ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18/08/2020 14:17 EEST | Updated 18/08/2020 14:23 EEST

Καταγγελία Ραγκούση για απόκρυψη κρουσμάτων στα νησιά

«Πλέον, για την κυβέρνηση Μητσοτάκη υπάρχει τεράστιο ζήτημα ευθύνης» δήλωσε ο Γιάννης Ραγκούσης. Να απαντήσει σε καταγγελία της ΟΕΝΓΕ ζητά από την κυβέρνηση το ΚΚΕ.

ASSOCIATED PRESS

Για «κεντρικά σχεδιασμένη απόκρυψη στοιχείων για τα κρούσματα του ιού στα νησιά» κάνει λόγο ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, σε δήλωσή του, καταλογίζοντας «τεράστιο ζήτημα ευθύνης» στην κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κατήγγειλε τη Δευτέρα «αποσιώπηση», αναφέροντας σε ανακοίνωσή της πως «με αφορμή ενημερωτικά δελτία Τύπου Κέντρων Υγείας τουριστικών προορισμών για τον αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19, οι διοικήσεις των αντίστοιχων Υ.Π.Ε. έδωσαν εντολή να μην εκδίδονται δελτία Τύπου χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και συνεννόηση με τις υγειονομικές περιφέρειες. Ωστόσο, εδώ και έναν μήνα από τότε που δόθηκε η εντολή, δεν έχει γίνει απολύτως καμία σχετική ενημέρωση προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες, ούτε από τις ΥΠΕ, ούτε από τον ΕΟΔΥ».

Όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, «δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα ένα άκρως αποκαλυπτικό έγγραφο που αποδεικνύει ότι τελικά η απόκρυψη των στοιχείων για τα κρούσματα του ιού στα νησιά ήταν κεντρικά σχεδιασμένη από τα μέσα Ιουλίου. Συγκεκριμένα, με το έγγραφο που επισυνάπτεται, από τις 16 Ιουλίου, επιβλήθηκε στις μονάδες υγείας των νησιών να σταματήσουν να ενημερώνουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες για τα κρούσματα κορονοιού, αναφέροντας πως η αρμοδιότητα για την ενημέρωση για τα επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID 19 ανήκει αποκλειστικά στον ΕΟΔΥ. Δηλαδή, η ενημέρωση για το τι θα εξελισσόταν σε κάθε νησί, θα συνεχιζόταν αποκλειστικά από τον ΕΟΔΥ. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ».

Όπως δήλωσε ο κ. Ραγκούσης, «στην πράξη, από εκείνη την ημέρα και μετά, σταμάτησε κάθε ενημέρωση προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών για τα κρούσματα που μόνον εκ των υστέρων μάθαμε ότι αυξάνονταν υπέρμετρα. Ποτέ και κανείς δεν προειδοποίησε, είτε με το 112, είτε με επίσημες ανακοινώσεις. Ποτέ και κανείς επίσημα δεν πληροφόρησε τους τοπικούς πληθυσμούς για την έξαρση της νόσου, παρά μόνο όταν ήρθε η ώρα να επιβληθούν τα έκτακτα μέτρα -εκ των υστέρων-κι αφού η μόλυνση ανθρώπων είχε πάρει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις.Ποτέ και κανείς δεν έδωσε τη δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να λάβουν κι αυτοί από πλευράς τους, αυξημένα μέτρα για την προστασία της υγείας τους».

 

ΣΥΡΙΖΑ
.
ΣΥΡΙΖΑ
.
ΣΥΡΙΖΑ
.
ΣΥΡΙΖΑ
.

 

Όπως πρόσθεσε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, «δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας αφέθηκαν από την Κυβέρνηση-συνειδητά και σχεδιασμένα-να συνεχίζουν ανυποψίαστοι κι αμέριμνοι τις διακοπές και τις δουλειές τους, μη γνωρίζοντας τον άμεσο κίνδυνο που διέτρεχε η υγεία τους καθώς και η υγεία των οικείων τους με τους οποίους έρχονταν σε επαφή. Πλέον, για την κυβέρνηση Μητσοτάκη υπάρχει τεράστιο ζήτημα ευθύνης».

ΚΚΕ: Μεθοδευμένη αποσιώπηση κρουσμάτων

Για μεθοδευμένη αποσιώπηση κρουσμάτων κορονοϊού κάνει λόγο το Κομμουνιστικό Κόμμα και ζητά από την κυβέρνηση να απαντήσει στη σχετική καταγγελία της ΟΕΝΓΕ.

«Η χτεσινή καταγγελία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αποκαλύπτει μεθοδευμένη αποσιώπηση κρουσμάτων Covid-19 σε τουριστικούς προορισμούς, με ευθύνη της κυβέρνησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και καταλήγει: «Αντί η κυβέρνηση να απαντήσει στις πολύ σοβαρές καταγγελίες των νοσοκομειακών γιατρών επιδίδεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια και μετάθεση των πάντων στην ”ατομική ευθύνη”. Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση παίζει στα ζάρια τη δημόσια υγεία, για να εξυπηρετήσει τα οικονομικά συμφέροντα ξενοδοχειακών, τουριστικών και μεταφορικών κολοσσών».