ΔΙΕΘΝΕΣ
26/10/2019 16:18 EEST | Updated 26/10/2019 16:21 EEST

Καλιφόρνια: Μεγάλες πυρκαγιές κοντά στο Λος Αντζελες - Χιλιάδες κάτοικοι εκκένωσαν τις εστίες τους

49 κατεστραμμένα κτίρια στην κομητεία Σονόμα στο Σαν Φρανσίσκο.

ASSOCIATED PRESS
Πυροσβέστης προσπαθεί να σβήσει την φωτιά σε σπίτι στην Σάντα Κλαρίτα στην Καλιφόρνια.

Οι πυροσβέστες μάχονταν την Παρασκευή εναντίων πολλών πυρκαγιών στην Καλιφόρνια, με μία εκ των οποίων που έχει ξεσπάσει κοντά στο Λος Άντζελες να θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη και να απειλεί χιλιάδες σπίτια, ενώ έχει ήδη αναγκάσει τις αρχές να ζητήσουν την απομάκρυνση περίπου 50.000 ανθρώπων.

Η περιοχή του Λος Άντζελες είχε τεθεί σε κόκκινο συναγερμό, τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ, με τις μετεωρολογικές συνθήκες να ευνοούν τις πυρκαγιές στη νότια Καλιφόρνια.

«Οι θερμοκρασίες, που φτάνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου, με χαμηλή υγρασία σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους που θα φτάνουν τα 96 χιλιόμετρα την ώρα θα δημιουργήσουν συνθήκες που ευνοούν την ακραία συμπεριφορά των πυρκαγιών και τη γρήγορη επέκτασή τους», ανέφερε χθες στο Twitter η μετεωρολογική υπηρεσία.

Οι τοπικές αρχές πήγαν από πόρτα σε πόρτα στην Σάντα Κλαρίτα, μια πόλη 50 χιλιόμετρα από το Λος Άντζελες, για να προειδοποιήσουν τους κατοίκους για τις πυρκαγιές και να τους ζητήσουν να φύγουν από τα σπίτια τους, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές η πυρκαγιά, που έχει ονομαστεί Tick Fire, έχει ήδη κατακάψει 16.000 στρέμματα, ενώ τουλάχιστον έξι σπίτια έχουν επίσης καταστραφεί. Πολλά σχολεία παρέμειναν κλειστά χθες εξαιτίας της πυρκαγιάς, όπως και ένας πολυσύχναστος αυτοκινητόδρομος, προκαλώντας μεγάλα μποτιλιαρίσματα.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς, που ξέσπασε την Πέμπτη το απόγευμα, συμμετέχουν 600 στρατιώτες, έξι αεροπλάνα και 100 φορτηγά.

49 κατεστραμμένα κτίρια

Περίπου 100 χιλιόμετρα πιο βόρεια, η Kincade Fire κατακαίει περιοχή με αμπελώνες στην κομητεία Σονόμα κοντά στο Σαν Φρανσίσκο. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ επισκέφθηκε την περιοχή και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μοιάζει «με ζώνη πολέμου».

Περίπου 1.300 πυροσβέστες μάχονταν την Παρασκευή για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά αυτή που έχει ήδη καταστρέψει σχεδόν 90.000 στρέμματα βλάστησης και έχει καταστρέψει περίπου 50 κτίρια.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν λάβει εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην πόλη Γκέισερβιλ, και τους γύρω αμπελώνες, ένας εκ των οποίων ανήκει στον διάσημο σκηνοθέτη Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Μαρτυρίες κάνουν λόγο για πολλά κατεστραμμένα σπίτια, όμως προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός.

Οι τοπικές αρχές δεν έχουν ακόμη καθορίσει τα αίτια της φωτιάς, όμως η εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας PG&E έκανε λόγο για ένα συμβάν σε μία από τις γραμμές της κοντά στο σημείο όπου ξεκίνησε η Kincade Fire, μόλις επτά λεπτά προτού ξεσπάσει η πυρκαγιά, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί σε περίπου 180.000 πελάτες στη βόρεια Καλιφόρνια προκειμένου να μην προκληθούν σπινθήρες στις γραμμές υψηλής τάσης, από τους οποίους ξέσπασαν πολλές δασικές πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια.

Η PG&E θεωρείται υπεύθυνη και για την Camp Fire, η οποία στις αρχές Νοεμβρίου του 2018 κατέστρεψε τη μικρή πόλη Πάρανταϊζ στη βόρεια Καλιφόρνια, προκαλώντας τον θάνατο 86 ανθρώπων.

 • ASSOCIATED PRESS
  Πυροσβέστης ετοιμάζεται να σβήσει την φωτιά που τύλιξε ένα σπίτι στην Σάντα Κλαρίτα της Καλιφόρνια.
 • ASSOCIATED PRESS
  Πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες σε σπίτι στην Σάντα Κλαρίτα της Καλιφόρνια.
 • ASSOCIATED PRESS
  Πυροσβέστης σβήνει φωτιά σε σπίτι στην Σάντα Κλαρίτα της Καλιφόρνια
 • ASSOCIATED PRESS
  Μεγάλες πυρκαγιές στην Σάντα Κλαρίτα στην Καλιφόρνια. Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. 
 • ASSOCIATED PRESS
  Πυροσβέστες σβήνουν την φωτιά σε σπίτι στην Σάντα Κλαρίτα στην Καλιφόρνια.
 • ASSOCIATED PRESS
  Πυροσβέστης σβήνει φωτιά σε σπίτι στην Σάντα Κλαρίτα της Καλιφόρνια.
 • ASSOCIATED PRESS
  Πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν την φωτιά σε σπίτι της Σάντα Κλαρίτα στην Καλιφόρνια.
 • ASSOCIATED PRESS
  Καταφύγιο στην Σάντα Κλαρίτα στην Καλιφόρνια, μετά τις φωτι
 • ASSOCIATED PRESS
  Πυροσβέστες ερευνούν την περιοχή της Σάντα Κλαρίτα όπου ξέσπασε η φωτιά.
 • ASSOCIATED PRESS
  Πυροσβέστες της Καλιφόρνια μπροστά από ζημιές που προκάλεσε η φωτιά.
 • ASSOCIATED PRESS
  Συντρίμμια από την στέγη σπιτιού, μετά την φωτιά στην Σάντα Κλαρίτα της Καλιφόρνια.

 

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)