Φάμπρικα με διπλώματα οδήγησης: Ο «τιμοκατάλογος» και οι 212 οδηγοί που πήραν δίπλωμα… νύχτα

Σύμφωνα με την Αστυνομία, πρωταγωνιστής της υπόθεσης φέρεται ιδιοκτήτης σχολής οδηγών.

Το δικό του «τιμοκατάλογο» είχε το κύκλωμα με έδρα παράρτημα του υπουργείου Μεταφορών στον Άγιο Δημήτριο για τους υποψήφιους οδηγούς, που πλήρωναν για να πάρουν παράνομα ένα δίπλωμα οδήγησης.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Εσωτερικών Υποθέσεων εννιά άτομα, εφτά υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών και δύο ιδιοκτήτες σχολών οδηγών σε Καλλιθέα και Γλυφάδα.

Οι τιμές διέφεραν ανάλογα με το είδος του διπλώματος. Η τιμή για δίπλωμα αυτοκινήτου ήταν 1.500 ευρώ, για δίπλωμα φορτηγού 2.000 ευρώ, για λεωφορείο 2.500 ευρώ, για συρόμενο φορτηγό 2.500 ευρώ. Οι τιμές περιλάμβαναν παράδοση του διπλώματος κατ’ οίκον.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, πρωταγωνιστής της υπόθεσης φέρεται ιδιοκτήτης σχολής οδηγών, ο οποίος φαίνεται ότι θησαύριζε από τη φάμπρικα πώλησης παράνομων διπλωμάτων. Προσέφερε τη δυνατότητα στους υποψηφίους να πληρώσουν λιγότερα εάν ήθελαν να συμμετάσχουν στις θεωρητικές εξετάσεις, στις οποίες θα περνούσαν ανεξαρτήτως του εάν έγραφαν καλά ή όχι. Η παρουσία τους και μόνο σε αυτές θα μείωνε το «λάδωμα» κατά 700 ευρώ.

Η μέχρι τώρα αποτίμηση της δράσης της εγκληματικής ομάδας αφορά στην παράνομη χορήγηση αδειών οδήγησης σε τουλάχιστον 212 υποψήφιους, οι οποίοι δεν εμφανίσθηκαν στις θεωρητικές εξετάσεις, καταβάλλοντας το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ, κατά μέσο όρο έκαστος, αναλόγως την κατηγορία του διπλώματος, με το συνολικό εκτιμώμενο όφελος για τη συμμορία να προσδιορίζεται πάνω από 424.000 ευρώ.

Επιπλέον οι υπάλληλοι – μέλη της εγκληματικής ομάδας λάμβαναν, σε καθημερινή σχεδόν βάση, διάφορα μικροποσά 15 - 20 ευρώ, για διάφορες διευκολύνσεις σε ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης και άλλους επαγγελματίες, με τους οποίους λόγω της ιδιότητάς τους έρχονταν σε επαφή. Τα χρηματικά αυτά ποσά εκτιμάται ότι ανέρχονται στα 1.000 ευρώ μηνιαίως ανά υπάλληλο.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας κατασχέθηκαν σκληροί δίσκοι του κεντρικού υπολογιστή (server) της αίθουσας θεωρητικών εξετάσεων της συγκεκριμένης Υπηρεσίας, οι οποίοι απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για επιδιόρθωσή και ανάκτηση των αρχείων που περιέχουν, καθώς φέρεται ότι το προηγούμενο διάστημα καταστράφηκαν με τη διοχέτευση ρεύματος υψηλής τάσης, από ορισμένους εκ των συλληφθέντων υπαλλήλων, προφανώς για να καλύψουν τα «ίχνη» τους.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για την αποδόμηση της εγκληματικής ομάδας και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, στις σχολές οδήγησης των συλληφθέντων, καθώς και σε λοιπές έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: (198.329) ευρώ, πλήθος εγγράφων που αφορούν θεωρητικές εξετάσεις και ατομικά δελτία εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών (Δ.Ε.Ε), ιδιόχειρες σημειώσεις που αφορούν στη διενέργεια των εξετάσεων καθώς και διάφορα ψηφιακά πειστήρια.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης-σύστασης και συμμορίας, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, της υπεξαγωγής εγγράφων, της δωροδοκίας υπαλλήλου, της δωροληψίας υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση, της ψευδούς βεβαίωσης, της νόθευσης κ.λπ. αδικημάτων.

Οι συλληφθέντες με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Δημοφιλή