H Eυρώπη δείχνει τα δόντια της: Θα επιβάλουμε φόρους στους γίγαντες του Ίντερνετ

Οργή των Ευρωπαίων για την απόφαση των Αμερικανών να εγκαταλείψουν το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Εχθροπραξίες» για σαμπάνια, αστακούς(!) και γυνακείες τσάντες.
.
.
Baz Ratner / Reuters

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να διακόψουν τις συνομιλίες σχετικά με τον τρόπο φορολόγησης ψηφιακών κολοσσών όπως η Google, η Amazon και το Facebook αποτελεί «πρόκληση» και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε επιβάλλει φόρους, ακόμα και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του 2020.

Η τελευταία διατλαντική απόπειρα διαπραγματεύσεων οδήγησε σε ανάφλεξη, αφού η Ουάσινγκτον δήλωσε την Τετάρτη (17 Ιουνίου) ότι αποσύρεται από τις διαπραγματεύσεις με ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με νέους διεθνείς φορολογικούς κανόνες για τις ψηφιακές εταιρείες, υποστηρίζοντας ότι οι συνομιλίες δεν είχαν σημειώσει πρόοδο.

Σχεδόν 140 χώρες συμμετέχουν στις συνομιλίες που διοργάνωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σχετικά με την πρώτη σημαντική αναθεώρηση των παγκόσμιων φορολογικών κανόνων, προκειμένου αυτοί να επικαιροποιηθούν σύμφωνα με τις ανάγκες της ψηφιακής εποχής.

Οι συνομιλίες στοχεύουν στην επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2020, αλλά αυτή η προθεσμία χάνεται με την τελευταία κίνηση της Ουάσιγκτον και τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το Νοέμβριο.

Φωτογραφία αρχείου. Λονδίνο, 3 Δεκεμβρίου 2019. Τραμπ - Μακρόν: μέτρια χημεία - επιεικώς. (AP Photo/ Evan Vucci)
Φωτογραφία αρχείου. Λονδίνο, 3 Δεκεμβρίου 2019. Τραμπ - Μακρόν: μέτρια χημεία - επιεικώς. (AP Photo/ Evan Vucci)
ASSOCIATED PRESS

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ δήλωσε ότι η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ισπανία απάντησαν από κοινού την Πέμπτη (18 Ιουνίου) σε μια επιστολή του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνουτσίν που ανακοίνωσε την απόσυρση.

«Αυτή η επιστολή είναι μια πρόκληση. Είναι μια πρόκληση προς όλους τους εταίρους του ΟΟΣΑ όταν ήμασταν εκατοστά μακριά από μια συμφωνία για τη φορολογία των ψηφιακών γιγάντων», δήλωσε ο Λε Μερ στο ραδιόφωνο France Inter.

Εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης είπε ότι η Μαδρίτη και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα αποδεχθούν «κανενός είδους απειλή από άλλη χώρα» σχετικά με την ψηφιακή φορολογική διαμάχη.

Οι ευρωπαϊκές χώρες αναφέρουν ότι οι εταιρείες τεχνολογίας πληρώνουν πολύ μικρό φόρο σε χώρες όπου δραστηριοποιούνται, επειδή μπορούν να μεταφέρουν τα κέρδη σε όλο τον κόσμο με την ελάχιστη φυσική υποδομή. Η Ουάσιγκτον αντιστάθηκε στους νέους φόρους επί των εταιρειών της Silicon Valley, ελλείψει συμφωνίας του ΟΟΣΑ.

Σαμπάνια, αστακοί και γυναικείες τσάντες

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει μια παγκόσμια λύση για να προσρμόσει τη φορολογία των επιχειρήσεων στον 21ο αιώνα», δήλωσε ο Ευρωπαίος Οικονομικός Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι.

«Αλλά αν αυτό αποδειχθεί αδύνατο φέτος, είμαστε σαφείς ότι θα υποβάλουμε μια νέα πρόταση σε επίπεδο ΕΕ», είπε, σημειώνοντας ότι οι φόροι θα μπορούσαν να εισαχθούν ακόμη και χωρίς μια παγκόσμια συμφωνία.

Αστακοί, σαμπάνιες και πόλεμος γιγάντων στο Ίντερνετ.
Αστακοί, σαμπάνιες και πόλεμος γιγάντων στο Ίντερνετ.
dianefotofoto via Getty Images

Η Γαλλία, μία από τις πολλές ευρωπαϊκές χώρες που έχει θεσπίσει νέους φόρους, με στόχο την είσπραξη περισσότερων εσόδων από ψηφιακές εταιρείες, συμφώνησε να αναστείλει την είσπραξή τους, ενώ οι συνομιλίες ήταν σε εξέλιξη προκειμένου να διαμορφωθεί μια παγκόσμια προσέγγιση.

Ο Λε Μερ είπε ότι η Γαλλία θα επιβάλει τον φόρο ψηφιακών υπηρεσιών της φέτος, ανεξάρτητα από το αν η Ουάσινγκτον θα επιστρέψει ή όχι στις διαπραγματεύσεις.

«Κανείς δεν μπορεί να δεχτεί ότι οι ψηφιακοί γίγαντες μπορούν να αποκομίζουν κέρδη από τους 450 εκατομμύρια Ευρωπαίους πελάτες τους και να μην πληρώνουν φόρους εκεί όπου δραστηριοποιούνται», είπε.

Το γαλλικό φορολογικό σύστημα επιβάλλει εισφορά 3% στα έσοδα από ψηφιακές υπηρεσίες που έχουν αποκτηθεί στη Γαλλία, από εταιρείες με έσοδα άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ (28 εκατομμύρια δολάρια) στη Γαλλία και 750 εκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως.

Η Ουάσιγκτον απείλησε να επιβάλει εμπορικούς δασμούς στη γαλλική σαμπάνια, στις τσάντες και σε άλλα αγαθά, ως απάντηση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν έρευνες αυτό το μήνα σχετικά με τους ψηφιακούς φόρους που ισχύουν στη Βρετανία, στην Ιταλία, στην Ισπανία και σε άλλες χώρες, λόγω ανησυχιών ότι στοχοποιούνται άδικα εταιρείες των ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε αυτόν τον μήνα να επιβάλει τιμολόγια στα αυτοκίνητα της ΕΕ, εάν το μπλοκ δεν χαμηλώσει τα τιμολόγιά του στους αμερικανούς αστακούς!

Οι προσπάθειες για επίτευξη ακόμη και μιας περιορισμένης εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-ΕΕ έχουν βαλτώσει και πηγές από τις δύο πλευρές βλέπουν ελάχιστες πιθανότητες προόδου, με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ μόλις τέσσερις μήνες μακριά.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στη Βρετανία, ο οποίος επιδιώκει εμπορικές συμφωνίες με τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον μετά την έξοδο από την ΕΕ, δήλωσε ότι «η προτίμηση του Λονδίνου είναι για μια παγκόσμια λύση στις φορολογικές προκλήσεις που θέτει η ψηφιοποίηση και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους διεθνείς μας εταίρους για την επίτευξη αυτού του στόχου.»

Πηγή: Reuters

Δημοφιλή