Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: 50 συναυλίες σε εκκλησίες, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους

Κυριακή των Βαΐων, Μ. Δευτέρα, Μ. Τρίτη. Κήπος Προεδρικού Μεγάρου, Μητρόπολη, Αγγλικανική Εκκλησία, Φετιχιέ Τζαμί, Παλαιό Χρηματιστήριο, Μουσείo Ακρόπολης και όχι μόνο. Είσοδος ελεύθερη.
Καθολικός Καθεδρικός Ναός του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου
Καθολικός Καθεδρικός Ναός του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου
Ιωάννης Καμπάνης

Έναν μαραθώνιο με 50 και πλέον συναυλίες και καλλιτεχνικές δράσεις, με ελεύθερη είσοδο, παρουσιάζει το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, το οποίο συνδιοργανώνουν το υπουργείο Πολιτισμού, η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) και η Eurolife FFH, από την Κυριακή των Βαΐων 28 Απριλίου έως και τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου 2024.

Μετά την επιτυχία που σημείωσε το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής το Πάσχα του 2022 -το οποίο παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές-, η κατανυκτική βιωματική εμπειρία με τη συμμετοχή πάνω από 500 νεότερων και διακεκριμένων καλλιτεχνών, μουσικών, χορωδών, τραγουδιστών, ψαλτών, συνθετών, ηθοποιών, αρχιμουσικών, επιστρέφει σε χώρους ξεχωριστούς, ιδιαίτερους και κατανυκτικούς, όπως ο Κήπος του Προεδρικού Μεγάρου, η Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η Μητρόπολη Αθηνών, η Αγγλικανική και η Ευαγγελική Εκκλησία, ο Καθολικός Καθεδρικός Ναός, το Φετιχιέ Τζαμί, το Παλαιό Χρηματιστήριο, τα Μουσεία Ακρόπολης, Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού και Γουλανδρή, οι αίθουσες της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ και ο Παρνασσός.

«Φέτος, στη δεύτερη διοργάνωση του, το Φεστιβάλ ανοίγει ακόμα περισσότερο τα φτερά του και επεκτείνεται και σε νέους χώρους, έξω από τα όρια της Πλάκας. Το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δεν αγκάλιαζε την ιδέα από την πρώτη στιγμή κινητοποιώντας όλες τις δυνάμεις του ΥΠΠΟ και ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου και οι συνεργάτες του στη EUROLIFE δεν μας στήριζαν τόσο γενναιόδωρα και με τέτοια εμπιστοσύνη» ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης, στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του φετινού προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.

Κήπος Προεδρικού Μεγάρου
Κήπος Προεδρικού Μεγάρου
ΘOΔΩPHΣ MANΩΛOΠOYΛOΣ, ΠPOEΔPIA THΣ ΔHMOKPATIAΣ
Παλαιό Χρηματιστήριο
Παλαιό Χρηματιστήριο

Σύμφωνα με τον Γ. Κουμεντάκη, για τη 2η διοργάνωση του Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει κάνει 11 αναθέσεις νέων έργων σε καταξιωμένους και νεότερους, Έλληνες και ξένους συνθέτες, ενώ συνεργάστηκε σε κάποια έργα με διακεκριμένους λογοτέχνες όπως οι Δημήτρης Δημητριάδης, Παντελής Μπουκάλας, Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, Φοίβος Δούσος κά.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι το Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής είναι μία ιδέα του Γιώργου Κουμεντάκη τον οποίο ευχαρίστησε για όλα αυτά τα οποία προσφέρει όχι μόνο στην ΕΛΣ αλλά γενικά στον πολιτισμό της χώρας μας. «Το 2022 το φεστιβάλ στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες, είχε ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία καθώς αγκαλιάστηκε από τους Αθηναίους αλλά και από τους επισκέπτες της πόλης. Φέτος το φεστιβάλ φιλοξενεί σπουδαία έργα, μελωδίες και τραγούδια από όλο τον κόσμο, από τη λαϊκή παράδοση έως τη σύγχρονη δημιουργία, με θεματικό άξονα τη λατρεία και οι εκδηλώσεις του θα γεμίσουν για άλλη μια φορά το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Ανεξάρτητα από το αν πολλοί από εμάς θα δούμε το πρόγραμμα του φεστιβάλ και θα πάμε να παρακολουθήσουμε συγκεκριμένες εκδηλώσεις, είναι αρκετοί επίσης εκείνοι, οι οποίοι δεν θα ξέρουν το πρόγραμμα και θα συναντήσουν τις εκδηλώσεις κάπου στο δρόμο και θα σταματήσουν για να γίνουν κοινωνοί αυτού του ”ξαφνικού” θεάματος και ακροάματος» ανέφερε.

