ΠΟΛΙΤΙΚΗ
08/01/2020 07:36 EET

«Φιάσκο» για τον ΣΥΡΙΖΑ η συνάντηση Μητσοτάκη- Τραμπ

«Τα έδωσε όλα πριν την συνάντηση για να εισπράξει τελικά μόνο απαξίωση» λένε πηγές του κόμματος.

ASSOCIATED PRESS

Φιάσκο χαρακτηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ την συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ στην Ουάσιγκτον. «Τα έδωσε όλα πριν την συνάντηση για να εισπράξει τελικά μόνο απαξίωση», σχολιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζοντας την κριτική τους σε 4 σημεία: την ψήφιση του νόμου για την αμυντική συνεργασία, την στήριξη στη δολοφονία Σουλεϊμανί, την αγορά F35, την αναστολή των κινεζικών επενδύσεων για τεχνολογία 5G στην Ελλάδα.

1) Πριν το ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο Κ. Μητσοτάκης κατέθεσε το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας σε τέσσερις εγκαταστάσεις. «Τον είχαμε προειδοποιήσει να μη το πράξει», υπενθυμίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώντας ότι απώλεσε ένα διπλωματικό όπλο.

2) Στην Ουάσιγκτον δήλωσε ευθαρσώς ότι υποστηρίζει τις ενέργειες των ΗΠΑ σε σχέση με την εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού στο Ιράκ, αποτελώντας τον μόνο Ευρωπαίο ηγέτη που έχει κάνει τέτοια κίνηση. «Θέτει δηλαδή τη χώρα στο στόχαστρο και σε διακινδύνευση, χωρίς κανένα λόγο», προειδοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

3) Δήλωσε πρόθυμος για την αγορά F35, όταν είναι γνωστό ότι η χώρα δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξει ένα τέτοιο επιθετικό μάλιστα όπλο.

4) Έδωσε θετικά μηνύματα στις απαιτήσεις ΗΠΑ να ανασταλούν επενδύσεις κινεζικών εταιριών για δίκτυα 5G. «Δεν είχε κανένα λόγο να δεσμευθεί σε κάτι τέτοιο, όταν μάλιστα πρόκειται για επενδύσεις επωφελείς για την ελληνική οικονομία», τονίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δε χρειάζεται συνεπώς να απορεί κανείς γιατί ο Πρόεδρος Τραμπ απαξίωσε με αυτόν τον προσβλητικό τρόπο τον Έλληνα πρωθυπουργό. Τα είχε πάρει όλα πριν καν τα ζητήσει. Δεν είχε λοιπόν κανένα λόγο να δώσει κάτι, ούτε καν σημασία», είναι το δεικτικό συμπέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν είπε καν τη λέξη Τουρκία

Μάλιστα στην αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνουν με νόημα ότι «μας ξεπερνά όλους» το ότι «ύστερα από μία συνάντηση φιάσκο, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι εξήγησε στον πρόεδρο Τραμπ ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει μέρος της λύσης και ότι του προβλήματος», ενώ είχε προηγηθεί η σιγή του Αμερικανού προέδρου για τις αλλεπάλληλες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας».
«Θα περίμενε τουλάχιστον κανείς  αφού δεν είπε ο πρόεδρος Τραμπ τη λέξη Τουρκία έστω να την πει ο Έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του. Αλλά εις μάτην...», καταλήγουν.

Sponsored Box