Κατέρρευσε το ιστορικό ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο

Είχε ανακοινωθεί το κλείσιμό του για λόγους ασφαλείας, λόγω ζημιών.
RICARDO ARDUENGO via Getty Images

To γιγαντιαίο ραδιοτηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο- ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου- κατέρρευσε την Τρίτη, έχοντας υποστεί σοβαρές ζημιές από τον Αύγουστο, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι, μετά από 57 χρόνια αστρονομικών ανακαλύψεων.

Η 900 τόνων πλατφόρμα οργάνων του τηλεσκοπίου, την οποία συγκρατούσαν καλώδια σε ύψος 137 μέτρων πάνω από ένα «πιάτο»/«μπολ» διαμέτρου 305 μέτρων, έπεσε το πρωί της Τρίτης, όπως ανακοίνωσε το US National Science Foundation. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

RICARDO ARDUENGO via Getty Images
RICARDO ARDUENGO via Getty Images
RICARDO ARDUENGO via Getty Images
RICARDO ARDUENGO via Getty Images

Αστρονόμοι ανά τον κόσμο χρησιμοποιούσαν το τηλεσκόπιο, που λάμβανε ραδιοκύματα από το Διάστημα, για την αναζήτηση πιθανών ιχνών («υπογραφών») εξωγήινης ζωής, μελέτη μακρινών πλανητών και εντοπισμό πιθανώς επικίνδυνων αστεροειδών. Επίσης, έγινε ιδιαίτερα γνωστό λόγω εμβληματικών σκηνών στην ταινία του Τζέιμς Μποντ «GoldenEye» το 1995 με τον Πιρς Μπρόσναν, οι οποίες είχαν γυριστεί εκεί.

Δύο καλώδια είχαν σπάσει από τον Αύγουστο, προκαλώντας ζημιές και οδηγώντας στο κλείσιμό του για λόγους ασφαλείας, καθώς εταιρείες μηχανικών μελετούσαν τρόπους επισκευών. Τον Νοέμβριο οι μελέτες έκαναν το NSF να καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι προσπάθειες επισκευής της δομής θα ήταν πολύ επικίνδυνες, και ότι θα έπρεπε να κατεδαφιστεί.

Το αστεροσκοπείο περιλαμβάνει επίσης και άλλα επιστημονικά μέσα και όργανα, όωπς ένα 12 μέτρων τηλεσκόπιο που χρησιμοποιείται για σκοπούς ραδιοαστρονομίας και μια εγκατάσταση για τη μελέτη των ανώτερων στρωμάτων της ατμόσφαιρας και της ιονόσφαιρας.

(με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή