Ερντογάν: Η Τουρκία βρήκε μεγάλο κοίτασμα αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

Η «έκπληξη» που είχε προαναγγείλει ο Τούρκος πρόεδρος την Τετάρτη.
Anadolu Agency via Getty Images

Η Τουρκία ανακάλυψε γιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, υποστήριξε την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είπε ότι ανακαλύφθηκαν 320 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη ζώνη Tuna-1 στη Μαύρη Θάλασσα, προσθέτοντας πως «τα νεοανακαλυφθέντα κοιτάσματα είναι μόνο μέρος ενός μεγαλύτερου πόρου» και ότι η χώρα του θα «συνεχίσει να ανακαλύπτει περισσότερα στο κοντινό μέλλον».

«Η Τουρκία πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου της ιστορίας της στη Μαύρη Θάλασσα» είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας πως σκοπεύει να το θέσει σε χρήση το 2023 και να γίνει εξαγωγέας ενέργειας.

.
.
via REUTERS

Η ανακοίνωση αυτή έλαβε χώρα αφού ο Τούρκος πρόεδρος είχε πει την Τετάρτη πως είχε «καλά νέα» τα οποία θα άνοιγαν μια «νέα περίοδο» για την Τουρκία.

Το γεωτρύπανο «Φατίχ» είχε αρχίσει εργασίες στα τέλη του προηγούμενου μήνα στη ζώνη Tuna-1, περίπου 100 ναυτικά μίλια βόρεια των τουρκικών ακτών στη δυτική Μαύρη Θάλασσα. Όλα τα τεστ και οι εργασίες είχαν ολοκληρωθεί, είπε ο Τούρκος πρόεδρος. «Ως μια χώρα που ήταν εξαρτημένη από το εξωτερικό για αέριο επί χρόνια, κοιτούμε πλέον το μέλλον με περισσότερη ασφάλεια...δεν θα σταματήσουμε μέχρι να γίνουμε μεγάλος εξαγωγέας ενέργειας».

Αξιωματούχοι και αναλυτές έχουν προειδοποιήσει πως θα χρειαστεί μέχρι και μια δεκαετία για την αξιοποίηση αερίου από τη Μαύρη Θάλασσα, και θα χρειαστούν επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη υποδομών για παραγωγή και προμήθεια.

Η ανακοίνωση αυτή λαμβάνει χώρα εν μέσω των εντάσεων από την τουρκική επιθετικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, με δραστηριότητες όπως η έξοδος του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Όρουτς Ρέις» σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνοδευόμενου από τουρκικά πολεμικά, που έχει προκαλέσει την αντίδραση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία θα επιταχύνει τις επιχειρήσεις της στη Μεσόγειο στέλνοντας εκεί στα τέλη του χρόνου ένα ακόμη πλωτό γεωτρύπανο.

«Θα επιταχύνουμε τις επιχειρήσεις μας στη Μεσόγειο με την ανάπτυξη στο τέλος της χρονιάς του (πλωτού γεωτρύπανου) Kanuni, στο οποίο γίνονται αυτή τη στιγμή εργασίες συντήρησης», δήλωσε ο Ερντογάν.

Η λίρα ενισχύθηκε αφότου ο Ερντογάν είπε για πρώτη φορά σε στελέχη του τομέα ενέργειας ότι έχει να ανακοινώσει «καλά νέα». Η λίρα υποχώρησε, ωστόσο, όταν ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες για το κοίτασμα και σημείωνε πτώση 0,4% στις 16:30 ώρα Ελλάδας.

Το κοίτασμα βρίσκεται σε βάθος 2.100 μέτρων, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, με το γεωτρύπανο να προχωρά άλλα 1.400 μέτρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. «Οι επιχειρήσεις μας εδώ δεν έχουν τελειώσει. Θα κατέβουμε άλλα 1.000 μέτρα... και τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι πιθανό να βρούμε αέριο και εκεί.»

(με πληροφορίες από Daily Sabah, Reuters)