ΔΙΕΘΝΕΣ
22/06/2019 20:01 EEST | Updated 22/06/2019 22:18 EEST

Ιράν: Απειλεί με ανάφλεξη ολόκληρης της περιοχής σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης

«Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ είναι ακόμη πιθανή» λέει ο Τραμπ.

NurPhoto via Getty Images

Το Ιράν προειδοποίησε το Σάββατο τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η παραμικρή επίθεση κατά του ιρανικού εδάφους θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ ματαίωσε την τελευταία στιγμή αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Λίγες ημέρες μετά την εξάρθρωση ενός «νέου δικτύου» κατασκόπων και «νέων συνεργατών των Αμερικανών» που συνδέονται με την CIA, η Τεχεράνη ανακοίνωσε την εκτέλεση για «κατασκοπεία» ενός συνεργάτη του υπουργείου Αμυνας.

Ο Τζαλάλ Χατζί Ζαβάρ καταδικάσθηκε από στρατιωτικό δικαστήριο για κατασκοπεία για λογαριασμό της CIA, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Isna.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Γιατί ο πόλεμος με το Ιράν θα είναι καταστροφικός για τον Τραμπ (και τις ΗΠΑ)

Ποια είναι τα «γεράκια» στο πλευρό του Τραμπ που τον πιέζουν για πόλεμο στο Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος εναλλάσσει πολεμικές ιαχές και εκκλήσεις για διάλογο τις τελευταίες εβδομάδες, διαβεβαίωσε με μήνυμα στο Twitter ότι αν οι Ιράν εγκατέλειπαν τον πυρηνικό τους πρόγραμμα, θα γινόταν «ο καλύτερος φίλος τους».

Αλλά, παρά τις επαναλαμβανόμενες διακηρύξεις των ΗΠΑ και του Ιράν ότι δεν επιδιώκουν μία πολεμική αναμέτρηση, η ένταση δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται ανάμεσα στις δύο χώρες και τα περιστατικά στον Κόλπο δημιουργούν ανησυχίες για ανάφλεξη.

«Αν πέσει μία σφαίρα στη κατεύθυνση του Ιράν, θα βάλει φωτιά στα συμφέροντα της Αμερικής και των συμμάχων της» στην περιοχή, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ο υποστράτηγος Αμπολφάζι Σεκάρσι, εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ανάρτησε έναν χάρτη στο Twitter με τις ακριβείς συντεταγμένες της θέσης κατάρριψης του αμερικανικού μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (drone), το οποίο καταρρίφθηκε την Πέμπτη, υποστηρίζοντας ότι η θέση του, ήταν εντός των ορίων ευθύνης κι ελέγχου περιοχής του Ιράν.

Στον χάρτη παρουσιάζονται επίσης και δύο κίτρινα τετράγωνα στην τροχιά της πτήσης του drone, τα οποία σύμφωνα με τον χάρτη προσδιορίζουν τα σήματα κλήσης για τις σχετικές προειδοποιήσεις, που έστειλε το Ιράν προς το αμερικανικό μη επανδρωμένο όχημα.

«Δεν μπορεί να υπάρξει αμφιβολία για το που βρίσκονταν το όχημα όταν καταρρίφθηκε» έγραψε χαρακτηριστικά ο Ζαρίφ.

Από τη πλευρά της η Ουάσινγκτον επιμένει ότι το αμερικανικό σκάφος βρισκόταν σε διεθνή εναέριο χώρο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ΗΠΑ ζήτησαν την πραγματοποίηση κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Δευτέρα.

Κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι απορρίπτει «τα διπλωματικά ανοίγματα» της Ουάσινγκτον, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν Μπράιαν Χουκ δήλωσε ότι το Ιράν «οφείλει να απαντήσει στην διπλωματία δια της διπλωματίας και όχι δια της στρατιωτικής βίας».

Οι δηλώσεις του αμερικανού ειδικού απεσταλμένου έγιναν σε στρατιωτική βάση της Σαουδικής Αραβίας, συμμάχου των ΗΠΑ και αντιπάλου του Ιράν στην σύγκρουσή τους για περιφερειακή επιρροή εδώ και δεκαετίες.

«Οι Ιρανοί θα απαντήσουν στην διπλωματία με την διπλωματία, στον σεβασμό με σεβασμό και στον πόλεμο με λυσσώδη άμυνα», απάντησε στο Twitter ο εκπρόσωπος τη ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Μουσαβί.

«Η αμερικανική διπλωματία είναι συνώνυμο της #Οικονομικής Τρομοκρατίας και του πολέμου» και της παραβίασης του λόγου, καθώς και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κάλεσε σήμερα το επιτετραμμένο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της χώρας από όπου απογειώθηκε το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, για να του εκφρασθεί σφοδρή διαμαρτυρία για την «διάθεση στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε ξένες δυνάμεις με στόχο την πραγματοποίηση επίθεσης» κατά του Ιράν.

Από την πλευρά του το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι ο βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την μέση Ανατολή Αντριου Μάρισον θα βρίσκεται αύριο στην Τεχεράνη για να μιλήσει για την επείγουσα αποκλιμάκωση της κρίσης.

Πρόσθετες κυρώσεις ετοιμάζει ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι θα επιβάλλει πρόσθετες κυρώσεις κατά του Ιράν, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει την Τεχεράνη από την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ είναι ακόμη πιθανή.

Στο μεταξύ, η Γενική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (GCAA) κάλεσε τις αεροπορικές εταιρίες που είναι εγγεγραμμένες στην χώρα να αποφύγουν τις πτήσεις των αεροσκαφών τους στον εναέριο χώρο περιοχών της Μέσης Ανατολής όπου υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι για την ασφάλεια των πτήσεων της πολιτικής αεροπορίας, σύμφωνα με σημερινές αναφορές τοπικών ΜΜΕ.

Την Παρασκευή, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) απαγόρευσε τις πτήσεις των αμερικανικών αεροπορικών εταιριών πάνω από τις περιοχές του Περσικού Κόλπου και του Κόλπου του Ομάν που ελέγχονται από το Ιράν, μετά την κλιμάκωση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή και τους κινδύνους από την δράση αυτή.

Οι αεροπορικές εταιρίες Emirates και Flydubaihave που έχουν τις έδρες τους στα ΗΑΕ προχώρησαν στην αναπροσαρμογή των πτητικών προγραμμάτων τους, προκειμένου να μην πετούν πάνω από τις περιοχές έντασης και στρατιωτικού ρίσκου.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)