Ιταλός ΥΠΕΞ: «Οι πρεσβείες μας δέχονται επιθέσεις από αναρχικούς»

Τον Δεκέμβριο, μια ελληνική αναρχική ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για μια εμπρηστική επίθεση έξω από το σπίτι ενός Ιταλού διπλωμάτη.
Guglielmo Mangiapane via Reuters

Οι ιταλικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν από επιθέσεις αναρχικών λόγω του απεργού πείνας Αλφρέντο Κοσπίτο, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι.

Ο Κοσπίτο, 55 ετών, είναι ένας Ιταλός αναρχικός που κάνει απεργία πείνας για περισσότερες από 100 ημέρες διαμαρτυρόμενος για τη φυλάκισή του υπό το αυστηρό καθεστώς απομόνωσης «41 bis».

«Αυξάνουμε την ασφάλεια σε όλες τις πρεσβείες και τα προξενεία μας γιατί αυτή τη στιγμή διεθνείς αναρχικοί κινητοποιούνται ενάντια στο ιταλικό κράτος», είπε ο Ταγιάνι σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη.

O Αντόνιο Ταγιάνι
O Αντόνιο Ταγιάνι
Violeta Santos Moura via Reuters

Ο Ταγιάνι το χαρακτήρισε το πιο σοβαρό περιστατικό μέχρι σήμερα, αλλά ανέφερε ότι πολλές άλλες επιθέσεις, πράξεις βανδαλισμών και διαδηλώσεις έχουν λάβει χώρα από τον Νοέμβριο.

Ιταλικές πρεσβείες, προξενεία ή πολιτιστικά ιδρύματα έχουν γίνει στόχος στη Βολιβία, τη Χιλή, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ελβετία, είπε.

Τη Δευτέρα, ο Κοσπίτο μεταφέρθηκε από μια φυλακή της Σαρδηνίας σε μια στο Μιλάνο με καλύτερες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, όπως είχε ζητηθεί από τον εθνικό διαμεσολαβητή για τους κρατούμενους.

Ο κρατούμενος, ο οποίος έχει χάσει περισσότερα από 40 κιλά και φέρεται να είναι τόσο αδύναμος που δυσκολεύεται να περπατήσει και να ζεσταθεί, επιβιώνει με νερό, ζάχαρη και μέλι.

Laura Lezza via Getty Images

Η δεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι απέκλεισε το ενδεχόμενο χαλάρωσης του καθεστώτος κράτησής του, λέγοντας ότι δεν μπορεί να ενδώσει σε απειλές ή τρομοκρατικές ενέργειες.

Το “41 bis”, που συνήθως προορίζεται για κορυφαία αφεντικά της Μαφίας, έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει τους κρατούμενους να επικοινωνούν με τους συνεργάτες τους έξω.

Ο Κοσπίτο τέθηκε υπό καθεστώς τον Μάιο, αφού έγραψε άρθρα από τη φυλακή καλώντας τους συναδέλφους αναρχικούς να συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα τους.

Εκτίει ποινή για έναν μη θανατηφόρο πυροβολισμό ενός διευθυντή πυρηνικής ενέργειας το 2012 και μια διπλή βομβιστική επίθεση σε αστυνομική ακαδημία το 2016, η οποία δεν προκάλεσε τραυματισμούς.

Ο Κοσπίτο έχει καταδικαστεί σε 30 χρόνια φυλάκιση, αλλά οι εισαγγελείς άσκησαν έφεση για να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, χωρίς δυνατότητες αποφυλάκισης.

Δημοφιλή