Ισπανία: Ανήλικοι δημιούργησαν με AI γυμνές φωτογραφίες κοριτσιών και τις ανέβασαν σε WhatsApp και Telegram

Περισσότερες από 20 ανήλικες, ηλικίας μεταξύ 11 και 17 ετών, έχουν εμφανιστεί ως θύματα της χρήσης της εφαρμογής.
IAN HOOTON/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

Οι κάτοικοι μιας πόλης στη νότια Ισπανία βρίσκονται σε κατάσταση σοκ καθώς αποκαλύφθηκε ότι γυμνές φωτογραφίες κοριτσιών της περιοχής, με επεξεργασία από τεχνητή νοημοσύνη, έκαναν το γύρο του διαδικτύου ερήμην τους.

Οι εν λόγω φωτογραφίες έχουν ληφθεί από τα πραγματικά προφίλ των κοριτσιών στα social media, στις οποίες εμφανίζονται με ρούχα, ωστόσο, στη συνέχεια οι φωτογραφίες υποβλήθηκαν σε επεξεργασία έτσι ώστε τα κορίτσια να φαίνονται γυμνά.

Μέχρι στιγμής περισσότερες από 20 ανήλικες, ηλικίας μεταξύ 11 και 17 ετών, έχουν εμφανιστεί ως θύματα της χρήσης της εφαρμογής κοντά στο Almendralejo, στη νοτιοδυτική επαρχία Badajoz.

«Μια μέρα η κόρη μου γυρνώντας από το σχολείο μου είπε ‘μαμά κυκλοφορούν γυμνές μου φωτογραφίες’», δήλωσε η María Blanco Rayo, μητέρα μιας 14χρονης και συμπλήρωσε «Τη ρώτησα αν είχε τραβήξει γυμνή φωτογραφία της και αρνήθηκε, μου είπε ″όχι, μαμά, αυτές είναι ψεύτικες φωτογραφίες κοριτσιών που δημιουργούνται με AI. Yπάρχουν και άλλα κορίτσια στην τάξη μου στα οποία συνέβη αυτό″.

Το BBC αναφέρει ότι 28 οικογένειες, στις οποίες έχει συμβεί το ίδιο περιστατικό, έχουν σχηματίσει ομάδα υποστήριξης.

Στο μικροσκόπιο της αστυνομίας έχουν μπει τουλάχιστον 11 αγόρια ηλικίας από 12 ως 14 ετών, τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί ως εμπλεκόμενα είτε στη δημιουργία των εικόνων, είτε στην κυκλοφορία τους μέσω των εφαρμογών WhatsApp και Telegram.

Σημειώνεται πως η ισπανική νομοθεσία δεν καλύπτει συγκεκριμένα «τη δημιουργία εικόνων σεξουαλικής φύσεως» όταν αφορά ενήλικες, ωστόσο η δημιουργία τέτοιου υλικού θα μπορούσε να θεωρηθεί παιδική πορνογραφία.

Μια άλλη πιθανή κατηγορία θα ήταν η παραβίαση της νομοθεσίας περί απορρήτου.

Υπενθυμίζεται πως στην Ισπανία, οι ανήλικοι μπορούν να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις μόνο από την ηλικία των 14 ετών και άνω.

Οι ανακριτές εξετάζουν επίσης τον ισχυρισμό ότι έγινε προσπάθεια εκβίασης ενός από τα κορίτσια χρησιμοποιώντας μια ψεύτικη εικόνα της.

Ο Francisco Javier Guerra, τοπικός ζωγράφος και διακοσμητής, λέει ότι φταίνε οι γονείς των εμπλεκόμενων αγοριών. «Θα έπρεπε να έχουν κάνει κάτι πριν, όπως να πάρουν τα τηλέφωνά τους ή να εγκαταστήσουν μια εφαρμογή που να τους λέει τι κάνουν τα παιδιά τους με το τηλέφωνό τους».

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια υπόθεση έχει γίνει είδηση στην Ισπανία. Νωρίτερα φέτος, τόπλες εικόνες της τραγουδίστριας Rosalía που δημιουργήθηκαν από AI δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Javier Izquierdo, επικεφαλής της προστασίας των παιδιών στη μονάδα ηλεκτρονικού εγκλήματος της εθνικής αστυνομίας, δήλωσε στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ότι αυτού του είδους τα εγκλήματα δεν περιορίζονται πλέον «στον τύπο που κατεβάζει παιδική πορνογραφία από το Dark Web ή από κάποιο κρυφό φόρουμ στο διαδίκτυο».

Πρόσθεσε: «Αυτό προφανώς εξακολουθεί να συμβαίνει, αλλά τώρα οι νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι η πρόσβαση που έχουν οι ανήλικοι σε τόσο μικρή ηλικία [σε τέτοια τεχνολογία], όπως στην προκειμένη περίπτωση».