Εξερευνώντας την κρυμμένη ήπειρο: Χάρτες αποκαλύπτουν όλα όσα θα θέλαμε να ξέρουμε για την Ζηλάντια

Το 94% περίπου του τμήματος της βρίσκεται στον βυθό. Η ήπειρος δημιουργήθηκε πριν εκατομμύρια χρόνια.
Gary Webber via Getty Images

Μια τεράστια ήπειρος βρίσκεται κάτω από την Νέα Ζηλανδία στον πυθμένα της θάλασσας, αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο CNN σε δημοσίευμά του.

Η χαμένη υποθαλάσσια ήπειρος, που βρίσκεται δίπλα στην Αυστραλία και σχεδόν εξολοκλήρου κάτω από τα κύματα, δημιουργήθηκε πριν 85 εκατομμύρια χρόνια και τελικά βυθίστηκε κάτω από τον ωκεανό, όπου έμεινε κρυμμένη για αιώνες.

Οι χάρτες που δόθηκαν στην δημοσιότητα πρόσφατα δίνουν περισσότερα στοιχεία όσον αφορά την Ζηλάντια στην οποία κάποτε περιπλανήθηκαν δεινόσαυροι. Το κοινό έχει πλέον την δυνατότητα να την εξερευνήσει ουσιαστικά.

Η GNS Science, ένα ερευνητικό Ινστιτούτο της Νέας Ζηλανδίας, την Δευτέρα δημοσίευσε ειδικότερα δύο νέους χάρτες, εκ των οποίων ο ένας είναι διαδραστικός. Τα σχέδια αποκαλύπτουν το σχήμα του πυθμένα του ωκεανού και το τεκτονικό προφίλ της ηπείρου, στοιχεία τα οποία δίνουν πληροφορίες για την ιστορία και την προέλευση της.

Μέσω των χαρτών δίνεται επίσης η δυνατότητα να εξηγηθεί η ακριβής θέση των ηφαιστείων της Νέας Ζηλανδίας, των ιζηματογενών λεκανών και άλλων γεωλογικών χαρακτηριστικών, δήλωσε η GNS Science μέσα από ένα Δελτίο Τύπου.

Για παράδειγμα, όσοι μπαίνουν σε αυτούς μπορούν να εντοπίσουν όλα τα αρχαία και σύγχρονα ηφαίστεια στην ήπειρο ή να δουν πώς ακριβώς εξαπλώνονται οι μαζικές κορυφογραμμές.

«Οι χάρτες είναι για τους επιστήμονες σημείο αναφοράς, αλλά για όλη την ανθρωπότητα είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό. Είναι ένας τρόπος επικοινωνίας της δουλειάς μας με τους συναδέλφους, τους εκπαιδευτικούς και το κοινό», δήλωσε ο γεωλόγος, Δρ. Νικ Μορτιμέρ.

«Δημιουργήσαμε τα εν λόγω σχέδια για να παρέχουμε μια ακριβή, ολοκληρωμένη και ενημερωμένη εικόνα της γεωλογίας της περιοχής της Νέας Ζηλανδίας και του νοτιοδυτικού Ειρηνικού - καλύτερη από ό, τι είχαμε πριν», συμπλήρωσε.

Η ιδέα για την ύπαρξη της Ζηλάντια διατυπώθηκε πρώτη φορά το 1995 από τον γεωφυσικό, Μπρους Λούγιεντικ. Η έκτασή της φτάνει τα 5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Νέα Ζηλανδία, η Νέα Καληδονία και τα γύρω μικρά νησιά αποτελούν μέρος της.

Με το 94% της επιφάνειας αυτής κρυμμένο στον βυθό, πρέπει κανείς να χρησιμοποιήσει την φαντασία του για να συλλάβει την ύπαρξη της.

Η Ζηλάντια εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε πριν από 60 με 85 εκατομμύρια χρόνια, όταν αποσχίστηκε από την Ανταρκτική και την Αυστραλία. Παρά την επιστημονική απόδειξη της ύπαρξής της, είναι ακόμα αβέβαιο ότι θα μπει στον χάρτη.

Η ίδια ήταν μέρος της Γκοντγουάνα, της υπερηπείρου στην οποία όπως γνωρίζουμε, ανήκουν κι άλλες ήπειροι όπως η Αφρική και η Νότια Αμερική.

Το υψηλότερο σημείο της είναι το Aoraki-Mount Cook στα 3.724 μέτρα.

Δημοφιλή