«Κυνηγοί» απολιθωμάτων ανακάλυψαν οστά αρχαίου φασκωλόμυ

Εκπληκτικά ευρήματα από άγνωστο μέχρι σήμερα μαρσιποφόρο Mukupirna, που περιπλανήθηκε στην Γη πριν από περίπου 25 εκατομμύρια χρόνια.
Arthur Crichton/Flinders University

Ερευνητές στην Αυστραλία ανακάλυψαν στοιχεία για ένα άγνωστο μέχρι τώρα αρχαίο μαρσιποφόρο που περιπλανήθηκε στην Γη πριν από περίπου 25 εκατομμύρια χρόνια.

Το ζώο που περιγράφεται ως διασταύρωση φασκωλόμυ και μαρσιποφόρου λιονταριού - που ονομάζεται Mukupirna fortidentata - πιστεύεται ότι ζύγιζε έως και 50 κιλά.

Θραύσματα κρανίου, οστών και γνάθου από το ζώο ανακτήθηκαν από μια τοποθεσία κοντά στο Alice Springs στην κεντρική Αυστραλία. Οι ερευνητές λένε ότι το εύρημα ρίχνει φως στο πώς εξελίχθηκαν τα σύγχρονα μαρσιποφόρα.

Δουλεύοντας πάνω από 2.000 ώρες, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Flinders ανακάλυψε 35 διαφορετικά δείγματα Mukupirna από σκληρό ασβεστόλιθο. Αυτά βοήθησαν στη δημιουργία μιας εικόνας για το πώς θα έμοιαζε το ζώο.

Peter Schouten/ Flinders University

Πιστεύεται ότι είχε έναν κοινό πρόγονο με τον σύγχρονο φασκωλόμυ και επίσης έμοιαζε λίγο με ένα μαρσιποφόρο λιοντάρι, γνωστό ως Thylacoleo carnifex, σύμφωνα με τον ερευνητής Αρθουρ Κρίκτον.

Η ομάδα κατάφερε να υπολογίσει το βάρος του ζώου χρησιμοποιώντας μετρήσεις των δοντιών και των οστών των άκρων του ενώ συμπέρανε τη διατροφή του από χαρακτηριστικά του κρανίου, των σαγονιών και των δοντιών του.

«[Τα δόντια του] επιβεβαιώνουν λίγο πολύ ότι δεν είναι σαρκοφάγο. Ηταν πραγματικά πολύ εξειδικευμένο στην επεξεργασία σκληρών τροφών, όπως σκληρά φρούτα, ξηρούς καρπούς και βολβούς», σύμφωνα με τον Κρίκτον.

Με βάροα στα 50 κιλά, το Mukupirna θα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα αυστραλιανά μαρσιποφόρα που ζούσαν εκείνη την εποχή, αν και είναι πολύ μικρότερο από το μεγαλύτερο γνωστό αρχαίο μαρσιποφόρο - το Diprotaton optatum, το οποίο ζύγιζε περίπου 2.500 κιλά.

Λίγα είναι γνωστά για το πώς εξαφανίστηκε το Mukupirna, αλλά η περιβαλλοντική αλλαγή είναι η πιθανή απάντηση. Υπήρχε όταν η άνυδρη έρημος της Αυστραλίας ήταν πολύ πιο υγρή και καλυμμένη από δάσος. Το Mukupirna nambensis - στενός συγγενής του fortidentata - ανακαλύφθηκε μόλις το 2020.

Η ίδια ερευνητική ομάδα βρήκε επίσης τα υπολείμματα ενός είδους που πιστεύεται ότι είναι ένα αρχαίος συγγενής του σημερινού πόσουμ.

Arthur Crichton/Flinders University.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή