Ίσως υπάρχει ζωή στη Σελήνη- και αποστολή της NASA θα την αναζητήσει

Κάποια μικρόβια είναι «πολύ σκληρά για να πεθάνουν».
via Associated Press

Τα σχέδια των ΗΠΑ περιλαμβάνουν αποστολή αστροναυτών στη Σελήνη κατά τα τέλη του 2025, με την αποστολή «Άρτεμις 3» να «παίρνει τη σκυτάλη» από την «Απόλλων 17», το 1972. Η εν λόγω αποστολή προορίζεται να είναι η πρώτη μιας σειράς επανδρωμένων αποστολών στην «Artemis Polar Exploration Zone». Η επιλογή του σωστού σημείου προσελήνωσης είναι δύσκολη, ωστόσο αναμένονται σημαντικές ανακαλύψεις- και μία εξ αυτών θα μπορούσε να είναι ο εντοπισμός ζωής στη Σελήνη.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, νέα έρευνα υποδεικνύει πως οι μελλοντικοί επισκέπτες στον νότιο πόλο της Σελήνης θα έπρεπε να είναι σε επαγρύπνηση για ίχνη ζωής μέσα σε εξαιρετικά ψυχρούς, υπό μόνιμη σκιά κρατήρες- οργανισμούς που ίσως να έκαναν το ταξίδι από τη Γη.

Μικροβιακή ζωή θα μπορούσε εν δυνάμει να επιβιώσει στις δύσκολες συνθήκες κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης, εκτιμά ο Πραμπάλ Σαξένα, πλανητικός ερευνητής στο Goddard Space Flight Center της NASA στο Γκρίνμπελτ του Μέριλαντ.

«Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που έχει διαπιστώσει η ομάδα μας είναι ότι, δεδομένων των πρόσφατων ερευνών σε περιοχές όπου συγκεκριμένα είδη μικροβιακής ζωής μπορούν να επιβιώνουν, ίσως να υπάρχουν πιθανώς κατοικήσιμα σημεία για τέτοια είδη ζωής σε σχετικά προστατευμένες περιοχές σε κάποια ουράνια σώματα χωρίς αέρα» είπε στο Space.com ο Σαξένα, προσθέτοντας πως ο σεληνιακός νότιος πόλος ίσως έχει όντως ιδιότητες που μπορούν να επιτρέψουν την επιβίωση και εν δυνάμει ακόμα και την ανάπτυξη συγκεκριμένων ειδών μικροβιακής ζωής.

«Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε πάνω στην κατανόηση του ποιοι συγκεκριμένοι οργανισμοί μπορεί να είναι πιο κατάλληλοι για επιβίωση σε τέτοιες περιοχές και ποιες περιοχές των σεληνιακών πολικών ζωνών, περιλαμβανομένων σημείων ενδιαφέροντος για εξερεύνηση, μπορεί να είναι ιδανικότερες για υποστήριξη ζωής» πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως μικρά κομμάτια του πλανήτη μας μπορεί να εκτοξεύτηκαν στη Σελήνη ως «Γήινοι μετεωρίτες»- βράχοι που έχουν πεταχτεί στο Διάστημα από ισχυρές συγκρούσεις. Επίσης, υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο να έχουν βρεθεί μικρόβια εκεί τα οποία «ταξίδεψαν» με γήινες αποστολές.

Δημοφιλή