Κυκλώνας Φιόνα: Ακραία φαινόμενα στη Δομινικανή Δημοκρατία, καταστροφές στο Πουέρτο Ρίκο

Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, δρόμοι κομμένοι στη μέση και κάτοικοι χωρίς πόσιμο νερό για μέρες, ενώ το πέρασμα του κυκλώνα συνεχίζεται.
To πάρκο Σαμάνα στη Δομινικανική Δημοκρατία, στις 19 Σεπτεμβρίου μετά το πέρασμα του Κυκλώνα.
To πάρκο Σαμάνα στη Δομινικανική Δημοκρατία, στις 19 Σεπτεμβρίου μετά το πέρασμα του Κυκλώνα.
ERIKA SANTELICES via Getty Images

Ο κυκλώνας Φιόνα έπληξε χθες Δευτέρα τη Δομινικανή Δημοκρατία, αφού προκάλεσε πλημμύρες και «καταστροφικές» ζημιές στο Πουέρτο Ρίκο, όπου οι κάτοικοι στερούνται την ηλεκτροδότηση, ενώ οι ισχυρές βροχοπτώσεις συνεχίζονται.

Στη Δομινικανή Δημοκρατία, ο κυκλώνας άφησε πίσω έναν νεκρό και 12.485 κατοίκους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον στρατηγό Χουάν Μέντες Γκαρσία, διευθυντή του κέντρου επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.

Δρόμοι πλημμύρισαν ή κόπηκαν στη μέση από πεσμένα δέντρα και καλώδια του δικτύου ηλεκτροδότησης γύρω από το παραθαλάσσιο θέρετρο Πούντα Κάνα, στο ανατολικό τμήμα της Δομινικανής Δημοκρατίας, όπου η ηλεκτροδότηση διακόπηκε, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι άνεμοι έφθαναν ως ακόμη και τα 150 χιλιόμετρα την ώρα και ο κυκλώνας Φιόνα αναμένεται να ενισχυθεί «κατά τη διάρκεια των δύο επομένων ημερών», φθάνοντας σήμερα στην Κατηγορία 3 (στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον), ανέφερε το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC), με έδρα το Μαϊάμι.

Ο κυκλώνας κατευθύνεται προς τα νησιά Τερκς και Κάικος.

Ο Φιόνα, που έφθασε πάνω από τη γη στη Δομινικανή Δημοκρατία χθες, «πέρασε με μεγάλη ταχύτητα», είπε ο Βισέντε Λόπες, που εργάζεται σε παραλία στην Πούντα Κάνα, μιλώντας για κατεστραμμένα καταστήματα. Οι ισχυροί άνεμοι σάρωσαν επίσης την πόλη Νάγουα (βόρεια).

Βίντεο που μεταδόθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν κατοίκους της παραθαλάσσιας πόλης Ιγουέι με το νερό ως τη μέση να προσπαθούν να περισώσουν υπάρχοντά τους.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Στο Πουέρτο Ρίκο, από όπου πέρασε πρώτα ο κυκλώνας, και όπου εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ συναγερμός για τροπική καταιγίδα, «οι ζημιές σε υποδομές και σε σπίτια είναι καταστροφικές», δήλωσε ο κυβερνήτης της αμερικανικής περιοχής αυτής, ο Πέδρο Πιερλουίσι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο κυκλώνας προκάλεσε κατολισθήσεις, ξερίζωσε δέντρα, ανέτρεψε στύλους του δικτύου ηλεκτροδότησης, έκανε δρόμους αδιάβατους και παρέσυρε γέφυρα στην πόλη Ουτουάδο.

Ένας άνθρωπος έχασε ζωή του, «απανθρακώθηκε» προσπαθώντας να βάλει καύσιμο σε γεννήτρια σε λειτουργία, σύμφωνα με τις αρχές.

«Δυστυχώς, αναμένουμε περαιτέρω βροχόπτωση σε όλο το νησί σήμερα και αύριο», είπε χθες ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, καλώντας τους κατοίκους να μην διακινδυνεύσει να κινηθεί στους δρόμους.

«Σε πολλές περιοχές, όπου δεν είχαν σημειωθεί ποτέ πριν πλημμύρες, έχουμε συγκέντρωση νερού άνευ προηγουμένου», μεγαλύτερες «κι από αυτές που είχαμε δει στον κυκλώνα Μαρία», εξήγησε ο κ. Πιερλουίσι.

Πάνω από 800.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αρχές, δεν έχουν πλέον παροχή πόσιμου νερού. «Δεν έχουμε ηλεκτρισμό, ούτε νερό», δήλωσε η Ελένα Σαντιάγο, αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο της Αϊμπονίτο (κεντρικά).

Το πέρασμα του κυκλώνα Φιόνα «ήταν βίαιο», εξήγησε. «Το νοσοκομείο λειτουργεί χάρη σε γεννήτρια, προσφέρουμε φροντίδες μόνο σε επείγοντα περιστατικά».

Μπλακάουτ

Το Πουέρτο Ρίκο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα στις υποδομές τα τελευταία χρόνια.

Υπέστη εκτεταμένες καταστροφές το 2017 από τους κυκλώνες Ίρμα και Μαρία, που χτύπησαν κυρίως το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος. Το δίκτυο αυτό ιδιωτικοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2021, με σκοπό, στη θεωρία τουλάχιστον, να επιλυθεί το πρόβλημα των συχνών διακοπών της ηλεκτροδότησης. Όμως η νήσος έζησε γενική διακοπή ρεύματος τον Απρίλιο του 2022.

Όλο το Πουέρτο Ρίκο των τριών και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων υπέστη διακοπή της ηλεκτροδότησης καθώς πλησίαζε το νησί ο κυκλώνας. Χθες Δευτέρα, η παροχή αποκαταστάθηκε στα σπίτια 100.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον κυβερνήτη.

Την Κυριακή η τροπική καταιγίδα Φιόνα μετατράπηκε σε κυκλώνα Κατηγορίας 1, προτού χτυπήσει τη νοτιοδυτική ακτή του Πουέρτο Ρίκο.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Συζήτησε χθες με τον κυβερνήτη του νησιού και ανέφερε πως μέλη ομοσπονδιακών υπηρεσιών ήδη εργάζονται για να βοηθήσουν, είναι πάνω από 300 ήδη και θα αυξηθούν.

Εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας της επιφάνειας των ωκεανών, η συχνότητα των ισχυρών κυκλώνων, με ισχυρότερους ανέμους και σφοδρότερες βροχοπτώσεις, αυξάνεται. Τέτοια φαινόμενα θέτουν σε ολοένα μεγαλύτερο κίνδυνο παραθαλάσσιες κοινότητες.

Η Φιόνα είχε ήδη προκαλέσει σοβαρές ζημιές περνώντας από τη Γουαδελούπη τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο. Κατά τόπους, το νερό ξεπέρασε το 1,5 μέτρο ύψος. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του όταν το σπίτι του παρασύρθηκε από τα νερά μετά την υπερχείλιση ποταμού.

Αρκετές δεκάδες άνθρωποι χρειάστηκε να αναζητήσουν προσωρινή στέγη, οδικοί άξονες έκλεισαν και τομείς του αρχιπελάγους συνέχιζαν να μην έχουν ακόμη χθες πόσιμο νερό, δύο ημέρες μετά το πέρασμα της καταιγίδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πήγαινε στην αρχική σελίδα