ΚΟΙΝΩΝΙΑ
18/07/2019 14:51 EEST | Updated 18/07/2019 14:54 EEST

Πώς να περιηγηθείτε με ασφάλεια στο Διαδίκτυο σε δημόσια Wi-Fi στις διακοπές

Οι ψηφιακοί εγκληματίες στήνουν τις παγίδες στους χρήστες που αναζητούν ένα δωρεάν Wi-Fi hotspot για να συνδεθούν στις διακοπές τους.

Poike via Getty Images

Για τους χρήστες που συνδέουν όλες τις συσκευές τους, smartphone, tablet, laptop, σε δημόσια ανοιχτά Wi-Fi, οι παγίδες ασφαλείας είναι πολλές και η δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο εγκυμονεί κινδύνους.

Σύμφωνα με  τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος, το πρώτο μεγάλο βήμα για μια ασφαλή σύνδεση στο Διαδίκτυο, είναι η επιλογή του κατάλληλου δωρεάν Wi-Fi. Η σύνδεση πρέπει να γίνει χειροκίνητα και όχι αυτόματα, καθώς ένα πολύ συχνό κόλπο των ψηφιακών εγκληματιών είναι η δημιουργία μιας σύνδεσης δικτύου παρόμοιας με ένα ασφαλές δίκτυο.

«Όταν ταξιδεύετε πρέπει να απενεργοποιείτε την επιλογή αυτόματης σύνδεσης σε γνωστά δίκτυα. Αν συνδεθείτε αυτόματα, γίνεστε στόχος των hackers που μπορεί, για παράδειγμα, να έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο παρόμοιο με αυτό του αεροδρομίου που βρίσκεστε χρησιμοποιώντας τα ίδια στοιχεία σύνδεσης. Στη χειρότερη περίπτωση, η συσκευή σας θα συνδεθεί αυτόματα στο λάθος δίκτυο χωρίς καν να το καταλάβετε» συμβουλεύει τους χρήστες η γερμανική, τεχνολογική εταιρεία Devolo.

Η εταιρεία συνιστά επίσης στους χρήστες να απενεργοποιούν την κοινή χρήση αρχείων και φακέλων: «Αν χρησιμοποιείτε το laptop για να συνδεθείτε σε δημόσια Wi-Fi, θα ήταν καλό να απενεργοποιήσετε την κοινή χρήση αρχείων και φακέλων. Όταν είστε σπίτι η κοινή χρήση είναι ένας εύκολος και βολικός τρόπος να μοιράζεστε αρχεία και δεδομένα μεταξύ των υπολογιστών που βρίσκονται στο σπίτι. Όταν όμως συνδέεστε σε ένα δημόσιο δίκτυο, μπορεί να προσελκύσετε πιθανές επιθέσεις».

Προκειμένου να παραμείνουν ασφαλείς και στις διακοπές τους, η Devolo συμβουλεύει τους χρήστες που πρέπει να χειριστούν μεγάλα και σημαντικά αρχεία εκτός του χώρου εργασίας ή του σπιτιού, να τα αντιγράφουν σε φορητές συσκευές ή να τα παίρνουν μαζί τους σε ένα αποθηκευτικό USB.

«Έτσι αποκτάτε δύο μεγάλα πλεονεκτήματα: Αποφεύγετε κινδύνους ασφαλείας που θα είχατε αν κατεβάζατε αρχεία από δωρεάν Wi-Fi, ενώ γλιτώνετε από ατελείωτες ώρες downloading. Άλλωστε τα δημόσια δίκτυα δεν φημίζονται για τις υψηλές επιδόσεις τους στην ταχύτητα».

Όπως τονίζουν οι ερευνητές της εταιρείας, οι ασφαλείς και κρυπτογραφημένες συνδέσεις στο Internet είναι ιδιαίτερα σημαντικές και ακόμα περισσότερο σημαντικές στα δωρεάν δημόσια Wi-Fi.

«Οι κρυπτογραφημένες συνδέσεις φροντίζουν ώστε τα μεταφερόμενα δεδομένα να είναι δυσανάγνωστα για τους άλλους χρήστες που βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο. Αυτό παίζει κρίσιμο ρόλο όταν μεταφέρετε στοιχεία πληρωμών ή άλλες προσωπικές πληροφορίες. Για ασφαλέστερες συνδέσεις πρέπει να χρησιμοποιείτε τις συνδέσεις γνωστές και ως HTTPS. Μπορείτε εύκολα να τις αναγνωρίζετε καθώς ο browser εμφανίζει ένα λουκέτο δίπλα από το σύνδεσμο που επισκέπτεστε» τονίζει η Devolo.

Επίσης, καλό είναι οι χρήστες να έχουν κατεβάσει τις τελευταίες ενημερώσεις σε όλες τις συσκευές τους, ειδικά αυτές που αφορούν τις αναβαθμίσεις ασφαλείας, πριν αναχωρήσουν για τις διακοπές τους. Όπως εξηγούν οι αναλυτές, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθούν πως οποιοδήποτε κενό στην ασφάλεια έχει κλείσει ώστε οι κακόβουλες επιθέσεις να μην αποτελούν πρόβλημα όταν συνδέονται σε δημόσια δίκτυα.