Κασσελάκης: "Δεν πάμε σε εκλογές, έπεσαν οι μάσκες" - Τι μεσολάβησε

Επειτα από την ενδεικτική ψηφοφορία της πρότασης Παππά-Φάμελλου-Γ. Τσίπρα για αναβολή των εκλογών και την δήλωση-απάντηση της Γεροβασίλη για εκλογές στις 10 Μαρτίου.
δψ
δψ
Eurokinissi

Ανατροπή στην ανατροπή στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αφού λίγα μόλις λεπτά αφού άρχισαν οι ψηφοφορίες και αφού ο Στέφανος Κασσελάκης είχε ανακοινώσει από το βήμα την θέση του να στηθούν νέες εσωκομματικές κάλπες για το αξίωμα του προέδρου στις 10 Μαρτίου, ανακοίνωσε πως δεν θα γίνουν τελικά εκλογές.

Συγκεκριμένα ο Κασσελάκης, έπειτα τα από την ενδεικτική ψηφοφορία της πρότασης Παππά-Φάμελλου-Γ. Τσίπρα για αναβολή των εκλογών, ανέβηκε στο βήμα ξανά και είπε: «Δεν πάμε σε εκλογές, έπεσαν οι μάσκες».

Λίγο νωρίτερα και αμέσως μετά την ομιλία του, η Όλγα Γεροβασίλη είχε δηλώσει αρνητική σε εκλογές στις 10 Μαρτίου: ”Αγαπητέ Στέφανε στην πρώτη σου ομιλία είπες βρείτε ‘μου αντίπαλο και πάμε’. Αν το ανακαλέσεις σταματάμε εδώ. Αλλιώς εγώ δεν θα παραβιάσω το καταστατικό του κόμματος. Στην αριστερά λευκές επιταγές δεν υπάρχουν. Σήκωσα το γάντι που πέταξες, εσύ το πέταξες, τώρα αν θέλεις εκλογές σε δέκα μέρες κάνετες μόνος σου και να δούμε τι θα πάρεις”.

Τα κρίσιμα λεπτά

Όλα συνέβησαν μέσα σε λίγα λεπτά αφού ο Κεσσαλάκης είχε ανακοινώσει πρόταση για εκλογές στις 10 Μαρτίου.

Τότε τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, καταθέτοντας κοινή πρόταση με τους Ν. Παππά και Γ. Τσίπρα για μη εκλογή νέου προέδρου και επιβεβαίωση από το συνέδριο της εμπιστοσύνης του στον πρόεδρο κόμματος.

″Το κόμμα δεν πρέπει να μπει ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δε χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου. Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών. Με νέα πολιτική λειτουργία, δεσμευόμενοι όλοι από το καταστατικό και τη διακήρυξη μας για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας. Με συντροφικότητα, συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και τις αποφάσεις του τέταρτου συνεδρίου ανασυγκροτούμε το εκτελεστικό γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδοτούμε και να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος μας...Είναι μία πρόταση που πάει μπροστά το κόμμα. Πάει μπροστά την αριστερά και την κοινωνία και κρατάει όλους μας ενωμένους”, τόνισε.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Όλγα Γεροβασίλη λέγοντας: ”Αγαπητέ Στέφανε, στην εναρκτήρια ομιλία σου είπες βρείτε μου αντίπαλο και πάμε. Εάν το ανακαλέσεις σταματάμε εδώ. Αλλιώς εγώ δεν θα παραβιάσω ποτέ το καταστατικό του κόμματος. Περιμένω. Στην αριστερά λευκές επιταγές δεν υπάρχουν όποιος νόμιζε ότι μπορεί να το έχει αυτό κάτι δεν καταλαβαίνει. Αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες, εσύ το πέταξες. Τώρα αν θες εκλογές σε 10 μέρες αντιλαμβάνεσαι τι έχεις πει, ε καν′ τις μόνος σου να δεις τι θα πάρεις. Μένω σε αυτό που είπα”.

Ο Στέφανος Κασσελάκης της απάντησε ζητώντας τη να πάρει εκείνη πίσω την υποψηφιότητα της και σταματάμε. Η Γεροβασίλη παίρνοντας εκ νέου το λόγο, είπε μεταξύ άλλων ότι το συνέδριο είναι κυρίαρχο όργανο και πως δεν είναι εκείνη που έβαλε την πρόταση για εκλογές.

Εν συνεχεία ξεκίνησε η ψηφοφορία επί της πρότασης Σ. Φάμελλου- Ν. Παππά - Γ.Τσίπρα, δια ανάτασης των καρτών των συνέδρων.

″Παιδιά, αρκετά. Έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά”, είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

H δε Γεροβασίλη, μιλώντας με δημοσιογράφους σχολίασε πως ”Το συνέδριο ειναι κυρίαρχο σώμα. Πήρε μια απόφαση να ‘καταψηφίσει’ την πρόταση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη”αναφέροντας ότι υπήρξαν τρεις προτάσεις: του Κασσελάκη για εκλογές στις 10 Μαρτίου, επί της οποίας εκείνη του απάντησε ότι δεν θα δουλέψει ποτέ ενάντια στο Καταστατικό. Η πρόταση Φάμελλου-Παππά-Γ.τσίπρας και η δική της για εκλογές σε έναν μήνα με βάση το Καταστατικό.

