Ιταλία: Η λίμνη Γκάρντα σχεδόν στερεύει από την ξηρασία

Η στάθμη του νερού βρίσκεται σε οριακό σημείο αγγίζοντας ιστορικό ρεκόρ.
Όψη της χρσονήσου Σιρμιόνε της λίμνης Γκάρντα στην Ιταλία, χθες Παρασκευή.
Όψη της χρσονήσου Σιρμιόνε της λίμνης Γκάρντα στην Ιταλία, χθες Παρασκευή.
Associated Press

Η μεγαλύτερη ξηρασία της Ιταλίας εδώ και δεκαετίες έχει συρρικνώσει τη λίμνη Γκάρντα, τη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, σχεδόν στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, εκθέτοντας τμήματα υποβρύχιων βράχων και το νερό σε θερμοκρασίες κοντά τον μέσο όρο της Καραϊβικής Θάλασσας.

Οι τουρίστες που συρρέουν στη δημοφιλή βόρεια λίμνη από χθες Παρασκευή βρήκαν ένα πολύ διαφορετικό τοπίο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Ένα εκτεταμένο τμήμα βράχου εκτεινόταν μακριά από την κανονική ακτογραμμή, αφήνοντας να προβάλει η νότια χερσόνησος Σιμιόνε ανάμεσα στις πράσινες αποχρώσεις του νερού και τα δέντρα στην ακτή.

«Ήρθαμε πέρυσι, μας άρεσε και ξαναήρθαμε φέτος», είπε η τουρίστρια Μπέατρισ Μάσι καθώς καθόταν στα βράχια. «Βρήκαμε ότι το τοπίο είχε αλλάξει πολύ. Ήμασταν λίγο σοκαρισμένοι όταν φτάσαμε επειδή κάναμε τη συνηθισμένη μας βόλτα και το νερό δεν ήταν εκεί».

Λουόμενοι στη λίμνη
Λουόμενοι στη λίμνη
Associated Press

Η Βόρεια Ιταλία δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές βροχοπτώσεις εδώ και μήνες, ενώ η χιονόπτωση φέτος μειώθηκε κατά 70%, αποξηράνοντας σημαντικούς ποταμούς όπως ο Πάδος, ο οποίος διασχίζει την αγροτική και βιομηχανική καρδιά της Ιταλίας.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Βρετανίας, υφίστανται αυτό το καλοκαίρι ξηρασίες που έχουν πλήξει τους αγρότες και κτηνοτρόφους και ώθησαν τις αρχές να περιορίσουν τη χρήση του νερού.

Σχεδόν ιστορικό χαμηλό αγγίζει η στάθμη της λίμνης
Σχεδόν ιστορικό χαμηλό αγγίζει η στάθμη της λίμνης
Associated Press

Η κατάσταση ξηρασίας του Πάδου, του μεγαλύτερου σε μήκος ποταμού της Ιταλίας, έχει ήδη προκαλέσει ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες που βασίζονται σε αυτό για την άρδευση των χωραφιών και των ορυζώνων τους.

Για να αντισταθμίσουν την κατάσταση, οι αρχές επέτρεψαν να ρέει περισσότερο νερό από τη λίμνη Γκάρντα προς τα τοπικά ποτάμια — 70 κυβικά νερού ανά δευτερόλεπτο.

Αλλά στα τέλη Ιουλίου, μείωσαν αυτή την ποσότητα για την προστασία της λίμνης και του οικονομικά σημαντικού τουρισμού που συνδέεται με αυτήν. Με 45 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο να εκτρέπονται σε ποτάμια, η λίμνη την Παρασκευή ήταν 32 εκατοστά (12,6 ίντσες) πάνω από τον υδροφόρο ορίζοντα, κοντά στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ το 2003 και το 2007.

Ο δήμαρχος της Γκάρτνα, Νταβίντ Μπαντινέλι δήλωσε ότι έπρεπε να προστατεύσει τόσο τους αγρότες όσο και την τουριστική βιομηχανία. Επέμεινε ότι η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος πήγαινε καλύτερα από το αναμενόμενο, παρά τις ακυρώσεις, κυρίως από Γερμανούς τουρίστες, κατά τη διάρκεια του τελευταίου καύσωνα της Ιταλίας στα τέλη Ιουλίου.

Λίμνη Γκάρντα
Λίμνη Γκάρντα
Associated Press

«Η ξηρασία είναι ένα γεγονός που πρέπει να αντιμετωπίσουμε φέτος, αλλά η τουριστική περίοδος δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο», έγραψε ο Mπεντινέλι σε μια ανάρτηση στο Facebook στις 20 Ιουλίου.

Επιβεβαίωσε ότι η λίμνη έχανε δύο εκατοστά (0,78 ίντσες) νερού την ημέρα. Η θερμοκρασία της λίμνης, εν τω μεταξύ, ήταν πάνω από το μέσο όρο για τον Αύγουστο, σύμφωνα με το seatemperature.org.

Την Παρασκευή, το νερό τη Γκάρντα ήταν στους 26 βαθμούς Κελσίου (78 βαθμοί Φαρενάιτ), αρκετούς βαθμούς θερμότερο από τη μέση θερμοκρασία του Αυγούστου των 22 C (71,6 F) και πλησίαζε τον μέσο όρο της Καραϊβικής Θάλασσας περίπου 27 C (80 F).

Εικόνες καταστροφικής ξηρασίας.
Εικόνες καταστροφικής ξηρασίας.
Associated Press

Για τον Μάριο Τρεσάνι, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης επιχείρησεις που νοικιάζει ξαπλώστρες και ομπρέλες δίπλα στη λίμνη, η διευρυμένη ακτογραμμή της λίμνης σημαίνει ότι λιγότεροι άνθρωποι νοικιάζουν τις θέσεις που παρέχει, καθώς υπάρχουν πλέον πολλοί βράχοι για ηλιοθεραπεία.

«Η λίμνη είναι συνήθως ένα μέτρο ή περισσότερο από ένα μέτρο ψηλότερα», ανέφερ. Δείχνοντας έναν μικρό τοίχο που συνήθως μπλοκάρει το νερό από τις ξαπλώστρες, θυμήθηκε ότι τις μέρες με αέρα, μερικές φορές τα κύματα από τη λίμνη έπεφταν πάνω στους τουρίστες.

Όχι πια. «Είναι λίγο λυπηρό. Πριν, μπορούσατε να ακούσετε τον θόρυβο των κυμάτων που σκάνε εδώ. Τώρα, δεν ακούς τίποτα», είπε.

Δημοφιλή