Guardian: Επιδεινώνεται η κατάσταση με τις προσφυγικές ροές στον Έβρο. Τόσκας: Όλα υπό έλεγχο

Guardian: Επιδεινώνεται η κατάσταση με τις προσφυγικές ροές στον Έβρο. Τόσκας: Όλα υπό έλεγχο
Alexandros Avramidis / Reuters

Η Ελλάδα σπεύδει να ενισχύσει τα χερσαία της σύνορα με την Τουρκία, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για αύξηση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που τα περνούν, ερχόμενοι από τη γείτονα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, οι περίπολοι της αστυνομίας έχουν ενισχυθεί, καθώς οι τοπικές αρχές αναφέρουν ότι η αύξηση των αφίξεων παραπέμπει στην εισροή προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ (UNHCR) περίπου 2.900 άτομα πέρασαν τα σύνορα τον Απρίλιο, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αντίστοιχο αριθμό αυτών που έφτασαν μέσω θαλάσσης, ενώ ο αριθμός αυτός αποτελεί το ήμισυ του συνόλου των εισόδων κατά τη διάρκεια του 2017 γενικότερα, ως τώρα.

Ο Δημήτρης Μαυρίδης, δήμαρχος Ορεστιάδας, είπε πως οι εγκαταστάσεις υποδομής είναι κορεσμένες και τα πράγματα φεύγουν εκτός ελέγχου, καθώς είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που καταφθάνουν από αυτούς που καταγράφονται.

«Η κυβέρνηση έχει στείλει 120 επιπλέον αστυνομικούς, αλλά προσωρινά, και αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να επέμβει και η Frontex» πρόσθεσε. Όπως σημειώνει ο Guardian, το μόνο κέντρο υποδοχής της περιοχής έχει δυνατότητα να εξυπηρετεί 240 άτομα, και απουσία επαρκούς χώρου, οι νεοεισελθέντες μεταφέρονται σε κρατητήρια της αστυνομίας, «περιλαμβανομένων παιδιών».

«Κάποιοι από αυτούς υπό αστυνομική κράτηση κρατούνται εδώ και πάνω από τρεις μήνες» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση η UNHCR. «Οι συνθήκες είναι πολύ κακές...μεταξύ των εκατοντάδων ανθρώπων περιλαμβάνονται έγκυες, πολύ νεαρά παιδιά και άνθρωποι που χρειάζονται ιατρική και ψυχοκοινωνική φροντίδα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη πως υπάρχουν σχετικοί σχεδιασμοί: «Είμαστε πλήρως έτοιμοι. Δεν υπάρχει λόγος πανικού...όλα είναι υπό έλεγχο».

Ο Ρούμπεν Κάνο, επικεφαλής του Γραφείου της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού (IFRC) στην Ελλάδα, είπε πως «δεν ξέρουμε ακριβώς τι προκάλεσε αυτή την αλλαγή, αλλά προβληματιζόμαστε πως, καθώς ο καιρός βελτιώνεται και τα νερά χαμηλώνουν, περισσότεροι θα τολμούν το ταξίδι, καθώς είναι ευκολότερο το πέρασμα του ποταμού».

«Στέλνουμε μια αποστολή στην περιοχή αυτή την εβδομάδα. Έχουμε αποθέματα κουβερτών, υπνοσάκων και σκηνών. Η κυβέρνηση έχει σχέδια να ανοίξει ξανά καταυλισμούς και να επεκτείνει τους υπάρχοντες, αλλά η πείρα μας έχει πει ότι ίσως να μην γίνει αρκετά γρήγορα».

Επίσης, όπως σημειώνει ο Guardian, η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει αλλαγή τακτικών από τους διακινητές, που παρακάμπτουν έτσι τη συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται πως οι μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να παραμένουν εκεί μέχρι την επεξεργασία των αιτημάτων τους. Τα χερσαία σύνορα δεν εμπίπτουν σε αυτή τη συμφωνία και είναι πιο εύκολο το πέρασμά τους. «Με βάρκα μπορεί να χρειαστούν ακόμα και τρία λεπτά για να περάσεις, και είναι πολύ φθηνότερο» λέει ο Μαυρίδης. «Έρχονται ακριβώς επειδή δεν εμπίπτει στη συμφωνία και επειδή έχει γίνει γνωστό πως η κατάσταση στα νησιά είναι δραματική. Αν φτάσουν εδώ και περάσουν την επεξεργασία, είναι ελεύθεροι να πάνε όπου θέλουν στη χώρα. Έχουμε τέσσερα λεωφορεία την ημέρα προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη και είναι γεμάτα».

Δημοφιλή