Ερντογάν: Οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται από τη βόρεια Συρία

Δηλώσεις του Τούρκου προέδρου μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου πως οι ΗΠΑ δεν θα εμπλακούν στην επιχείρηση.
ASSOCIATED PRESS

Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αρχίσει ήδη να αποχωρούν από τμήματα της βορειοανατολικής Συρίας, μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως οι συνομιλίες μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων πάνω στο θέμα θα συνεχιστούν.

«Μετά τη συζήτησή μας χθες το βράδυ, όπως είπε ο κ. πρόεδρος, η αποχώρηση άρχισε» είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους από το αεροδρόμιο Esenboga της Άγκυρας λίγο πριν αναχωρήσει για διήμερη επίσκεψη στη Σερβία.

Όπως είπε επίσης, σκοπεύει να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον για μια συνάντηση με τον Τραμπ στο πρώτο μισό του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν σχέδια για την «ασφαλή ζώνη» στη βόρεια Συρία, αλλά και το θέμα της προμήθειας των μαχητικών F-35 στην Τουρκία, που έχει μπλοκαριστεί λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400.

Για τους ισχυρισμούς περί 10.000 τρομοκρατών του ISIS αιχμαλώτων στην περιοχή, ο Ερντογάν είπε ότι τα ΜΜΕ υπερβάλλον: «Ο αριθμός των αιχμαλώτων μελών του ISIS είναι κάπως υπερβολικός. Οι ΗΠΑ εργάζονται για να αποφασίσουν πώς θα τους διαχειριστούν» είπε σχετικά.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από δύο παρατηρητήρια στα σύνορα, στο Τελ Αμπιάντ και το Ρας αλ Αΐν, και ότι ενημέρωση τον διοικητή των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) πως οι ΗΠΑ δεν θα προστατέψουν τις SDF από την τουρκική επίθεση.

Στη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφερόταν πως η Τουρκία θα προχωρήσει σύντομα με την επιχείρησή της στη βόρεια Συρία, και ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα εμπλακούν στην επιχείρηση- καθώς και ότι, έχοντας νικήσει το «χαλιφάτο» του ISIS, δεν θα βρίσκονται άλλο στην περιοχή.

Επίσης, στην ανακοίνωση συμπληρωνόταν πως η Τουρκία θα είναι πλέον υπεύθυνη για τους αιχμάλωτους τζιχαντιστές που κρατούνται σε φυλακές των SDF.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC, Anadolu, Daily Sabah)

Δημοφιλή