Φωτογραφίες: Τα «πολεμοφόδια» των κουκουλοφόρων στα Εξάρχεια - Ο απολογισμός των επεισοδίων

Φωτογραφίες: Τα «πολεμοφόδια» των κουκουλοφόρων στα Εξάρχεια - Ο απολογισμός των επεισοδίων
|
HuffPost Greece

Ναυτικές φωτοβολίδες ευθείας βολής, «εκρηκτικές» βόμβες μολότοφ, μεγαλύτερης ισχύος από τις «συνηθισμένες» και αυτοσχέδιους σωλήνες εκτόξευσης βεγγαλικών, χρησιμοποίησαν χθες Πέμπτη ομάδες κουκουλοφόρων, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που έγιναν στα Εξάρχεια.

Οι «εκρηκτικές» βόμβες μολότοφ κατασκευάστηκαν, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, με γκαζάκια. Επίσης βρέθηκαν στην οδό Σπύρου Τρικούπη αυτοσχέδιες βόμβες που δεν εξερράγησαν, που ήταν φτιαγμένες με πλαστικό μπουκάλι και μεγάλες κροτίδες.

Από ναυτική φωτοβολίδα τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, ο οποίος υπέστη κάταγμα στο χέρι, ενδεικτικό της δύναμης με την οποία εκτοξεύεται. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν και τρεις πολίτες.

Σήμερα Παρασκευή συνεργεία του Δήμου Αθηνών καθαρίζουν την περιοχή και απομακρύνουν καμένα αντικείμενα, σπασμένα γυαλιά, αυτοκίνητα και στοίβες από μάρμαρα.

Για τα επεισόδια στην Αθήνα έγιναν 66 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 13 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Ανάμεσα στους προσαχθέντες ήταν πολλοί ανήλικοι.

HuffPost Greece

Απολογισμός επεισοδίων

Κατά τη διάρκεια των χθεσινών προγραμματισμένων συγκεντρώσεων και πορειών για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, στην προσαγωγή 181 συνολικά ατόμων, από τα οποία συνελήφθηκαν 30 για συμμετοχή σε έκνομες ενέργειες.

Σε βάρος τους σχηματίστηκαν ποινικές δικογραφίες αυτόφωρης διαδικασίας και σήμερα οδηγούνται στις κατά τόπους Εισαγγελικές Αρχές.

Οι προσαγωγές και συλλήψεις επιμερίζονται ως εξής:

στην Αττική προσήχθησαν (66) άτομα, από τα οποία συνελήφθησαν (13),

στην Θεσσαλονίκη προσήχθησαν (52), από τα οποία συνελήφθησαν (15),

στον Βόλο προσήχθησαν (25) άτομα, από τα οποία συνελήφθησαν (2),

στην Κρήτη προσήχθησαν (15) άτομα, στο Αγρίνιο (12) και στην Ρόδο (11).

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «το εύρος των προσαγωγών και των συλλήψεων αναδεικνύει τη βούληση και την αποφασιστική στάση της Ελληνικής Αστυνομίας απέναντι σε όσους επιχείρησαν να αμαυρώσουν τις χθεσινές εκδηλώσεις, με βίαιες ενέργειες και συμπεριφορές.

Εφαρμόστηκε ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, με νέους, επικαιροποιημένους κανόνες και τακτικές επιχειρησιακής ανταπόκρισης και εμπλοκής, που είχαν σαν αποτέλεσμα να διασφαλιστεί πλήρως το δικαίωμα των πολιτών να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις, αλλά και η προστασία τους από έκνομες ενέργειες».

HuffPost Greece
HuffPost Greece
HuffPost Greece