ΑΑΔΕ: «Φρένο» στα φουσκωμένα έξοδα ελεύθερων επαγγελματιών

«Κλειδώνουν» οι δηλώσεις ΦΠΑ, ακολουθεί η οριστική κατάργηση των φορολογικών δηλώσεων
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Παρελθόν θα αποτελούν από το νέο έτος τα «κόλπα» των ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων με τις φουσκωμένες δαπάνες, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχωράει στο «κλείδωμα» των δηλώσεων ΦΠΑ, δεδομένου ότι όλες πλέον οι συναλλαγές θα γίνονται με ηλεκτρονικά τιμολόγια.

Η πλήρης ανάπτυξη της ψηφιακής πλατφόρμας myData θα επιτρέψει την οριστική κατάργηση των φορολογικών δηλώσεων που θα είναι το επόμενο βήμα απαλλάσσοντας τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα από την υποχρέωση υποβολής των δηλώσεων, καθώς η συμπλήρωση και η υποβολή θα γίνεται αυτόματα.

Οι επιτηδευματίες δεν θα χρειάζεται να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά αυτές θα υποβάλλονται αυτόματα από το Taxisnet, με βάση τα στοιχεία εσόδων- εξόδων που έχουν αποσταλεί στο myData. Ο ρόλος των επιτηδευματιών θα περιοριστεί στον έλεγχο της ορθότητας των στοιχείων και τη συναίνεσή τους.

Ήδη, από τον Δεκέμβριο του 2022, οι δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες είναι προσυμπληρωμένες με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα MyData.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις σε συνδυασμό με την ψηφιοποίηση των συναλλαγών θα οδηγήσουν σε άμεσες επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος, καθώς από το 2024:

- Καθίσταται υποχρεωτική η ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData. Τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορεί να είναι μικρότερα από τα έξοδα που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα. Επίσης, οι δαπάνες μιας επιχείρησης που δεν έχουν διαβιβαστεί δεν θα εκπίπτουν.

- Η τιμολόγηση θα είναι μόνο ηλεκτρονική (ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία η 31η Δεκεμβρίου 2024, προκειμένου οι επιχειρήσεις να επιλέξουν την αποκλειστική χρήση ηλεκτρονικής τιμολόγησης). Μέχρι να γίνει υποχρεωτική η ηλεκτρονική τιμολόγηση επεκτείνονται τα κίνητρα για όσους την εφαρμόζουν νωρίτερα. Τα κίνητρα ηλεκτρονικής τιμολόγησης είναι τα εξής: Ταχύτερες επιστροφές φόρων, παραγραφή φορολογικών υποθέσεων στα τρία χρόνια και υπεραποσβέσεις για τεχνολογικό εξοπλισμό για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που εκδίδουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο τα τιμολόγια τους τα οποία διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

- Θεσπίζεται το «ψηφιακό πελατολόγιο» που θα πρέπει να τηρούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ώστε να είναι διαθέσιμο στον έλεγχο και να συγκρίνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα λογιστικό πρόγραμμα που θα είναι ανοικτό κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης και θα είναι διασυνδεδεμένο με το Τaxis προκειμένου να μην μπορεί να παραβιαστεί και να αλλοιωθούν τα δεδομένα. Με αυτόν τον τρόπο θα καταχωρείται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδεται και θα περνάει στο MyData.

- Ενεργοποιείται το ψηφιακό δελτίο αποστολής, πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τον κοινό προγραμματισμό ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ, προχωρά παράλληλα ο σχεδιασμός για διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS (καταληκτική ημερομηνία 29-2-2024).

Η «ψηφιακή εποχή» διευρύνει ταυτόχρονα το «οπλοστάσιο» της ΑΑΔΕ αναφορικά με τη χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου. Οι έμμεσες τεχνικές θα χρησιμοποιούνται εφεξής:

- Όταν δηλώνεται ζημία σε τρία τουλάχιστον συνεχόμενα έτη και δεν προκύπτει ο τρόπος χρηματοδότησης της επιχείρησης, με τον οποίο καλύπτονται οι υποχρεώσεις της.

- Όταν υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ αγορών, πωλήσεων και αποθεμάτων.

- Όταν ο συντελεστής μικτού κέρδους που προκύπτει από τα δηλούμενα αποτελέσματα είναι διαφορετικός από αυτόν που προκύπτει βάσει των παραστατικών αγορών και πωλήσεων, και:

- Όταν η επιχείρηση δεν προσκομίζει στοιχεία που ζητά η φορολογική διοίκηση, ύστερα από δύο προσκλήσεις.

Με έμμεσες τεχνικές, προσδιορίζονται τα κέρδη και το εκκαθαριστικό βγαίνει με κατ’ εκτίμηση φόρο.

Η πάταξη της φοροδιαφυγής ενισχύει και τις προσδοκίες για περισσότερα έσοδα έως το 2026.

Από τα 2 δισ. ευρώ που προσδοκούσε το ΥΠΕΘΟ, νεότερες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον πήχη στα 3 δισ. ευρώ καθώς στο μεσοδιάστημα παίρνει σάρκα και οστά το νέο σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών με ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα και κατ’ επέκταση με ελάχιστο φόρο.

Μόνο από τις αλλαγές στο σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών προσδοκώνται έξτρα έσοδα 600 εκατ. ευρώ, από το 2024, καθώς συνολικά ο φόρος εισοδήματος της εν λόγω επαγγελματικής κατηγορίας αναμένεται να ανέβει από τα 1,7 στα 2,3 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΕΡΤ

Δημοφιλή