ΔΙΕΘΝΕΣ
01/04/2019 16:12 EEST

Ισραήλ: Ανακάλυψη δικτύου εκατοντάδων fake λογαριασμών στο Twitter υπέρ του Νετανιάχου

Ammar Awad / Reuters

Δύο Ισραηλινοί ερευνητές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα πως ανακάλυψαν ένα δίκτυο εκατοντάδων ψεύτικων λογαριασμών στο Twitter που προωθούν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και αποδοκιμάζουν τους πολιτικούς του αντιπάλους, μία εβδομάδα πριν τις εθνικές εκλογές.

Δεν βρέθηκε άμεση σύνδεση μεταξύ του εν λόγω δικτύου και του Νετανιάχου ή του δεξιού κόμματός του, Λικούντ, σύμφωνα με την αναφορά, η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενός προγράμματος για τον καθαρισμό των κοινωνικών δικτύων από πρακτικές χειραγώγησης.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο Νετανιάχου και ο κύριος αντίπαλός του, ο κεντρώος υποψήφιος Μπένι Γκαντζ, βρίσκονται σε μάχη «στήθος με στήθος» εν όψει των εκλογών της 9ης Απριλίου.

Οι ερευνητές Νόαμ Ροτέμ και Γιουβάλ Άνταμ είπαν πως fake names χρησιμοποιούνταν σε πάνω από 150 λογαριασμούς στο δίκτυο, και εκατοντάδες άλλοι μπορεί να είναι επίσης ψεύτικοι.

Άνθρωποι και όχι «bots» βρίσκονταν πίσω από τις αναρτήσεις, είπαν οι ερευνητές, κατονομάζοντας έναν από τους φερόμενους διαχειριστές, που αρνήθηκε μέσω του δικηγόρου του εμπλοκή σε οποιοδήποτε οργανωμένο δίκτυο υπέρ του Νετανιάχου.

«Ανάλυση ειδικών δείχνει πως το δίκτυο έχει “πιάσει” πάνω από 2,5 εκατομμύρια Ισραηλινούς» σημειώνεται στην αναφορά, που θέτει τον αριθμό των tweets από την αρχή της προεκλογικής καμπάνιας πάνω από τα 130.οοο. Σημειώνεται πως το Ισραήλ έχει πληθυσμό περίπου 8,7 εκατ. κατοίκων.

Εκπρόσωπος του Twitter, ερωτηθείσα από το Reuters, αρνήθηκε να σχολιάσει. Από πλευράς του το Λικούντ αρνήθηκε πως χρησιμοποιεί ψεύτικους λογαριασμούς και ανέφερε πως ο Νετανιάχου θα έκανε δήλωση για το θέμα αργότερα μέσα στην ημέρα. Επίσης, σε βίντεο που απέρριπτε τα ευρήματα της έρευνας, το Λικούντ ανέφερε πως 985.408 Ισραηλινοί είχαν ψηφίσει τον Νετανιάχου στις προηγούμενες εκλογές, το 2015.

Sponsored Post