Κυριακάτικο τραπέζι: Αφράτα μοσχαρίσια μπιφτέκια με πιλάφι σπανακο-κοκκινιστό

Και μους φράουλα σε ποτήρι.
5PH / 500px via Getty Images

Στρώνουμε το κυραικάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε αφράτα μοσχαρίσια μπιφτέκια με πιλάφι σπανακο-κοκκινιστό.

Στον κιμά θα προσθέσουμε καρότα χοντροτριμμένα, λίγη μουστάρδα, φρέσκο δυόσμο και ρίγανη. Ενώ στο πιλάφι, κρεμμύδι ξερό, πράσα σε λεπτές ροδέλες, καστανή ζάχαρη και πάπρικα γλυκιά.

Για γλυκό μια μους φράουλα σερβρισμένη σε ποτήρι.

Καλή όρεξη.

Αφράτα μοσχαρίσια μπιφτέκια με πιλάφι σπανακο-κοκκινιστό

Μερίδες: 4-6

Προετοιμασία: 30′

Αναμονή: 30′

Ψήσιμο & Μαγείρεμα: 45′

Υλικά

για τα μπιφτέκια

700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

3 φέτες ψωμί, χωρίς την κόρα, μουλιασμένο και στυμμένο

2 αυγά

1 ξερό κρεμμύδι, χοντροτριμμένο

2 καρότα, χοντροτριμμένα

300 ml γάλα φρέσκο

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.σ. μουστάρδα απαλή

½ κ.γ. ρίγανη ξερή, τριμμένη

1/3 μάτσο δυόσμο, τα φύλλα, ψιλοκομμένα

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για το πιλάφι

250 γρ. ρύζι, κατά προτίμηση Καρολίνα

50 ml ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ξερό, μέτριο, σε ψιλά καρέ

2 πράσα, το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος, σε λεπτές ροδέλες

450 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο, ψιλοκομμένο

1 κ.γ. ντοματοπελτές

200 γρ. ντοματάκια ολόκληρα, κονσέρβας, πολτοποιημένα

1 κ.σ. δυόσμο ξερό, τριμμένο

1 κ.σ. ζάχαρη καστανή

½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

για τα μπιφτέκια

Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί, τα αυγά, το κρεμμύδι, τα καρότα και ανακατεύουμε. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το γάλα με το μπέικιν πάουντερ και αδειάζουμε στον κιμά.

Προσθέτουμε τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το δυόσμο, αλατοπίπερο και ζυμώνουμε για 1′-2′. Αν το μείγμα είναι πιο υδαρές από όσο θέλουμε προσθέτουμε 1-2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη. Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30′.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.

Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί. Πλάθουμε 6-8 μπιφτέκια τα βάζουμε στο ταψί και ψήνουμε για 15′ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν.

για το πιλάφι

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σπανάκι και το πράσο για περίπου 2′-3′, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.

Ρίχνουμε το ρύζι, τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2′-3′ ανακατεύοντας. Ρίχνουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, την πάπρικα αλατοπίπερο και 800 ml ζεστό νερό. Ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 15′ έως ότου γίνει το ρύζι.

Ρίχνουμε τον δυόσμο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σερβίρουμε αμέσως.

Tip

Στα μπιφτέκια αν δεν έχουμε φρέσκο δυόσμο χρησιμοποιούμε 1 κ.σ. ξερό.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #82» σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.

Μους φράουλα σε ποτήρι

Laura Reid via Getty Images

Μερίδες: 8-10

Προετοιμασία: 30΄

Αναμονή στο ψυγείο (για τη μους): 3- 4 ώρες

Υλικά

για τη σάλτσα

200 γρ. φράουλες καθαρισμένες

50 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

2 γρ. φύλλα ζελατίνης(έτσι η σος θα γίνει παχύρρευστη)

για τη μους

600 γρ. φράουλες

40 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική (αν θέλουμε τη μους πιο γλυκιά, διπλασιάζουμε τη ζάχαρη)

15 γρ. φύλλα ζελατίνης

350 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, χτυπημένη σε ελαφριά σαντιγί

Εκτέλεση

για τη σάλτσα

Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε μπολ με κρύο νερό να μαλακώσει. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τις φράουλες με τη ζάχαρη. Αδειάζουμε το 1/3 του μείγματος σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε μέχρι να γίνει χλιαρό (περίπου 45°C – αν δεν έχουμε θερμόμετρο πρέπει να το αισθανόμαστε αρκετά ζεστό στα χείλη).

Αποσύρουμε, στραγγίζουμε τη ζελατίνα, την προσθέτουμε στο ζεστό μείγμα και ανακατεύουμε να λιώσει. Προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα φράουλας και ανακατεύουμε.

Διατηρούμε στο ψυγείο. Στο σερβίρισμα, θα χρειαστεί να χτυπήσουμε λίγο τη σάλτσα με το σύρμα.

για τη μους

Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε μπολ με κρύο νερό να μαλακώσουν. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τις φράουλες με τη ζάχαρη. Αδειάζουμε το 1/3 του μείγματος σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε μέχρι να γίνει χλιαρό (45° C).

Αποσύρουμε, στραγγίζουμε τις ζελατίνες, τις προσθέτουμε στο ζεστό μείγμα και ανακατεύουμε να λιώσουν. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο μείγμα φράουλας, ανακατεύουμε και με μια σπάτουλα προσθέτουμε με απαλές κινήσεις τη χτυπημένη κρέμα.

Μοιράζουμε το μείγμα σε μπολ ή ποτήρια και τη βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί για 3 – 4 ώρες. Σερβίρουμε τη μους με τη σάλτσα φράουλας.

Tip

Μπορούμε να βάλουμε τη σάλτσα φράουλας σε παγοκύστες στην κατάψυξη από την προηγουμένη. Θα σερβίρουμε τα φραουλοπαγάκια πάνω στη μους, εντείνοντας έτσι την αίσθηση δροσιάς.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #96» σε συνταγή Τάσου Τυρανόπουλου.