Ερντογάν: Ο Μπάιντεν είναι θετικός για τα F-16 και έτοιμος να θέσει το θέμα στο Κογκρέσο

Στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για επικοινωνία, υπήρχε αναφορά στα F-16 όχι όμως και σε αυτή του Λευκού Οίκου που εστίαζε στο θέμα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Turkey President Recep Tayyip Erdogan arrives to speak at a plenary session at the COP28 U.N. Climate Summit, Friday, Dec. 1, 2023, in Dubai, United Arab Emirates. (AP Photo/Peter Dejong)
Turkey President Recep Tayyip Erdogan arrives to speak at a plenary session at the COP28 U.N. Climate Summit, Friday, Dec. 1, 2023, in Dubai, United Arab Emirates. (AP Photo/Peter Dejong)
via Associated Press

Στον ισχυρισμό πως ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε θετικός κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του για το θέμα των F-16 προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως κατά την επικοινωνία τους την Πέμπτη το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών που θέλει η Άγκυρα συζητήθηκε εκτενώς. «Όπως γνωρίζετε, είχαμε μια εμπεριστατωμένη συνομιλία με τον Μπάιντεν χθες το βράδυ και τα κύρια θέματα αυτής ήταν οι εξελίξεις σχετικά με τα F-16. Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι θετικός σχετικά με τα F-16 και ότι είναι έτοιμος να κάνει κάθε είδους προτάσεις προς το Κογκρέσο για το θέμα αυτό».

Σημειώνεται πως στην σχετική ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για την τηλεφωνική επικοινωνία, υπήρχε αναφορά στα F-16 όχι όμως και σε αυτή του Λευκού Οίκου.

Υπήρχαν όμως αναφορές σε θέμα ”δυσλειτουργικότητας” της Τουρκίας ως μέλος του ΝΑΤΟ που αξιολογούνται ως έμεση αναφορά στους ρωσικούς S400 που έχει πάρει η Τουρκία και στις σχέσεις της με την Μόσχα.

Αφορούν βέβαια και το θέμα της Σουηδίας και της ένταξης της στην Συμμαχία την οποία η Άγκυρα καθυστερεί.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις επισημάνσεις του Τζο Μπάιντεν για το θέμα λέγοντας: «Είπε ιδιαίτερα ότι τον ενδιαφέρει πάρα πολύ η προσέγγισή μας στη Σουηδία και η απόφαση που θα λάβει η Εθνοσυνέλευσή μας. Εμείς είπαμε ότι προσεγγίζουμε με ειλικρίνεια το θέμα της Σουηδίας, αρκεί να ελέγξουν την προσέγγισή τους όσον αφορά στην τρομοκρατία. Πέραν αυτού, εμείς ως Εθνοσυνέλευση έχουμε ήδη περάσει (την πρόταση) από την επιτροπή».

Ερωτηθείς για το θέμα του πολέμου στη Γάζα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε καλή θέληση από το Ισραήλ. Αλλά πέρα από το να περιμένουμε καλή θέληση από το Ισραήλ, πρέπει να δούμε πώς βλέπει το Ισραήλ όλος ο κόσμος αυτή τη στιγμή. Εντέλει θυμηθείτε ότι στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών 121 χώρες ήταν εντελώς εναντίον του Ισραήλ και αυτοί οι 121 έδρασαν μαζί μας. Τότε 40 απείχαν. Δέκα τάχθηκαν στο πλευρό του Ισραήλ μαζί με την Αμερική. Αλλά τώρα οι καιροί έχουν αλλάξει. Και αυτοί οι 121 αυξήθηκαν σημαντικά και έδρασαν μαζί μας. Και αυτό δείχνει ότι το Ισραήλ οδεύει προς την απομόνωση».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή