H Εριέττα Κούρκουλου - Λάτση στη HuffPost Greece

«Το μότο μου για τα ζώα είναι ότι δεν μας αξίζουν. Μακάρι να είχα έναν τρόπο να τους πω συγγνώμη»

«Ως παιδί είχα πολλά ζώα από σκυλιά και γάτες, μέχρι κατσίκια και κουνέλια. Η σχέση μου μαζί τους ήταν πάντα η ίδια, αποτελούσαν και αποτελούν πολύτιμα μέλη της οικογένειάς μου και θα έκανα τα πάντα για να είναι ευτυχισμένα...»

Η Εριέττα Κούρκουλου - Λάτση, ιδρύτρια της φιλοζωικής, μη κερδοσκοπικής εταιρείας Save a Greek Stray μιλά στη HuffPost Greece λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης δράσης της οργάνωσης στη Δυτική Αχαΐα, κατά τη διάρκεια της οποίας, από τις 15 έως τις 21 Οκτωβρίου εθελοντές της -όπως και η ίδια- παρουσίασαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ακολουθώντας έναν τετράποδο φίλο» σε 1.200 μαθητές 11 δημοτικών σχολείων, ενώ στη συνέχεια ανέλαβαν τη στείρωση, τον εμβολιασμό και τη σήμανση 135 σκύλων από τη βιομηχανική περιοχή της Πάτρας με τη συνδρομή κτηνιάτρων εθελοντών.

Η Εριέττα Κούρκουλου - Λάτση χαρακτηρίζει την οργάνωση «παιδί της», σημειώνοντας ότι «εκτός από τη θέληση έχω και την υποχρέωση να αφιερώνω προσωπικό χρόνο για την εξέλιξη αυτής», αναφέρεται στη σοβαρή απόφαση της υιοθεσίας ενός ζώου, αλλά και στους γονείς της που, όπως λέει «... δυσκολεύονταν πολύ να καταλάβουν τον λόγο για τον οποίο επέμενα να γεμίζω το σπίτι με σκυλιά και γάτες».

HuffPost Greece: Πόσα χρόνια μετρά η οργάνωση; Υπήρξε κάποιο γεγονός που πυροδότησε την απόφαση να προχωρήσετε στην ίδρυση της;

Ε.Κ.Λ.: Η Save a Greek Stray μετρά πλέον έξι χρόνια. Δεν υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο γεγονός που πυροδότησε την απόφαση μου να ιδρύσω μια τέτοια οργάνωση. Παρατήρησα σαν παιδί ένα πρόβλημα και αποφάσισα ότι ήταν χρέος μου να βοηθήσω στη λύση αυτού. Βέβαια, η ίδρυση της οργάνωσης ήρθε αρκετά χρόνια αργότερα, με στόχο να βρούμε συλλογικά τους τρόπους για την αποτελεσματικότερη λύση του προβλήματος .

HuffPost Greece: Έχετε αναφέρει σε συνέντευξη σας ότι, ως παιδί φροντίζατε άρρωστα ζώα που βρίσκατε τυχαία στον δρόμο, προσπαθώντας να τους βρείτε ένα σπίτι μέσω φίλων και γνωστών. Η οικογένεια σας πώς αντιδρούσε τότε;

Ε.Κ.Λ.: Οι γονείς μου δεν καταλάβαιναν το πάθος και την αγάπη που έτρεφα για τα ζώα. Ήταν άνθρωποι μιας γενιάς που δεν θεωρούσε τα ζώα ισότιμα μέλη της οικογένειας και δυσκολεύονταν πολύ να καταλάβουν τον λόγο για τον οποίο επέμενα να γεμίζω το σπίτι με σκυλιά και γάτες.

HuffPost Greece: Ποια είναι η πιο δύσκολη υπόθεση αδέσποτου ζώου, που έχετε κληθεί να αντιμετωπίσετε;

Ε.Κ.Λ.: Έχουμε αντιμετωπίσει αρκετές δύσκολες υποθέσεις αδέσποτων ζώων. Υποθέσεις που σε κάνουν να απορείς με την κακία μερικών ανθρώπων. Ένα από τα πιο απογοητευτικά περιστατικά είναι του Κόμπο. Όταν ήρθε σε εμάς, εκτός από την άθλια κατάσταση στην οποία βρισκόταν, παρατηρήσαμε μια μικρή χειρουργική τομή στο πάνω μέρος του λαιμού του. Η ηλεκτρονική σήμανση που ταυτοποιεί το εκάστοτε ζώο με τον ιδιοκτήτη είχε αφαιρεθεί.

Η ιστορία του όμως είχε ευτυχισμένο τέλος, μιας και υιοθετήθηκε από την Βασιλική, η οποία είναι πλέον μέλος της εθελοντικής μας ομάδας.

