Κύμα παραιτήσεων στη ρωσική κρατική τηλεόραση εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία

Η διαμαρτυρία της Μαρίνα Οβσιανίκοβα υποδεικνύει μια τάση που είχε αρχίσει να σχηματίζεται.
Reuters TV via Reuters

Όταν η Μαρίνα Οβσιανίκοβα προκάλεσε «σεισμό» στα διεθνή ΜΜΕ το βράδυ της Δευτέρας με τη διαμαρτυρία της κατά του πολέμου στην Ουκρανία και της προπαγάνδας σχετικά με αυτόν, η ενέργειά της υπέδειξε ένα σιωπηλό μεν, σταθερό ρεύμα παραιτήσεων στην, αυστηρά ελεγχόμενη από το κυβέρνηση, κρατική τηλεόραση της Ρωσίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι την ευχαρίστησε, καλώντας όποιον εργάζεται για αυτό που χαρακτήρισε ως σύστημα προπαγάνδας της Ρωσίας να παραιτηθεί.

Κάποιοι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του προέδρου Πούτιν στην κρατική τηλεόραση ήδη έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με κυρώσεις, περιλαμβανομένου του Βλαντιμίρ Σολόβιοφ, που παρουσιάζει talk show στο Rossiya-1, το μεγαλύτερο κανάλι της Ρωσίας, και της Μαργκαρίτα Σιμονιάν, που έχει κατηγορήσει οποιονδήποτε ντρέπεται που είναι Ρώσος σε αυτή τη φάση πως δεν είναι στα αλήθεια Ρώσος.

Πάντως, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, μερικές ώρες μετά τη διαμαρτυρία της Οβσιανίκοβα, τρεις παραιτήσεις έγιναν γνωστές: Η Ζάνα Αγκαλάκοβα, συνάδελφός της στο ρωσικό Κανάλι 1, παραιτήθηκε από ανταποκρίτρια Ευρώπης, ενώ δύο δημοσιογράφοι έφυγαν από το ανταγωνιστικό NTV: Η Λίλια Γκιλντέγεβα δούλευε στον σταθμό ως παρουσιάστρια από το 2006 και ο Βαντίμ Γκλούσκερ ήταν στο NTV για περίπου 30 χρόνια. Φημολογίες υπάρχουν επίσης ότι δημοσιογράφοι οδεύουν προς παραίτηση και στο VGTRK. O δημοσιογράφος Ρομάν Σουπέρ, είπε ότι γίνονταν παραιτήσεις στο Vesti, αν και δεν επιβεβαιώθηκε αυτό.

Η παραίτηση της Μαρία Μπαρόνοβα είναι η πιο «υψηλού προφίλ» στο RT: Πρώην αρχισυντάκτρια στο RT, είπε στον Στιβ Ρόζενμπεργκ του BBC αυτόν τον μήνα πως ο πρόεδρος Πούτιν είχε ήδη καταστρέψει τη φήμη της Ρωσίας και ότι η οικονομίας της είχε πεθάνει επίσης. Έχουν παραιτηθεί και άλλοι δημοσιογράφοι του RT, μεταξύ των οποίων μη Ρώσοι, που εργάζονταν για τις ξενόγλωσσες εκδόσεις του μέσου. Η Σάντια Έντουαρντς- Ντάστι, πρώην ανταποκρίτρια Λονδίνου, ανακοίνωσε την παραίτησή της την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, χωρίς να δώσει λόγο, ενώ ο Τζόνι Τικλ, με έδρα στη Μόσχα, παραιτήθηκε την ίδια ημέρα «στον απόηχο των πρόσφατων γεγονότων». Ο Γάλλος παρουσιαστής του RT Φρεντερίκ Ταντέι είπε ότι φεύγει επειδή η Γαλλία ήταν σε «ανοιχτή σύγκρουση» με τη Ρωσία και δεν μπορούσε να συνεχίσει να παρουσιάζει το πρόγραμμά του.

Μερικές ημέρες μετά, η ΕΕ ανακοίνωσε την απαγόρευση των διαφόρων μέσων του RT και του Sputnik, για τις «καμπάνιες παραπληροφόρησης, χειραγώγησης πληροφοριών και διαστρέβλωσης γεγονότων». Το Ruptly επίσης είχε μια σειρά παραιτήσεων, σύμφωνα με το Reuters.

Δημοφιλή