Ινδία: Αποκτούν δικαίωμα ψήφου και επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας οι εργάτριες του σεξ

Η κυβέρνηση της χώρας καλείται να τις κατοχυρώσει ηλεκτρονικά σε βάση δεδομένων μετά από απόφαση του Ανώτατο Δικαστηρίου.
Hemanshi Kamani via Reuters

Η ινδική κυβέρνηση καλείται να εγγράψει τις εργάτριες του σεξ σε ψηφιακά συστήματα ώστε να αποκτήσουν δικαιώμα φήφου και πρόσβαση σε παροχές επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας σύμφωνα με μια ιστορική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας. Χιλιάδες άνθρωποι ζούνε στη χώρα χωρίς κανένα από τα δύο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας αποφάνθηκε την Τρίτη ότι η ομοσπονδιακή και οι τοπικές κυβερνήσεις οφείλουν να εκδώσουν στις εργαζόμενες του σεξ ταυτότητες και κάρτες ψηφοφόρων και σιτηρεσίου. Η επιτροπή των τριών δικαστών είπε επίσης ότι πρέπει να εγγραφούν στο Aadhaar, το βιομετρικό σύστημα που θεωρητικά καλύπτει καλύπτει ολόκληρη τη χώρα και που είναι συχνά ζωτικής σημασίας για τη λήψη επιδομάτων πρόνοιας.

«Τα θεμελιώδη δικαιώματα είναι εγγυημένα για κάθε πολίτη της χώρας ανεξάρτητα από το επάγγελμά του», δήλωσε την Τρίτη το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας. «H κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παρέχει βασικά δικαιώματα στους πολίτες της χώρας».

Το δικαστήριο εξέτασε αίτημα που κατατέθηκε από την Επιτροπή Durbar Mahila Samanwaya, μια συλλογικότητα εργαζομένων του σεξ με έδρα την Καλκούτα, την πρωτεύουσα της πολιτείας της Δυτικής Βεγγάλης, η οποία υπογράμμισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργάτριες του σεξ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Η συλλογικότητα, η οποία υποστήριξε ότι έχει περισσότερα από 130.000 εγγεγραμμένα μέλη, είπε ότι οι εργαζόμενες του σεξ αντιμετώπιζαν οικονομική εξαθλίωση και ζήτησε μέτρα ανακούφισης για τις γυναίκες και τις τρανς εργάτριες του σεξ σε όλη την Ινδία.

«Αποτελεί σπουδαίο επίτευγμα η παροχή ταυτότητας του πολίτη στις εργάτριες του σεξ», είπε ο Biplab Mukheerjee, σύμβουλος της συλλογικότητας, σε μια τηλεφωνική συνέντευξη του στους NY Times από την Καλκούτα. «Χρειάστηκαν χρόνια αγώνα και δεκαετίες βασάνων εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων του σεξ σε αυτή τη χώρα»

πορνεία είναι νόμιμη στην Ινδία. Αλλά η λειτουργία ενός οίκου ανοχής και άλλες συναφείς δραστηριότητες, όπως η άγρα πελατών και η μαστροπεία, δεν είναι. Οργανώσεις για τα δικαιώματα υπολογίζουν ότι η Ινδία έχει περίπου 900.000 εργάτριες του σεξ. Οι περισσότεροι, λένε, έχουν ωθηθεί στο εμπόριο της σάρκας εξαιτίας της ανέχειας ενώ συχνά πέφτουν θύματα διακινητών.

Πολλές εργάτριες του σεξ έμειναν χωρίς δουλειά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ιδιαίτερα αφού η κυβέρνηση επέβαλε αυστηρό lockdown πέρυσι για να καταπολεμήσει το πρώτο κύμα. Αυτό οδήγησε σε μια μαζική μεταναστευτική έξοδο των εργαζομένων, οι οποίοι ήταν οι κύριοι πελάτες των ιερόδουλων, από τις μεγάλες πόλεις πίσω στα σπίτια τους σε μακρινά μέρη των επαρχιών.

Δημοφιλή