HuffPost Greece: Αφιερώνετε προσωπικό χρόνο στη Save a Greek Stray, υπάρχουν πράγματα που θεωρείτε ότι πρέπει να τα κάνετε εσείς προσωπικά;

Ε.Κ.Λ.: Η Save a Greek Stray είναι το παιδί μου, εκτός από τη θέληση έχω και την υποχρέωση να αφιερώνω προσωπικό χρόνο για την εξέλιξη αυτής.

HuffPost Greece: Πού βρίσκεται το καταφύγιο, πόσα αδέσποτα σκυλάκια και γατάκια φιλοξενεί αυτή τη στιγμή και πόσα έχουν αποκτήσει το δικό τους σπίτι;

Ε.Κ.Λ.: Το καταφύγιο βρίσκεται στον Ωρωπό, όπου φιλοξενούνται, στειρώνονται εμβολιάζονται και περιθάλπτονται 500 ζώα ετησίως. Ο αριθμός των υιοθεσιών έως και σήμερα ανέρχονται περίπου στις 600.

HuffPost Greece: Ποιο είναι το προφίλ των ανθρώπων που επισκέπτονται το καταφύγιο; Όταν απευθύνονται σε εσάς έρχονται αποφασισμένοι, ή μεταξύ αυτών υπάρχουν και κάποιοι διστακτικοί;

Ε.Κ.Λ.: Πρόκειται για ανθρώπους ευαισθητοποιημένος, που αγαπούν τα ζώα και θέλουν να βοηθήσουν στη λύση του προβλήματος, υιοθετώντας και όχι αγοράζοντας.

HuffPost Greece: Είχατε σκυλάκι ή γατάκι ως παιδί; Εάν ναι, πως ήταν η σχέση σας μαζί του;

Ε.Κ.Λ.: Ως παιδί είχα πολλά ζώα από σκυλιά και γάτες, μέχρι κατσίκια και κουνέλια. Η σχέση μου μαζί τους ήταν πάντα η ίδια, αποτελούσαν και αποτελούν πολύτιμα μέλη της οικογένειάς μου και θα έκανα τα πάντα για να είναι ευτυχισμένα.

HuffPost Greece: Το μότο σας για τα ζώα;

Ε.Κ.Λ.: Το μότο μου για τα ζώα είναι ότι δεν μας αξίζουν. Μακάρι να είχα έναν τρόπο να τους πω συγγνώμη.

HuffPost Greece: Είναι οι φίλοι σας φιλόζωοι; Πώς υποδέχτηκαν την ιδέα της Save a Greek Stray; Σας στήριξαν έμπρακτα υιοθετώντας κάποιο από τα αδέσποτα του καταφυγίου; Υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό περιστατικό που θυμάστε με συγκίνηση;

Ε.Κ.Λ.: Οι φίλοι μου είναι όλοι φιλόζωοι. Τα ζώα και η αγάπη μου για αυτά είναι τόσο μεγάλο κομμάτι της ζωής μου που θα ήταν δύσκολο να συνυπάρξει κάποιος μαζί μου αν δεν μοιραζόταν το ίδιο πάθος με εμένα. Όσον αφορά το καταφύγιο και την υιοθεσία, μόνο μια φίλη μου έχει υιοθετήσει σκύλο από την Save a Greek Stray. Τα κριτήρια για να δώσουμε σε κάποιον ζωάκι είναι πολύ αυστηρά και δεν κάνουμε εξαιρέσεις για κανέναν.

HuffPost Greece: Τι θα λέγατε σε κάποιον που αγαπά τα ζώα αλλά δυσκολεύεται να πάρει την απόφαση της υιοθεσίας, επικαλούμενος κυρίως λόγους οικονομικούς; (ένα ζωάκι, εκτός από μεγάλη χαρά, έχει ευθύνη, όπως και έξοδα).

Ε.Κ.Λ.: Θα έλεγα ότι η απόφαση υιοθεσίας ενός ζώου πρέπει να είναι προϊόν ώριμης σκέψης και όχι παρόρμηση της στιγμής. Εάν κάποιος θεωρεί ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει για οποιονδήποτε λόγο, δεν πρέπει να προχωρήσει στην υιοθεσία.

HuffPost Greece: Οι οικογένειες διατηρούν επαφή με τη Save a Greek Stray μετά την υιοθεσία, ή κάπου εκεί τελειώνει η «σχέση»;

Ε.Κ.Λ.: Πάντα διατηρούμε επαφή με τις οικογένειες που υιοθετούν τα ζώα μας. Μαθαίνουμε συχνά νέα τους και πολλοί από αυτούς τους είναι πλέον ενεργά μέλη της οργάνωσης μας.