Ακόμη, η υπουργός τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στο φετινό φεστιβάλ συμμετέχουν για άλλη μια φορά τα μουσεία μας. «Ξεκινάμε από το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού το οποίο αποδόθηκε τις τελευταίες μέρες του 2023 και συνεχώς κερδίζει φίλους και επισκέπτες. Επίσης, έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι οι εκδηλώσεις που φιλοξενεί η φετινή διοργάνωση λαμβάνουν χώρα στη Μητρόπολη Αθηνών, στην Καθολική, την Αγγλικανική και την Ευαγγελική Εκκλησία. Έχουμε τοπόσημα για όλα τα δόγματα και αυτό είναι πολύ σημαντικό αν σκεφτεί κανείς τη μεγάλη σημασία της λατρευτικής μουσικής σε όλη την πορεία του δυτικού πολιτισμού».

Αγγλικανική Εκκλησία
Αγγλικανική Εκκλησία
G.Kalkanidis
Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
G.Kalkanidis

Καθώς η συμβολή της λατρευτικής μουσικής στην ανάπτυξη και εξέλιξη του δυτικού πολιτισμού είναι καθοριστική, το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής θα παρουσιάσει μουσική που δημιουργήθηκε για θρησκευτική χρήση ή επικαλείται το θείο στοιχείο, αλλά με πολύ ευρείες αισθητικές και εννοιολογικές στοχεύσεις, που άπτονται της σχέσης του ανθρώπου με το υπερβατικό.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα του 2ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής φιλοξενεί σπάνια καλλιτεχνικά γεγονότα όπως, μεταξύ άλλων, την επιστροφή μετά από 22 χρόνια στην ΕΛΣ του διεθνώς καταξιωμένου αρχιμουσικού και πιανίστα Κωνσταντίνου Καρύδη, μια νέα σύνθεση της σπουδαίας Λένας Πλάτωνος που θα παρουσιαστεί στον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, μια πολύτιμη συνθετική στιγμή του κορυφαίου βαρύτονου Τάση Χριστογιαννόπουλου, την παγκόσμια πρώτη παρουσίαση της σουίτας δωματίου από την όπερα «Πάπισσα Ιωάννα» του Γιώργου Βασιλαντωνάκη, μια απρόσμενη συνάντηση του «Ρέκβιεμ» του Μότσαρτ με το ηπειρώτικο μοιρολόι από την CoGNiMUS Collektiv και τον Γιώργο Ζιάβρα, ένα ιδιαίτερο γκαλά όπερας με τίτλο «Η τελευταία πράξη είναι πάντοτε αιματοβαμμένη, μα και πάντοτε θεσπέσια!» σε επιμέλεια Δημήτρη Γιάκα, μια «συνομιλία» των Φραντς Λιστ και Πωλ Κλωντέλ σε διεύθυνση Μάρκελλου Χρυσικόπουλου και πολλά άλλα.

Επιπλέον, η Φιλαρμονική του Δήμου Χαλανδρίου θα ερμηνεύσει ιταλικά πένθιμα εμβατήρια σε μια βραδινή διαδρομή που θα ξεκινήσει από την είσοδο του Μουσείου Ακρόπολης στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και θα ολοκληρωθεί στην Αποστόλου Παύλου στο Θησείο.

Από εκκλησίες διαφορετικών δογμάτων, μουσεία μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας, αίθουσες συναυλιών και παραστάσεων έως ανοιχτούς χώρους (πεζοδρόμους, κήπους, αύλειους χώρους), το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής διεισδύει στον αστικό ιστό και προτείνει μια μουσική περιφορά ως ένα δημόσιο καλλιτεχνικό και ευρύτερα πολιτισμικό γεγονός μεγάλης κλίμακας, που θα αναδείξει τη σημασία αλλά και τη σχέση της μουσικής με τον κοινωνικό αστικό ιστό, το ειδικό βάρος της λατρευτικής πρακτικής, αλλά και τη βιωματική σχέση με τις διαφορετικές μουσικές παραδόσεις.

Το τριήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ορθόδοξη και καθολική λειτουργική μουσική, μεσαιωνικούς και βυζαντινούς ύμνους, έργα από την παράδοση των Μεβλεβί δερβίσηδων, γρηγοριανά μέλη γραμμένα για τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, γαλλικό μπαρόκ, οθωμανική και λατινοαμερικάνικη θρησκευτική μουσική, καθώς και όπερα και σύγχρονη μουσική.

Info

Η είσοδος σε όλους τους χώρους θα είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.

Μόνο για τις συναυλίες που θα δοθούν στην Εναλλακτική Σκηνή και την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ θα υπάρξουν προκρατήσεις μέσω της ticketservices.gr. Έναρξη προκρατήσεων 22/4 στις 9.00.

Το αναλυτικό πρόγραμμα είναι αναρτημένο στο nationalopera.gr & στο digitalculture.gov.gr, ενώ στο έντυπο που θα διανέμεται στους θεατές θα υπάρχει συνοπτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και QR code για παραπομπή στο αναλυτικό πρόγραμμα στον ιστότοπο της ΕΛΣ.

Δημοφιλή