Οι παράγοντες που ανέδειξαν το Ισλαμικό Κράτος σε μια από τις πλέον επικίνδυνες τρομοκρατικές οργανώσεις

Οι παράγοντες που ανέδειξαν το Ισλαμικό Κράτος σε μια από τις πλέον επικίνδυνες τρομοκρατικές οργανώσεις

Μια από τις πιο συγκλονιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή υπήρξε η ραγδαία άνοδος του Ισλαμικού Κράτους. Η ίδρυση της οργάνωσης φαίνεται να πραγματοποιήθηκε στα πρώτα χρόνια του πολέμου του Ιράκ, ενώ ανέπτυξε δεσμούς με την Αλ Κάιντα.Αργότερα η οργάνωση εμπλέχτηκε και στον Συριακό Εμφύλιο Πόλεμο.

Όπως και η Αλ Κάιντα και πολλές άλλες σύγχρονες ομάδες τζιχαντιστών, το Ισλαμικό Κράτος αναδύθηκε από την ιδεολογία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, την πρώτη ισλαμιστική ομάδα στον κόσμο που χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1920 στην Αίγυπτο. Το Ισλαμικό Κράτος ακολουθεί μια ακραία αντι-Δυτική ερμηνεία του Ισλάμ, η οποία προωθεί την θρησκευτική βία και θεωρεί εκείνους που δεν συμφωνούν με τις ερμηνείες της ως άπιστους και αποστάτες.

Η Huffington Post σας παρουσιάζει έξι τρομακτικούς παράγοντες που ανέδειξαν το Ισλαμικό Κράτος σε μια από τις πλέον επικίνδυνες τρομοκρατικές οργανώσεις.

1.Προσλαμβάνουν μαχητές απ' όλο τον κόσμο

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ περισσότεροι από 25.000 μαχητές πολεμούν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους. Οι μαχητές αυτοί προέρχονται από περίπου 100 κράτη του κόσμου. Δύο χώρες φιλοξενούν περί τους 20.000 μαχητές, η Συρία και το Ιράκ, ενώ τα στρατόπεδα των ισλαμιστών σε αυτές έχουν μετατραπεί σε "πραγματικά διεθνή κολέγια εξτρεμισμού", όπως συνέβαινε με το Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1990.

Εκατοντάδες μάχονται επίσης στην Υεμένη, στη Λιβύη και στο Πακιστάν ενώ 100 από αυτούς βρίσκονται στη Σομαλία και σε κράτη της βόρειας Αφρικής, καθώς και στις Φιλιππίνες. Μεγάλος αριθμός των μαχητών αυτών προέρχεται από την Τυνησία, το Μαρόκο, τη Γαλλία και τη Ρωσία, ενώ όσοι προέρχονται από τις Μαλδίβες, τη Φινλανδία και το Τρινιντάντ ενισχύονται σημαντικά.

2.Καταστρέφουν ιστορικά μνημεία

Δεκάδες ιστορικά μνημεία έχουν καταστραφεί από τις δυνάμεις του ISIS. Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι έχουν καταστραφεί. Μεταξύ αυτών είναι η πόλη Νίμρουντ που βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα νότια της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ. Αποτέλεσε την πρώτη πρωτεύουσα του βασιλείου των Ασσυρίων και γνώρισε τη μεγαλύτερή ακμή της μεταξύ του 9ου και 6ου αιώνα π.Χ.

Τον Φεβρουάριο το Ισλαμικό Κράτος είχε προκαλέσει ανάλογο σοκ δίνοντας στη δημοσιότητα βίντεο με εικόνες από την καταστροφή του μουσείου της Μοσούλης, μια ενέργεια που εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια των τζιχαντιστών να καταστρέψουν και να διαγράψουν από τη συλλογική μνήμη όλη την ιστορία των περιοχών που έχουν υπό τον έλεγχό τους. Λίγο καιρό αργότερα κατέστρεψαν την αρχαία ιρακινή πόλη της Χάτρα, η οποία έχει συμπεριληφθεί στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

3. Η Αλ Κάιντα τους θεωρεί πολύ ακραίους

Την άβυσσο της παράνοιας που χαρακτηρίζει τους ακραίους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είχε "περιγράψει" σε επιστολή του προς τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στενός συνεργάτης του και υψηλόβαθμο στέλεχος της Αλ Κάιντα από το 2011. Η επίμαχη επιστολή βρέθηκε στο κρησφύγετο όπου είχε εντοπιστεί από τις αμερικανικές δυνάμεις ο αρχηγός της Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στις 21 σελίδες της επιστολής, όπως αναφέρει η βρετανική DailyMail, ο συνεργάτης του Μπιν Λάντεν τον προειδοποιούσε για το Ισλαμικό Κράτος, ισχυριζόμενος ότι είναι ακραίοι τζιχαντιστές που με τις αποτρόπαιες πράξεις τους μπορούν να σπιλώσουν την εικόνα της Αλ Κάιντα.

