ΔΙΕΘΝΕΣ
19/01/2020 10:58 EET | Updated 19/01/2020 12:46 EET

Ερντογάν: Ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι, δεν κάνει σωστά βήματα

Οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου λίγο πριν την αναχώρησή του για την Γερμανία και την Διάσκεψη του Βερολίνου.

ASSOCIATED PRESS
Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν λίγο πριν την αναχώρησή του για την Γερμανία και την Διάσκεψη του Βερολίνου. 

«Ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι, δεν κάνει σωστά βήματα», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια δηλώσεων το πρωί της Κυριακής, πριν την αναχώρησή του από την Τουρκία για την Γερμανία όπου θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Daily Sabah ο Ερντογάν δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε στη Γερμανία.  Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζει τη λάθος πλευρά της σύγκρουσης», δήλωσε ο Ερντογάν, σημειώνοντας ότι η χώρα είχε αναστατωθεί από την συμφωνία θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Ο Ερντογάν συνέχισε λέγοντας ότι ο Μητσοτάκης υιοθέτησε μια επανεξιστική προσέγγιση μετά τη συμφωνία και έκανε λάθος βήματα ως απάντηση στην ναυτική συμφωνία. Επιπλέον, επέκρινε την Ελλάδα για την πρόσκληση στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, λέγοντας ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα δεν έχει νόημα για την Τουρκία.

Επιπλέον, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην σύνοδο κορυφής του Βερολίνου και τη σημασία που έχει για εκείνον και τους συμμετέχοντες. «Θεωρούμε τη σύνοδο κορυφής του Βερολίνου ένα σημαντικό στάδιο για την εδραίωση της εκεχειρίας και για να προχωρήσουμε προς μια πολιτική λύση», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

«Οι ελπίδες που γεννήθηκαν από αυτήν την εκεχειρία και την σύνοδο κορυφής του Βερολίνου δεν θα πρέπει να θυσιαστούν για τις φιλοδοξίες υποστηρικτών του αίματος και του χάους», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Οι ηγέτες των κύριων χωρών που εμπλέκονται στην σύγκρουση στη Λιβύη συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ σε μια προσπάθεια επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας και αποτροπής μιας μετατροπής της Λιβύης από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται εκεί σε μια «δεύτερη Συρία».

Οι δύο κύριοι πρωταγωνιστές της κρίσης στη Λιβύη, ο Χαλίφα Χάφταρ και ο Φάγεζ αλ Σάρατζ, ο επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία υποστηρίζεται από την Τουρκία, αναμένονται σήμερα στο Βερολίνο, αλλά δεν προγραμματίζεται να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι.

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ 

«Για την Ελλάδα, σταθερή μέριμνα δεν είναι η άσκηση πολιτικής μέσω ανεδαφικών και προκλητικών δηλώσεων, αλλά η εφαρμογή των βημάτων εκείνων που διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή.

Όσο για τα περί ορθού βηματισμού, είναι τουλάχιστον οξύμωρο να επιχειρεί μαθήματα διεθνούς νομιμότητας ο κατεξοχήν παραβάτης αυτής στην περιοχή μας», γράφει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για τις δηλώσεις Ερντογάν.

 
 

 

Πηγή: Daily Sabah