Διευκρίνισε δε ότι δεν απέσυρε ποτέ την υποψηφιότητα της ενώ έθεσε το ερώτήμα: ”Γιατί δεν μπήκαν οι άλλες προτάσεις σε ψηφοφορία; Γιατί επιλέχθηκε να πάει η πρόταση Φάμελλου πρώτη; Διότι δεν έπρεπε να φανεί ότι καταψηφίζεται η πρόταση του προέδρου”.

Κασσελάκης: Όλα ή τίποτα και αιχμές για Τσίπρα

Πριν εκτυλιχθεί όλο αυτό το σκηνικό και ενώ το κλίμα στην αίθουσα του συνεδρίου ήταν πολύ φορτισμένο είχε ανέβει στο βήμα του συνεδρίου ο Κασσελάκης που άνοιξε μάλιστα την ομιλία του με την φράση: ”Τώρα είναι η ώρα για όλα ή τίποτα” ενώ σε κάποιο σημείο της ομιλίας του κάλεσε τους συνέδρους να ”πάρουν το κόμμα στα χέρια” τους ενώ σύνεδροι των χειροκροτούσαν δυνατά.

Εμφανώς συγκινημένος, απευθυνόμενος πολλές φορές στους συνέδρους που τον χειροκροτούσαν με φράσεις όπως ”σας αγαπώ πολύ” και με αναφορές στην στην ”ραγισμένη μου καρδιά” είπε πως παρά τις προτροπές και εισηγήσεις στελεχών που του λένε: ”δεν χρειάζονται εκλογές, έχουμε πρόεδρο, τον εμπιστευόμαστε και προχωράμε”, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει.

Επιχειρηματολόγησε μάλιστα επί της απόφασης του να πάει σε εκλογές, δείχνοντας πως αυτή ήταν η μόνη ρεαλιστική λύση κάνοντας και αναφορές με αιχμές στον Αλέξη Τσίπρα για την παρέμβασή του.

“O ιστορικός ηγέτης της παράταξης μας αν και από μακριά ζητά νέα κάλπη για πρόεδρο. Η συντρόφισσα Όλγα Γεροβασίλη θέτει υποψηφιότητα για πρόεδρος απέναντι μου. Πώς γίνεται να τη ζητάει ο νυν πρόεδρος, ο τέως πρόεδρος και υπάρχει ήδη κι άλλη υποψηφιότητα για πρόεδρος, και πώς αλήθεια θα μπορούσα να μείνω πρόεδρος χωρίς εκλογές υπό αυτές τις συνθήκες; Θα ήταν σαν να κρύβομαι πίσω από μία απόφαση ματαίωσης εκλογών για να κρατήσω τη θέση μου, θα ήταν σα να δίνω φωνή στην εσωστρέφεια αντί να μιλήσουν τα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι να τερματιστεί η εσωστρέφεια μια για πάντα».

Ο Κασσελάκης διάβασε μάλιστα και απόσπασμα από την προχθεσινή ανακοίνωση του Τσίπρα: ”«Αντί να σερνόμαστε σε μία παρατεταμένη κρίση που οδηγεί σε νέα εκλογική συρρίκνωση μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο σε αυτούς που κράτησαν και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και την παράταξη μας, στα μέρη μας». Αυτό είναι απόσπασμα από την προχθεσινή ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα”.

Διάβασε όμως και απόσπασμα της ομιλίας της Γεροβασίλη: ”«Οφείλουμε να δώσουμε διέξοδο, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι. ’Ακουσα το Δημόσιο προσκλητήριο του προέδρου. Η απάντηση μου σε αυτή την πρόκληση είναι ότι είμαι παρούσα». Αυτό είναι απόσπασμα από τη χθεσινή ομιλία της συντρόφισσας μας Όλγας Γεροβασίλη”, ανέφερε.

″Πολλοί δεν θέλουν εκλογές”

″Από χθες σύνεδροι που νοιάζονται, πονούν το ΣΥΡΙΖΑ, με απόλυτη ανιδιοτέλεια, μαζεύουν υπογραφές για τη μη διενέργεια νέας εκλογής προέδρου. Το εκτιμώ ειλικρινά πάρα πολύ. Μία συντρόφισσα η Αθήνα δακρύζοντας πριν αποχωρήσω χθες το βράδυ με πλησίασε με αγκάλιασε και μου ζήτησε να μην πάμε σε νέες εκλογές προέδρου. Μου ζήτησε να προστατέψουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και μου ράγισε την καρδιά μου, ειλικρινά”, είπε.

Πρόσθεσε ότι ”δίπλα στην Αθήνα, δίπλα σε τόσους από σας βουλευτές και στελέχη μας που επίσης πονούν το ΣΥΡΙΖΑ, επίσης με απόλυτη ανιδιοτέλεια, δηλώνουν ότι ‘δε χρειάζεται εκλογές, έχουμε πρόεδρο τον εμπιστευόμαστε και προχωράμε’. Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, μέσα από τη ραγισμένη καρδιά μου. Επιτρέψτε μου όμως να σας εξηγήσω γιατί αυτό δυστυχώς δεν γίνεται”.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε: ”Θέλω να ξέρετε ότι θα σεβαστώ ό,τι αποφασίσετε”.

Δημοφιλή