ΔΙΕΘΝΕΣ
11/02/2021 07:07 EET | Updated 11/02/2021 11:29 EET

Οι καλοκαιρινές διακοπές των Ευρωπαίων στο εξωτερικό ακυρώνονται, αυξάνονται οι εγχώριες κρατήσεις

Εχουν ήδη αποδεχτεί ότι θα ζήσουν άλλο ένα καλοκαίρι στην χώρα τους.

Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, ο Τέρι Ο′ Τουλ δεχόταν ένα «κύμα» αιτημάτων από Ιρλανδούς παραθεριστές που ζητούσαν να εγκατασταθούν για ένα ακόμα καλοκαίρι σε ένα από τα εξοχικά σπίτια που διαχειρίζεται στη γραφική περιοχή της δυτικής ακτής του Κονεμάρα.

Clodagh Kilcoyne / Reuters
Μια γυναίκα ιππεύει το πόνυ της στην περιοχή του Κονεμάρα, εν μέσω της πανδημίας COVID-19.

 

Αλλά όταν ένας υπουργός της κυβέρνησης είπε στο ραδιόφωνο ότι είναι πολύ απίθανο ο ιρλανδικός λαός να μπορέσει να πάει διακοπές  σε ξένες χώρες αυτό το καλοκαίρι, «το κύμα έγινε χείμαρρος».

Από τα εξοχικά σπίτια στο Κονεμάρα έως τα πλωτά σπίτια του Βερολίνου, τις πίστες του σκι της Σουηδίας έως τα πάρκα δραστηριοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, τα καταλύματα διακοπών έχουν «κατοχυρωθεί»  από προσεκτικούς εγχώριους τουρίστες που έχουν ήδη αποδεχτεί ότι θα ζήσουν άλλο ένα καλοκαίρι στην χώρα τους, εν μέσω φόβων για καραντίνες και απαγόρευση ταξιδίων.

Η διαθεσιμότητα είναι πολύ περιορισμένη, δήλωσε ο Όου Τουλ, διευθύνων σύμβουλος της Love Connemara Cottages.

«Όπως και πέρυσι... ολόκληρη η ιρλανδική αγορά προσπαθεί να συμπιεστεί  σε μια καθορισμένη μικρή ποσότητα κρατήσεων.»

Οι άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν να κάνουν διακοπές και αναγκάζονται να μείνουν στην Ιρλανδία, είπε, κάτι που δημιουργεί ένα ελαφρώς απογοητευτικό πελατολόγιο, το οποίο θα έφευγε στο εξωτερικό.

Η Όου Τουλ αναμένει ότι το 80% έως το 90% των 100 εξοχικών κατοικιών του Love Connemara θα έχει 100% πληρότητα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο εντός του μήνα Φεβρουαρίου. 

Οι ιδιοκτήτες εξοχικών σπιτιών σε ολόκληρη την Ιρλανδία αναφέρουν εξίσου ισχυρή ζήτηση χάρη σε μια αλλαγή στις προτιμήσεις των ανθρώπων προς θαλάσσια τοπία, δήλωσε η Τζακίντα Ντόλαν της Ιρλανδικής Ομοσπονδίας Self Catering. «Θέλουν απλώς μια αλλαγή τοπίου», είπε.

Συμβαίνει ακριβώς το ίδιο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και η ταχύτερη διάθεση εμβολίων πιθανότατα θα δώσει στους ξενοδόχους μεγαλύτερη σεζόν με τις κρατήσεις να είναι ικανοποιητικές μέχρι στιγμής, ειδικά μετά τον Μάιο, σύμφωνα με τον Μάρτιν Σαχ, επικεφαλή του The Holiday Home Association.

Σύμφωνα με την εταιρεία Σέντερ Παρκς, η οποία προσφέρει δραστηριότητες από ιππασία έως ζωγραφική, οι κρατήσεις για τον Μάιο και μετά ήταν πολύ δυνατές, με πρόσφατη αύξηση του ενδιαφέροντος.

Με τα καταλύματα που παρέχουν τη δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων να θεωρούνται από μερικούς ως ασφαλέστερος τρόπος για διακοπές, το γραφείο της Airbnb στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου οι αναζητήσεις για καλοκαιρινές διακοπές στον ιστότοπό της υπερδιπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι εγχώριες αναζητήσεις στην Ιρλανδία τετραπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, δήλωσε η Airbnb.

Με παραθαλάσσια θέρετρα στην Ισπανία και την Ελλάδα να είναι πιθανώς κλειστά για ορισμένους ξένους τουρίστες, η απομακρυσμένη χερσόνησος της Κορνουάλης στο νοτιοδυτικό άκρο της Αγγλίας αναμένει τεράστια ζήτηση το 2021.

