δεν θα έκανε πίσω και αναφέρθηκε σε άλλα πιθανά αμυντικά προγράμματα με τη Ρωσία.

Το νέο ρωσικό ελαφρύ μαχητικό LTS Checkmate που παρουσιάστηκε στην έκθεση MAKS 2021.
Το νέο ρωσικό ελαφρύ μαχητικό LTS Checkmate που παρουσιάστηκε στην έκθεση MAKS 2021.
Sergei Karpukhin via Getty Images

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ενδελεχώς τι βήματα θα κάνουμε στην παραγωγή κινητήρων αεροσκαφών, τι βήματα θα κάνουμε σχετικά με μαχητικά αεροσκάφη» είπε, προσθέτοντας πως άλλες κινήσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη ναυπήγηση πλοίων και υποβρυχίων.

Η ρωσική Rosatom κατασκευάζει έναν πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού στη νότια Τουρκία, και ο Ερντογάν είπε πως είχε προτείνει η Ρωσία να συνεργαστεί στην κατασκευή δύο επιπλέον σταθμών.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι θα συναντούσε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη G20 στη Ρώμη τον επόμενο μήνα, καθώς και στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη, και ότι θα συζητούσαν τα 1,4 δισ. δολάρια που η Τουρκία πλήρωσε για τα F-35 που δεν μπορεί πλέον να αγοράσει. «Θα συζητήσουμε όλες τις σχέσεις, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών, πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών» είπε σχετικά.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ερντογάν είπε κατά την επιστροφή του από επίσκεψη στη Νέα Υόρκη πως οι σχέσεις Τουρκίας -ΗΠΑ δεν ήταν υγιείς, και η παρούσα κατεύθυνσή τους δεν οδηγούσε σε ευοίωνες προβλέψεις. Ωστόσο, μετά τα σχόλιά του για τα σχέδια περί συναντήσεων με τον Μπάιντεν, είπε, κατά την επιστροφή από το Σότσι, ότι υπάρχουν κάποια βήματα που γίνονται που βαίνουν καλώς.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή