Ιταλία: Οικογένειες ζητούν νέα έρευνα για το «Τέρας της Φλωρεντίας»

Ένα από τα πιο σκοτεινά και άλυτα μυστήρια της Ιταλίας.
via Associated Press

Οι οικογένειες των θυμάτων ενός κατά συρροή δολοφόνου που τρομοκρατούσε τη Φλωρεντία τις δεκαετίες του 1970 και του 80 απαιτούν μια νέα έρευνα για ένα από τα πιο σκοτεινά άλυτα μυστήρια της Ιταλίας, δήλωσε ο δικηγόρος τους.

Συγγενείς τριών θυμάτων ζήτησαν επίσημα από τους εισαγγελείς της Τοσκάνης να εξετάσουν εκ νέου πιθανές αιτίες για το λεγόμενο «Τέρας της Φλωρεντίας», που πιστεύεται ότι δολοφόνησε 16 ανθρώπους.

«Αναζητούμε την αλήθεια, με μια νέα έρευνα, και είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχουν στοιχεία στους παλιούς φακέλους υποθέσεων που κακώς αγνοήθηκαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δικηγόρος Βάλτερ Μπισκόνι .

Ο Μπισκόνι εκπροσωπεί την Εστέλ Λανσιότι , τη μεγαλύτερη κόρη της Ναντίν Μαριό, η οποία πυροβολήθηκε μαζί με τον Ζαν - Μισέλ Κραβσιβιλι το 1985 κατά τη διάρκεια διακοπών στο Σαν Καστιλιάνο Βαλ Ντι Πέσα στην Ιταλία

Τα θύματα ήταν όλα ζευγάρια, που σκοτώθηκαν με το ίδιο πιστόλι τύπου Μπερέτα. Οι περισσότεροι δέχθηκαν επίθεση μέσα σε αυτοκίνητα, κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά το σεξ. Η Μαριό, που δολοφονήθηκε στη σκηνή της, ήταν μία από τις τέσσερις γυναίκες των οποίων το στήθος ή η ηβική περιοχή βρέθηκαν ακρωτηριασμένα.

«Θέλουμε μια νέα έρευνα για έναν ύποπτο που κατονομάζεται σε έναν παλιό αστυνομικό φάκελο που δεν ερευνήθηκε ποτέ σωστά, καθώς και DNA που βρέθηκε σε ανώνυμες επιστολές», είπε ο Μπισκόνι.

Χρόνια ερευνών για τις δολοφονίες, που έλαβαν χώρα σε μικρές πόλεις γύρω από τη Φλωρεντία μεταξύ 1968 και 1985, οδήγησαν την αστυνομία να υποψιαστεί τους πάντες, από έναν φτωχό αγρότη μέχρι τις μυστικές υπηρεσίες της Ιταλίας. Υπήρξαν ακόμα και εικασίες για σατανιστικές λατρείες.

Πέντε άνδρες κατηγορήθηκαν κάποια στιγμή για τις δολοφονίες, αλλά σε κάθε περίπτωση, ενώ εκείνοι βρίσκονταν στη φυλακή, γινόταν και ένας νέος φόνος και έτσι οι αρχές τους άφηναν ελεύθερους. Ένας από αυτούς τους άνδρες δε, είχε ομολογήσει.

Οι δικηγόροι συγγενών των Μαριό, Κραβσιβιλι και Καρμελα Ντε Νούτσιο, που δολοφονήθηκε το 1981, ζήτησαν πρόσβαση στη δικογραφία του κάποτε υπόπτου Πιέτρο Πατσιάνι, αγρότη στο επάγγελμα.

Στον Πατσιάνι, καταδικασμένος δολοφόνος που κρίθηκε επίσης ένοχος για τον βιασμό των δύο κορών του, δόθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης το 1994 για τη δολοφονία των έξι από τα οκτώ ζευγάρια, αλλά απαλλάχθηκε από το εφετείο δύο χρόνια αργότερα.

Αυτή η απόφαση στη συνέχεια ανατράπηκε από το ανώτατο εφετείο της Ιταλίας, αλλά ο φερόμενος ως δράστης πέθανε το 1998 από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 73 ετών προτού μπορέσει να δικαστεί εκ νέου.

Οι εισαγγελείς είχαν παρουσιάσει τον Πατσιάνι ως έναν βίαιο και με σεξουαλική εμμονή άνδρα που διέπραξε τις δολοφονίες με πολλούς φίλους του, με τους οποίους συνήθιζε να πηγαίνει σε οίκους ανοχής.

Ένας άντρας σκεπάζει το άψυχο σώμα Ναντίν Μοριό, από τη Γαλλία, που σκοτώθηκε μαζί με τον φίλο της Ζαν - Μισέλ Κραβσιβιλι στο Σαν Καστιλιάνο Βαλ Ντι Πέσα της Ιταλίας. Φωτογραφία αρχείου από τις 9 Σεπτεμβρίου 1985.
Ένας άντρας σκεπάζει το άψυχο σώμα Ναντίν Μοριό, από τη Γαλλία, που σκοτώθηκε μαζί με τον φίλο της Ζαν - Μισέλ Κραβσιβιλι στο Σαν Καστιλιάνο Βαλ Ντι Πέσα της Ιταλίας. Φωτογραφία αρχείου από τις 9 Σεπτεμβρίου 1985.
via Associated Press

Δύο από αυτούς τους φίλους - ο Μάριο Βάνι και ο Τζιανκάρολο Λόττι- κρίθηκαν ένοχοι για τέσσερις από τους οκτώ διπλούς φόνους μετά την ομολογία του Λότι. Και οι δύο φυλακίστηκαν ενώ σήμερα δεν είναι στη ζωή.

Ωστόσο στην ομολογία του Λότι υπήρχαν «ασυνέπειες» και ορισμένες από τις δολοφονίες παραμένουν ανεκδιήγητες, υποδηλώνοντας ότι «καμία από τις δίκες μέχρι στιγμής δεν έχει φτάσει στην πλήρη αλήθεια», είπε ο Biscotti.

Ύποπτος ήταν ένας ακόμα φίλος του Πατσιάνι, ο Τζιαμπιέρο Βιτζιλάντι .Σε αστυνομική έρευνα στο σπίτι του τη δεκαετία του 1980, βρέθηκαν αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με τις δολοφονίες και σφαίρες της ίδιας μάρκας που χρησιμοποιήθηκαν στις δολοφονίες.

Ο Μπισκόνι είπε ότι ο ίδιος και οι άλλοι δικηγόροι θέλουν να ξανανοίξει η έρευνα για τον Βιτζιλάντι, 90 ετών σήμερα.

Θέλουν επίσης το ανδρικό DNA που βρέθηκε σε ανώνυμες επιστολές, οι οποίες εστάλησαν στους εισαγγελείς το 1985 - που δεν ταίριαζαν με αυτό του Πατσιάνι - να συγκριθεί με ύποπτο, τον οποίο σύμφωνα με τους δικηγόρους, η αστυνομία αγνόησε πολύ γρήγορα.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή