ΔΙΕΘΝΕΣ
31/05/2018 21:41 EEST

Ισπανία: Ο Πέδρο Σάντσεζ των Σοσιαλιστών οδεύει στο να αναλάβει την πρωθυπουργία

Susana Vera / Reuters

Ο Πέδρο Σάντσεζ θεωρείται βέβαιο πως θα γίνει νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας, καθώς το σοσιαλιστικό κόμμα εξασφάλισε την Πέμπτη αρκετές ψήφους για να ανατρέψει τον Μαριάνο Ραχόι, στο πλαίσιο ψηφοφορίας για πρόταση μομφής σχετικά με υπόθεση διαφθοράς.

Ο Σάντσεζ έλαβε τη στήριξη έξι κομμάτων, με συνολικά 180 ψήφους στο κοινοβούλιο, προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός- περισσότερες από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 ψήφων που χρειάζονταν για να αναλάβει την εξουσία άμεσα, εάν η ψηφοφορία γίνει όπως αναμένεται την Παρασκευή.

Η ανατροπή του Ραχόι θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια δεύτερη πολιτική κρίση στη νότια Ευρώπη, επηρεάζοντας περαιτέρω τις χρηματαγορές, στις οποίες έχει ήδη προκληθεί αναταραχή από τις αποτυχημένες προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία τρεις μήνες μετά τις εκλογές.

Ωστόσο, με τα περισσότερα κόμματα υπέρ της τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, οι επενδυτές φάνηκαν να αξιολογούν ως μειωμένο τον κίνδυνο μιας απότομης αλλαγής πολιτικής από ό,τι στην Ιταλία, όπου έχει τεθεί επ’αμφιβόλω η δέσμευση στο ευρώ.

Ο Ραχόι, που δεν παρέστη στην απογευματινή συνεδρίαση την Πέμπτη, απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί πριν την ψηφοφορία. Λίγο πριν την εξασφάλιση της στήριξης από το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (που αποτέλεσε «κλειδί») ο Σάντσεζ είπε στον Ραχόι ήταν ήταν καιρός να αποχωρήσει και να αποφύγει έτσι την ντροπή του να καταστεί ο πρώτος Ισπανός πρωθυπουργός που χάνει σε ψηφοφορία επί πρότασης μομφής.