Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, αύξηση έντασης σε Λίβανο και Υεμένη

Καμιά ένδειξη πως θα συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς
Ισραηλινοί στρατιώτες κοντά στα σύνορα με τη Γάζα στις 13 Ιουνίου 2024
Ισραηλινοί στρατιώτες κοντά στα σύνορα με τη Γάζα στις 13 Ιουνίου 2024
Ohad Zwigenberg via AP

Ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε σήμερα να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή απτή ένδειξη πως θα συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς και φόντο την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στον Λίβανο και στην Υεμένη τα τελευταία 24ωρα.

Τον ένατο μήνα του πολέμου, στο λεγόμενο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ, στην περιοχή των συνόρων του με τον Λίβανο, η βία δεν σταματά να οξύνεται, με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χεζμπολάχ, σύμμαχο της Χαμάς, να ανταλλάσσουν κάθε μέρα σφοδρά πυρά.

Προχθές Πέμπτη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως η Γαλλία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα εργαστούν, στο πλαίσιο «τριμερούς» σχήματος, προκειμένου να εφαρμοστεί οδικός χάρτης που προτάθηκε από το Παρίσι για να να περιοριστούν οι εντάσεις στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ απέρριψε χθες τη γαλλική πρωτοβουλία και κατηγόρησε το Παρίσι για «εχθρότητα» έναντι της χώρας του, τοποθέτηση που χαρακτηρίστηκε όμως «λαθεμένη» και «άτοπη» από πηγές προσκείμενες στην ισραηλινή διπλωματία.

Παράλληλα, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, σύμμαχοι της Χαμάς, ανέλαβαν τις τελευταίες ημέρες την ευθύνη για σειρά επιθέσεων εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, κάτι που εξώθησε τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να εξαπολύσουν βομβαρδισμούς και να «καταστρέψουν» επτά ραντάρ απαραίτητα για επιχειρήσεις του είδους.

Ενώ οι εντάσεις κλιμακώνονται στην περιοχή, οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός του Ισραήλ και της Χαμάς μοιάζουν να σβήνουν, καθώς τα μέρη παραμένουν αμετακίνητα στις θέσεις τους.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για νέους βομβαρδισμούς στον θύλακο, αντιμέτωπο με ανθρωπιστική καταστροφή και την απειλή λιμού, με το 75% του πληθυσμού να έχει εκτοπιστεί επανειλημμένα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι Ταξιαρχίες αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, ανέλαβαν την ευθύνη για εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον στόχων στην ισραηλινή επικράτεια, σε μικρή απόσταση από τον θύλακο.

Στη Λωρίδα της Γάζας, η προσωρινή προβλήτα την οποία συναρμολόγησαν και τοποθέτησαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ για να παραδίδεται ανθρωπιστική βοήθεια διά θαλάσσης θα αποσυρθεί στο λιμάνι της Ασντότ, εξαιτίας προβλεπόμενης θαλασσοταραχής, ανακοίνωσε μέσω X χθες το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

«Η απόφαση να μετακινηθεί προσωρινά η προβλήτα δεν παίρνεται ελαφρά, όμως είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να διανέμεται βοήθεια μέσω αυτής στο μέλλον», πρόσθεσε η CENTCOM, διαβεβαιώνοντας πως θα εγκατασταθεί ξανά «γρήγορα».

Οι ΗΠΑ προχώρησαν στην εγκατάσταση της προβλήτας αυτής στα παράλια της Λωρίδας της Γάζας εξαιτίας των δρακόντειων περιορισμών από πλευράς των ισραηλινών αρχών στις παραδόσεις βοήθειας μέσω χερσαίων οδών στον θύλακο, ερειπωμένο έπειτα από οκτώ και πλέον μήνες πολέμου.

Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε τρομοκρατική επίθεση στο νότιο Ισραήλ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.200 άνθρωποι. Άλλοι περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν, εκ των οποίων πάνω από 100 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 41 πιστεύεται πως είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Σε αντίποινα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 37.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Το σχέδιο για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που παρουσίασε την 31η Μαΐου ο Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ —του κράτους που αποτελεί τον κυριότερο σύμμαχο του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο— παραμένει νεκρό γράμμα.

Το σχέδιο προέβλεπε, στην πρώτη του φάση, «άμεση και πλήρη» κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από «πυκνοκατοικημένες περιοχές» της Λωρίδας της Γάζας, την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, ιδίως γυναικών και αρρώστων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, καθώς και την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο κ. Μπάιντεν παρουσίασε το σχέδιο ως ισραηλινή πρόταση. Όμως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου το χαρακτήρισε ελλιπές και δεν έχει πάψει να διατρανώνει πως η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τον πόλεμο ωσότου καταστραφεί η Χαμάς κι απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι.

Η Χαμάς από την πλευρά της επέδωσε σε χώρες που μεσολαβούν (στην Αίγυπτο και στο Κατάρ) μια πρώτη απάντηση, το περιεχόμενο της οποίας δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.

Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου ενήμερη σχετικά, ζήτησε «τροποποιήσεις» στην πρόταση όπως παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο Μπάιντεν, ιδίως «χρονοδιάγραμμα για τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας». Αξιώσεις που απορρίπτει η ισραηλινή κυβέρνηση.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στην Ιταλία, ο κ. Μπάιντεν επέρριψε την Πέμπτη την ευθύνη στη Χαμάς. «Έκανα μια πρόταση που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ), από την G7, από τους Ισραηλινούς, και το κυριότερο εμπόδιο σε αυτό το στάδιο είναι η Χαμάς, που αρνείται να την υπογράψει, παρότι πρότεινε κάτι παρόμοιο», είπε.

Σύμφωνα με προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου, η G7 κάλεσε χθες οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, περιλαμβανομένου του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), να επιτραπεί να εργάζονται ανεμπόδιστα στη Λωρίδα της Γάζας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Δημοφιλή