Ισραηλινά πλήγματα κατά θέσεων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας

Αντίποινα σε επίθεση με εκρηκτικά σε μπαλόνια
SAID KHATIB via Getty Images

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έπληξαν την Κυριακή δύο στρατιωτικές θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την αποστολή μπαλονιών στα οποία είχε προσαρμοστεί ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός προς το έδαφος του Ισραήλ, χωρίς πάντως να αναφερθούν θύματα στη μια ή στην άλλη πλευρά.

Έπειτα από πολλές κλιμακώσεις της βίας στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ το 2018, στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα επικρατεί ανήσυχη ηρεμία τις τελευταίες εβδομάδες. Το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς - που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας - και ο ισραηλινός στρατός έχουν εμπλακεί τρεις φορές σε πόλεμο από το 2008.

«Ένας εκρηκτικός μηχανισμός προσαρμοσμένος σε πολλά μπαλόνια κι ένα μοντέλο αεροπλάνου εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς το ισραηλινό έδαφος», ανέφερε ο στρατός του Ισραήλ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες Κυριακή.

«Σε αντίποινα, επιθετικά ελικόπτερα στοχοθέτησαν δύο στρατιωτικές θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας», προσέθεσε.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στα σώματα ασφαλείας της Χαμάς, μια από τις επιδρομές έγινε ανατολικά της Χαν Γιούνες, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, και έπληξε φυλάκιο παρατήρησης του ένοπλου βραχίονα της οργάνωσης, ενώ η δεύτερη επίθεση έγινε ανατολικά της πόλης της Γάζας.

Από την 30ή Μαρτίου 2018 και την έναρξη της μαζικής κινητοποίησης που βαπτίστηκε «Πορεία της Επιστροφής», τουλάχιστον 240 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από πυρά Iσραηλινών στρατιωτών.

Πέραν του τερματισμού του ισραηλινού αποκλεισμού που επιβάλλεται στον θύλακα εδώ και πάνω από 10 χρόνια, η κινητοποίηση αυτή έχει ταυτόχρονα σκοπό να διατρανωθεί το δικαίωμα των Παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν μετά την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ και το ξέσπασμα του πρώτου αραβοϊσραηλινού πολέμου το 1948.

Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν επίσης σκοτωθεί στα επεισόδια κατά μήκος του Τείχους στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠE, AFP)

Δημοφιλή