Φυσικό αέριο: Σύμφωνία για πλαφόν στα 180 ευρώ

Τι αποφάσισε το Συμβούλιο Ενέργειας της Ε.Ε.
via Associated Press

Το Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για το ανώτατο όριο στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Τσεχικής Προεδρίας της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ, η συμφωνία έκλεισε στα 180 ευρώ/Kwh και υπέρ ψήφισαν και οι δύο επιφυλακτικές έως τώρα χώρες, η Γερμανία και η Δανία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ολλανδία και η Αυστρία ψήφισαν αποχή, ενώ η Ουγγαρία ψήφισε κατά.

Ελληνική ικανοποίηση

«Σήμερα η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μια απόφαση υπέρ των πολιτών της» όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Χρειάστηκαν 9 μήνες από τη μέρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε πρώτος την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την Ε.Ε. Το σημερινό αποτέλεσμα δεν ήρθε τυχαία και χωρίς κόπο. Αποτελεί προϊόν συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλαμε όλο αυτόν τον καιρό αλλά και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που - για μια ακόμη φορά - επέδειξαν τα κράτη- μέλη, προκειμένου η Ενωμένη Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα αποδείχθηκε ακόμα μια φορά πρωτοπόρα στις κοινές πολιτικές των κρατών - μελών, ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια Σήμερα, κάναμε το χρέος μας απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες», τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Κυριάκιος Μητσοτάκης μέσω twitter.

«Σήμερα είναι ένα ακόμη ορόσημο στη μακροχρόνια προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας από τις υπερβολικές τιμές του φυσικού αερίου που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς - πρόταση της Ελλάδας που υποβλήθηκε πριν από 9 μήνες- υιοθετήθηκε επιτέλους από τους υπουργούς Ενέργειας της Ευρώπης» έγραψε ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε: «Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι όταν οι αγορές αποτυγχάνουν, οι κυβερνήσεις θα παρέμβουν. Δεν θα επιτρέψουμε στους θεσμούς μας να γίνουν όπλο εναντίον μας. Αυτό είναι ένα πρόσθετο εργαλείο που βοηθά στην προστασία των οικονομιών μας από την έκτακτη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου».

Η απόφαση και το παρασκήνιο

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεδρίαζαν στις Βρυξέλλες για να λάβουν απόφαση σχετικά με την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου - ένα έκτακτο μέτρο που έχει διχάσει το μπλοκ στην προσπάθειά του να τιθασεύσει την ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες το πλαφόν του φυσικού αερίου θα ενεργοποιηθεί αν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν επί τριήμερο τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ χαμηλότερα από τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχαν προταθεί αρχικά τον περασμένο μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ανώτατο όριο θα ισχύει από 15 Φεβρουαρίου για τον δείκτη τιμών TTF και από 31 Μαρτίου 2023 για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, μετά από αξιολόγηση του ESMA και του ACER.

Ο Μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρείς συνεχόμενες μέρες. Η διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού καθορίζεται στον ένα χρόνο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες την περασμένη εβδομάδα προέτρεψαν τους υπουργούς τους να εγκρίνουν το ανώτατο όριο τη Δευτέρα για να οριστικοποιήσουν μια πολιτική που συζητείται επί μήνες αλλά παραμένει χωρίς συμφωνία παρά τις δύο έκτακτες συνεδριάσεις.

Περίπου δέκα χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Πολωνίας και της Ελλάδας, ζήτησαν ανώτατο όριο κάτω από 200 ευρώ/MWh για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου που έχουν εκτινάξει τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριλών και επιχειρήσεων και έχουν οδηγήσει σε πληθωρισμό ρεκόρ φέτος, αφού η Ρωσία διέκοψε το μεγαλύτερο μέρος των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ωστόσο, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία εξέφραζαν ανησυχίες ότι το ανώτατο όριο θα μπορούσε να διαταράξει τις ενεργειακές αγορές της Ευρώπης και να εκτρέψει τα τόσο αναγκαία φορτία φυσικού αερίου μακριά από την ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, ζητούσαν αυστηρότερους όρους, όπως αυτόματη αναστολή του πλαφόν εάν αυτό έχει ανεπιθύμητες αρνητικές συνέπειες.

Κρεμλίνο: Απαράδεκτο το πλαφόν

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ανώτατο όριο στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. «Αυτό είναι μια παραβίαση της διαδικασίας της αγοράς για τη διαμόρφωση τιμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Οποιαδήποτε αναφορά σε ”πλαφόν” (τιμών) είναι απαράδεκτη», συμπλήρωσε.

(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ)

Δημοφιλή