Ισπανία: Καταπολεμά την σπατάλη τροφίμων με πρόστιμα στα σούπερ μάρκετ και σακούλες στους πελάτες εστιατορίων

Ωστε να παίρνουν μαζί τους τα περισσεύματα.
TWITTER

Η Ισπανία σκοπεύει να καταπολεμήσει τη σπατάλη τροφίμων, μ΄ ένα νομοσχέδιο που ορίζει αυστηρά πρόστιμα για τα σούπερ μάρκετ που πετάνε τα περισσεύματά τους και απαιτεί από τα μπαρ και τα εστιατόρια να προσφέρουν χάρτινες σακούλες, ώστε οι πελάτες να μπορούν να πάρουν τα αποφάγια τους στο σπίτι.

Ο στόχος του νομοσχεδίου, που εγκρίθηκε την Τρίτη από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας, είναι να μειωθεί ο αριθμός των 1.300 τόνων τροφίμων που σπαταλούνται ετησίως σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε ο Λουίς Πλάνας, υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας. Αυτός ο αριθμός ισοδυναμεί με 31 κιλά ανά άτομο.

Η νομοθεσία θα ψηφιστεί στο κοινοβούλιο για έγκριση και η κυβέρνηση ελπίζει να έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος μέχρι τις αρχές του 2023. Ακολουθεί το παράδειγμα παρόμοιων προσπαθειών στη Γαλλία και την Ιταλία.

Ο Πλανάς περιέγραψε τη νομοθεσία ως ένα «πρωτοποριακό νομικό μέσο» που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις ανεπάρκειες στην τροφική αλυσίδα και να περιορίσει το επακόλουθο οικονομικό, ηθικό και περιβαλλοντικό κόστος. «Σε έναν κόσμο όπου δυστυχώς η πείνα και ο υποσιτισμός εξακολουθούν να υπάρχουν, η σπατάλη τροφίμων βαραίνει τη συνείδηση ​​όλων», είπε.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης μέτρα που θα αναγκάσουν τα σούπερ μάρκετ και τα εστιατόρια να συνεργαστούν με τις συνοικιακές οργανώσεις και τις τράπεζες τροφίμων για τον περιορισμό της σπατάλης. Οι μεγαλομεσαίες επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην τροφική αλυσίδα θα πρέπει να υποβάλουν σχέδια για την πρόληψη της σπατάλης, με προτεραιότητα τη δωρεά τροφίμων πριν από την ημερομηνία λήξης τους.

Στην περίπτωση των υπερώριμων φρούτων, το νομοσχέδιο προτείνει τη μετατροπή τους σε προϊόντα όπως μαρμελάδες ή χυμούς. Σε αντίθετη περίπτωση, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ζωοτροφές ή για παραγωγή λιπασμάτων και βιοκαυσίμων.

Τα εστιατόρια θα πρέπει επίσης να παρέχουν χάρτινες σακούλες στους πελάτες τους για να πάρουν στο σπίτι τους το φαγητό που δεν έχουν φάει, σε μια προσπάθεια να επιβάλουν μια πρακτική που όπως και στην Ελλάδα, δεν συνηθίζεται στην Ισπανία.

Οι εταιρείες που παραβιάζουν τη νομοθεσία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 60.000 ευρώ ή έως και 500.000 ευρώ για κατά συρροήν παραβάτες.

Μια πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε ότι σχεδόν 1 δισεκατομμύριο τόνοι φαγητού χάνονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, ενώ δισεκατομμύρια άνθρωποι πεινούν ή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή. Η σπατάλη τροφίμων συνδέεται με περίπου το 10% των εκπομπών που προκαλούν την κλιματική έκτακτη ανάγκη.

Πηγή: Guardian