H Ρωσία σφυροκοπά Ντονμπάς και Μικολάιφ, ενώ η Ουκρανία αποκλείει εκεχειρία ή παραχωρήσεις

Επλήγησαν στόχοι στα ανατολικά και τα νότια της χώρας.
YASUYOSHI CHIBA via Getty Images

Η Ρωσία έπληξε ουκρανικές δυνάμεις με αεροπορικές επιθέσεις και πυροβολικό στα ανατολικά και τα νότια, στοχεύοντας κέντρα διοίκησης, στρατεύματα και αποθήκες πυρομαχικών, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας την Κυριακή.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ίγκορ Κονασένκοφ, είπε ότι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από αέρος χτύπησαν τρία κέντρα διοίκησης, 13 περιοχές όπου συγκεντρώνονταν ουκρανικές δυνάμεις και εξοπλισμός, καθώς και τέσσερις αποθήκες πυρομαχικών στο Ντονμπάς.

Στο Μικολάιφ, στη νότια Ουκρανία, ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν ένα σύστημα anti-drone κοντά στον οικισμό Χανίβκα, περίπου 100 χλμ βορειοανατολικά της πόλης του Μικολάιφ, είπε ο Κονασένκοφ.

Ρουκέτες και πυροβολικό «χτύπησαν 583 περιοχές όπου συγκεντρώνονταν στρατεύματα και ουκρανικός στρατιωτικός εξοπλισμός, 41 σημεία ελέγχου, 76 μονάδες πυροβολικού και όλμων σε θέσεις πυρός, περιλαμβανομένων τριών συστοιχιών Grad, καθώς και έναν ουκρανικό σταθμό ηλεκτρονικού πολέμου Bukovel κοντά στον οικισμό Χανίβκα στο Μικολάιφ» είπε, υποστηρίζοντας πως από τις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία έχει καταστρέψει 174 αεροπλάνα, 125 ελικόπτερα, 977 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 317 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 3.198 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα και 408 πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών.

Στο μεταξύ, η Ουκρανία απέκλειε μια κατάπαυση πυρός ή παραχωρήσεις προς τη Μόσχα καθώς η Ρωσία εντείνει την επίθεσή στης στο Ντονμπάς και έχει σταματήσει να προμηθεύει τη Φινλανδία με αέριο, και εν όψει ομιλίας του Πολωνού προέδρου Αντρέι Ντούντα στο ουκρανικό κοινοβούλιο την Κυριακή. Ο Ντούντα δήλωσε πως μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της κατά την ομιλία του, που ήταν η πρώτη από ηγέτη ξένης χώρας που γίνεται με φυσική παρουσία στο ουκρανικό κοινοβούλιο από τις 24 Φεβροαρίου. «Έχουν εμφανιστεί ανησυχητικές φωνές που λένε ότι η Ουκρανία πρέπει να υποχωρήσει στα αιτήματα του Πούτιν. Μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της...τίποτα για εσάς χωρίς εσάς», σημείωσε ο Πολωνός πρόεδρος, προσθέτοντας πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαιτήσει την ολοκληρωτική αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος και συμπληρώνοντας πως «δεν θα ησυχάσχω μέχρι να γίνει η Ουκρανία μέλος της ΕΕ».

Μετά από εβδομάδες αντίστασης από τους τελευταίους Ουκρανούς μαχητές στη Μαριούπολη, η Ρωσία διεξάγει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στο Λουχάνσκ, μια από τις δύο επαρχίες του Ντονμπάς.

Υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές ήδη είχαν υπό τον έλεγχό τους μεγάλες εκτάσεις στο Λουχάνσκ και στο γειτονικό Ντονέτσκ από πρις τις 24 Φεβρουαρίου, μα η Μόσχα θέλει να καταλάβει τις τελευταίες περιοχές που ελέγχει η Ουκρανία στο Ντονμπάς.

«Η κατάσταση στο Ντονμπάς είναι εξαιρετικά δύσκολη» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι σε μήνυμά του τη νύχτα. Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να επιτεθεί στις πόλεις Σλαβιάνσκ και Σεβεροντονέτσκ, μα οι ουκρανικές δυνάμεις συγκρατούν τους Ρώσους, είπε.

Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ζελένσκι, απέκλεισε το ενδεχόμενο συμφωνίας για εκεχειρία και είπε πως το Κίεβο δεν θα αποδεχόταν συμφωνία με τη Μόσχα που θα περιελάμβανε παραχώρηση εδαφών. Εάν η Ουκρανία έκανε παραχωρήσεις, αυτό θα γύριζε εναντίον της, επειδή η Ρωσία θα χτυπούσε ακόμα πιο δυνατά μετά από οποιαδήποτε διακοπή στις μάχες, είπε.

via Associated Press

«Ο πόλεμος δεν θα σταματήσει (μετά από παραχωρήσεις). Θα τεθεί απλά σε παύση για λίγο καιρό» είπε ο Ποντόλιακ, επικεφαλής διαπραγματευτής της Ουκρανίας, στο Reuters. «Θα αρχίσουν μια νέα επίθεση, ακόμα πιο αιματηρή και μεγάλης κλίμακας».

Σε εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση πυρός προέβησαν ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι.

Το τέλος των μαχών στη Μαριούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη που έχει καταλάβει η Ρωσία, δίνει στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν μια σπάνια νίκη μετά από μια σειρά προβλημάτων στους περίπου τρεις μήνες του πολέμου. Ο πλήρης έλεγχος της Μαριούπολης δίνει στη Ρωσία τον έλεγχο μιας χερσαίας οδού που συνδέει τη Κριμαία, την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014, με τη ρωσική ενδοχώρα και τις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές που στηρίζει η Μόσχα στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ουκρανικές στο Λουχάνσκ και στο Ντονέτσκ είπαν το Σάββατο πως απέκρουσαν εννιά επιθέσεις και κατέστρεψαν πέντε άρματα μάχης και άλλα 10 τεθωρακισμένα οχήματα στις προηγούμενες 24 ώρες.

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούσαν αεροπλάνα, πυροβολικό, άρματα μάχης, ρουκέτες, όλμους και πυραύλους σε όλο το μέτωπο για να χτυπούν πολιτικές δομές και κατοικημένες περιοχές,σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, που συμπλήρωσε ότι τουλάχιστον επτά άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στο Ντονέτσκ.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας είπε την Κυριακή ότι η Ρωσία ανέπτυσσε οχήματα υποστήριξης αρμάτων μάχης ΒΜΡ-Τ «Terminator». Ωστόσο, με μόλις 10 διαθέσιμα σε μια μονάδα που ήδη είχε υποστεί βαριές απώλειες κατά την αποτυχημένη προσπάθεια κατάληψης του Κιέβου, το υπουργείο είπε πως μάλλον δεν θα επηρεάσουν σημαντικά την κατάσταση.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν μια γέφυρα στον ποταμό Σιβέρσκι Ντονέτς, μεταξύ του Σεβεροντονέτσκ και του Λισιάνσκ, είπε ο περιφερειάρχης Σέρχιι Γκαϊντάι. Μάχες γίνονταν στα περίχωρα του Σεβεροντονέτσκ από το πρωί ως το βράδυ, ανέφερε μέσω Telegram.

Το Σεβεροντονέτσκ και το Λισιάνσκ κατά μήκος του ποταμού σχηματίζουν το ανατολικό τμήμα ενός ουκρανικού θύλακα που η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει από τα μέσα του Απριλίου, μετά την αποτυχημένη επίθεση στο Κίεβο.

Με πληροφορίες από Reuters