Στις 21 σελίδες της επιστολής αναφέρονται πολλές από τις κτηνωδίες που είχαν διαπράξει τζιχαντιστές του νυν Ισλαμικού Κράτους, όπως η χρήση φυσικού αερίου χλωρίου ως χημικό όπλο, ο βομβαρδισμός τζαμιών και οι δολοφονίες που διέπραξαν μέσα σε καθολική εκκλησία στη Βαγδάτη. Παράλληλα το υψηλόβαθμο στέλεχος της Αλ Κάιντα δεν διστάζει να χαρακτηρίσει εξτρεμιστές τους υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και Λεβάντε!

4. Προπαγάνδα μέσω των κοινωνικών δικτύων

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές ασφαλείας η προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους απευθύνεται κυρίως στους νέους. Μάλιστα δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις φωτογραφίες και σε μια μοντέρνα αισθητική χρησιμοποιώντας μουσική χιπ χοπ και ραπ με στόχο να κάνουν γνωστή την IS. Ο Γερμανός ράπερ Ντένις Κούσπερτ, ο οποίος έχει ασπαστεί την ιδεολογία των τσιχαντιστών, σημειώνει μεγάλη επιτυχία και τα βιντεάκια του έχουν πολλά κλικ όταν ανεβαίνουν στο Youtube.

Επιστρατεύονται λαμπερά ηλεκτρονικά περιοδικά σε διάφορες γλώσσες –ανάμεσα σε άλλες και στα γερμανικά. Μέσα σε 50 σελίδες εξωραΐζεται ο θάνατος και ο "ιερός" αγώνας. Και η προπαγάνδα φαίνεται να έχει αποτέλεσμα. Μια έκθεση της αμερικανικής εταιρείας ασφαλείας Soufan Group από τη Νέα Υόρκη αναφέρει σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο ότι συνολικά 12.000 νέοι από 81 χώρες έχουν ασπαστεί την ακραία αυτή ιδεολογία της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος». Ανάμεσα τους πρέπει να βρίσκονται 2.500 μαχητές από δυτικές χώρες και ειδικότερα 400 από τη Γερμανία.

5. Ελέγχουν μεγάλες περιοχές από πολλά κράτη

Έχοντας καταλάβει κρίσιμα τμήματα της Συρίας το προηγούμενο έτος και πρόσφατα τεράστιες περιοχές του Ιράκ, το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία ελέγχει έδαφος που ειναι μεγαλύτερο από ό, τι πολλές χώρες και συναγωνίζεται πλέον την Αλ Κάιντα ως η πιο ισχυρή ομάδα τζιχάντ του κόσμου. Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις περιοχές που ειναι υπο τον έλεγχο των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού κράτους.

6. Έχουν έσοδα εκατομμυρίων δολαρίων

Ειδικοί εκτιμούν ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, από τότε που η οργάνωση ξεκίνησε τη σαρωτική δράση της στο Ιράκ και τη Συρία, οι ηγέτες της έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε πάνω από 1.5 δισεκατομμύρια ευρώ μετρητά.

“Το Ισλαμικό Κράτος αναπτύσσεται σε μία ζωτικής σημασίας εμπορική περιοχή πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο”, αναφέρει ο Paul Sullivan, ειδικός στα θέματα της Μέσης Ανατολής. Πέντε πετρελαιοπηγές αποφέρουν ημερήσια έσοδα της τάξης των 2.3 εκτατομμυρίων ευρώ περίπου, με το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου να διακινείται λαθραία κατά μήκος των συνόρων στην Τουρκία και το Ιράν.

Θεωρείται ότι βγάζουν μέχρι και 6.2 εκατομμύρια ευρώ το το μήνα, μέσω του εκβιασμού των τοπικών επιχειρήσεων. Εκτιμάται ότι έχουν κερδίσει περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ από την απαγωγή ομήρων. Κάθε ένας από τους ομήρους αξίζει πάνω από 3.7 εκατομμύρια ευρώ, παρόλο που ο οι απαγωγείς του Αμερικανού δημοσιογράφου, James Foley απαίτησαν πάνω από 100 εκατομμύρια.

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος οικονομικός τους θρίαμβος ήρθε όταν τον Ιούνιο κατέλαβαν την Μοσούλη και λεηλάτησαν τις τράπεζες της περιοχής. Αναφορές εκείνης της περιόδου υποδήλωναν ότι οι πολεμιστές του Ισλαμικού Κράτους πιθανόν να έφυγαν πλουσιότεροι κατά 300 εκατομμύρια ευρώ περίπου, παρόλο που η Ιρακινή κυβέρνηση αργότερα υποστήριξε ότι η ληστεία δεν έλαβε ποτέ χώρα.

Δημοφιλή