Ιράν: «Εγκεφαλικά νεκρή» η 16χρονη μετά την καταγγελία επίθεσης από την αστυνομία «ηθικής»

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι της «έπεσε η πίεση» αλλά σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, η Αρμίτα Γκέραβαντ τραυματίστηκε σοβαρά σε «επίθεση» μελών της αστυνομίας ηθών.
Γυναίκες σέρνουν την Αρμίτα Γκέραβαντ, 16 ετών, από βαγόνι του μετρό στην Τεχεράνη, Ιράν, (1/10/2023).
Γυναίκες σέρνουν την Αρμίτα Γκέραβαντ, 16 ετών, από βαγόνι του μετρό στην Τεχεράνη, Ιράν, (1/10/2023).
via Associated Press

Η Ιρανή έφηβη Αρμίτα Γκέραβαντ, η οποία είχε πέσει σε κώμα υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες στις αρχές Οκτωβρίου μέσα στο μετρό της Τεχεράνης, είναι πλέον εγκεφαλικά νεκρή, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν χθες, Κυριακή 22 Οκτωβρίου, ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Η κατάσταση της υγείας της Αρμίτα Γκέραβαντ δεν είναι ενθαρρυντική και, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, φαίνεται να είναι εγκεφαλικά νεκρή», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Borna, προσκείμενο στο υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού.

Η 16χρονη από κουρδική περιφέρεια νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Φατζρ της Τεχεράνης από την 1η Οκτωβρίου μετά τη λιποθυμία της μέσα στο μετρό της ιρανικής πρωτεύουσας.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες λιποθύμησε είναι αμφιλεγόμενες. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι της «έπεσε η πίεση» και διαψεύδουν οποιαδήποτε «λεκτική ή σωματική αντιπαράθεση» ανάμεσα σε αυτήν «και επιβάτες ή στελέχη του μετρό».

Ωστόσο, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, η έφηβη τραυματίστηκε σοβαρά σε «επίθεση» μελών της αστυνομίας ηθών, η οποία είναι επιφορτισμένη με την τήρηση της υποχρέωσης των γυναικών στο Ιράν να φορούν μαντίλα στους δημόσιους χώρους.

Το συμβάν αυτό σημειώθηκε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο μετά τον θάνατο, στις 16 Σεπτεμβρίου του 2022 της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών για φερόμενη παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες στο Ιράν.

Ο θάνατός της είχε πυροδοτήσει ένα μεγάλο κίνημα αμφισβήτησης στη χώρα αυτή, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μέλη των δυνάμεων της τάξης, και είχε οδηγήσει στη σύλληψη χιλιάδων.

(Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ)

Δημοφιλή