 

Clodagh Kilcoyne / Reuters
Σπίτι προς ενοικίαση στο Κονεμάρα

 
Η φημισμένη για τις αμμώδεις παραλίες και τα παλιομοδίτικα ψαροχώρια χερσόνησος, φτάνει κρατήσεις για καλοκαιρινές διακοπές που ανέρχονται στο 50% έως 100% σε σύγκριση με το σημείο που θα ήταν κανονικά για αυτήν την εποχή, δήλωσε ο Μάλκολμ Μπέλ, διευθύνων σύμβουλος του Visit Cornwall, του τουριστικού συμβουλίου.

«Το σπίτι σου, που ήταν το καταγύγιό σου, είναι τώρα ο χώρος εργασίας σου, η τάξη σου και η ανοιχτή σου φυλακή», είπε ο Μπελ. Όπως ο Όου Τουλ παρατήρησε, οι κρατήσεις κάποιων εγχώριων τουριστών είνια πολύ πιο μακρυπρόθεσμες από αυτές που έκαναν πριν την πανδημία.

Καλοκαίρι στο άγνωστο

Η τάση του «staycation» σηματοδοτεί ένα δεύτερο χαμένο καλοκαίρι για τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες που έχουν πληγεί. Με μια μικρή ιδέα για το τι να περιμένει κανείς, ο προγραμματισμός για την κύρια περίοδο των διακοπών είναι ένα παιχνίδι εικασιών για τους αερομεταφορείς.

Όμως, άλλες εταιρείες επωφελούνται από τη μετατόπιση των προγραμμάτων των διακοπών. Για το XXL της Σουηδίας, τον μεγαλύτερο λιανοπωλητή αθλητικών ειδών της σκανδιναβικής περιοχής, η άνοδος των ταξιδιών στην τοπική ύπαιθρο οδήγησε σε ταχεία ανάκαμψη αφού ο ήπιος χειμώνας πριν από ένα χρόνο την ανάγκασε να πουλήσει.

Κατάφερε να μετατρέψει μια λειτουργική ζημιά 153 εκατομμυρίων NOK (18 εκατομμύρια δολάρια) το 2019 σε κέρδος 364 εκατομμυρίων το 2020.

Οι Σουηδοί έσπευσαν επίσης να αγοράσουν καλοκαιρινά σπίτια εν αναμονή της ύπαρξης καραντίνας το καλοκαίρι.

Οι τιμές για τα καλοκαιρινά σπίτια αυξήθηκαν κατά 12% την περίοδο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας την αύξηση κατά 7% των τιμών των διαμερισμάτων, σύμφωνα με στοιχεία της Maklarstatistik, μιας ένωσης κτηματομεσιτών.

Στη Γερμανία, το απρόβλεπτο της πανδημίας έχει καταστήσει την ιδέα των διακοπών σε ένα σκάφος - σπίτι τόσο ελκυστική, ώστε η μεγαλύτερη εταιρεία ενοικίασης της Ευρώπης, η Le Boat, είναι απασχολημένη με την κατασκευή περισσότερων σκαφών για να καλύψει τη ζήτηση.

Με κρατήσεις έως και 60% τον περασμένο μήνα, η Le Boat αυξάνει το γερμανικό της στόλο κατά περίπου 20%, εν μέρει με τη μεταφορά σκαφών από τη Γαλλία στη Γερμανία.

«Πιστεύω ότι θα υπάρξει άνθηση το καλοκαίρι», δήλωσε ο τσάρος του τουρισμού της Γερμανίας Τόμας Μπεράις στο Reuters, καθώς οι περιορισμοί COVID-19 μειώνονται.

Παρόλο που το 2021 «θα εξακολουθήσει να είναι μια χρονιά κρίσης», είπε, οι εταιρείες διακοπών θα είναι τουλάχιστον σε θέση να αντισταθμίσουν μερικές από τις χειμερινές και τις ανοιξιάτικες απώλειές τους, με κρατικές ενισχύσεις που βοηθούν στην αποτροπή ενός κύματος αφερεγγυότητας στον τομέα.

Στην Κορνουάλη, ο τουριστικός εκπρόσωπος Μπελ εκτιμά ότι θα χρειαστούν δυόμισι έως τρία χρόνια - και όχι μόνο ένα καλοκαίρι - για να ανακάμψει σε προ-πανδημικά επίπεδα ο κλάδος.

Στο Κονεμάρα, εν τω μεταξύ, με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να «πουλάνε», ο Όου Τουλ κερδίζει ένα ισχυρό δεύτερο ημίχρονο και μερικούς γενναίους παραθεριστές που θα αφήσουν κέρδη.

«Ο Απρίλιος και ο Μάιος θα ήταν το όνειρο, αλλά ακόμα και αν έχουμε απλά τον Ιούνιο μαζί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, θα είμαστε ευτυχείς» είπε.

($1 = 8.4973 Νορβηγικές κορόνες)