Κυριακάτικο τραπέζι: «Αποδομημένο» παστίτσιο με πράσo

Και ζεστό φοντάν σοκολάτας με κουκουνάρι.
Μυστικές Συνταγές/Νικόλαος Τσελεμεντές

Ένα διαφορετικό παστίτσιο θα μαγειρέψουμε για το κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας.

Θα χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά ζυμαρικά από την κλασσική συνταγή ενώ δεν θα έχουμε ούτε την αγαπημένη μας μπεσαμέλ. Βασικό υλικό είναι τα πράσα, σε συνδυασμό με μαύρες ελιές και ντομάτες.

Αν θέλουμε να απογειώσουμε την γεύση του μπορούμε να ακολουθήσουμε το tip έκπληξη.

Για γλυκό σερβίρουμε ζεστό φοντάν σοκολάτας με κουκουνάρι.

Καλή όρεξη.

«Αποδομημένο» παστίτσιο με πράσα

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 50 - 55 λεπτά

Μαγείρεμα: 30 - 40 λεπτά

Υλικά

500 γρ. Spaghetti Νο 6

1½ κιλό πράσα (μόνο το άσπρο μέρος)

100 γρ. βούτυρο

1½ κιλό ντομάτες

100 γρ. ελιές μαύρες, χωρίς κουκούτσι

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα μακαρόνια να βράσουν σε κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό, για 7 λεπτά, τα σουρώνουμε πολύ καλά και τα ζεματάμε μέσα στην μισή ποσότητα βουτύρου που έχουμε προηγουμένως κάψει. Μετά το ζεμάτισμα, ρίχνουμε τα μακαρόνια μέσα σε βουτυρωμένο ταψί και τα στρώνουμε σαν βάση φαγητού.

Καθαρίζουμε τα πράσα, τα πλένουμε πολύ καλά και τα κόβουμε κατά μήκος σε φέτες ή ροδέλες. Τα ρίχνουμε σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει και τα αφήνουμε να βράσουν. Στην συνέχεια τα σουρώνουμε και τα τσιγαρίζουμε μέσα στο υπόλοιπο καυτό βούτυρο.

Στρώνουμε τα πράσα στο ταψί πάνω από τα μακαρόνια και τα πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Από πάνω τοποθετούμε τις ντομάτες, που έχουμε κόψει σε στρογγυλές φέτες πάχους 1 εκατοστού. Ζεματάμε τις ελιές και τις σκορπάμε στο ταψί.

Βάζουμε το ταψί σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθούν μαζί όλα τα υλικά και σερβίρουμε.

Tip

Για να γίνει το παστίτσιο μας ακόμα πιο νόστιμο, μπορούμε να το περιχύσουμε με 2 - 3 χτυπημένα αυγά, να το πασπαλίσουμε με μπόλικο τριμμένο τυρί και στην συνέχεια να το βάλουμε στο φούρνο.

Αναδημοσίευση από «Μυστικές Συνταγές» του Νικόλαου Τσελεμεντέ.

Ζεστό φοντάν σοκολάτας με κουκουνάρι

GMVozd via Getty Images

Μερίδες: 4 - 6

Προετοιμασία: 25 λεπτά

Ψήσιμο: 15 λεπτά

Υλικά

70 γρ. σοκολάτα υγείας

25 γρ. βούτυρο

ασπράδια από 5 αυγά

35 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

4 κρόκοι αυγών

10 γρ. αλεύρι

10 γρ. κουκουνάρι

25 γρ. τριμμένη σοκολάτα

Εκτέλεση

Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι τη μέση και τη βάζουμε στη φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία μέχρι να κάψει το νερό. Έπειτα σε ένα μεταλλικό μπολ ρίχνουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε κομματάκια και τα βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με το νερό (μπεν μαρί) μέχρι να λιώσουν και τότε το βγάζουμε από τη φωτιά.

Σε ένα επιτραπέζιο μίξερ με το σύρμα στη μεσαία ταχύτητα χτυπάμε τα ασπράδια και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Όταν διογκωθούν καλά και η μαρέγκα είναι σταθερή, προσθέτουμε τους κρόκους. Μόλις ανακατευτούν οι κρόκοι στην μαρέγκα, σταματάμε το μίξερ.

Ανακατεύουμε τη μαρέγκα με μια τρυπητή κουτάλα ενώ παράλληλα ρίχνουμε σιγά σιγά το λιωμένο μείγμα σοκολάτας-βουτύρου όσο είναι ακόμα ζεστό. Έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι, με το κουκουνάρι και την τριμμένη σοκολάτα και τα ανακατεύουμε.

Τοποθετούμε το μείγμα σε βουτυρωμένα μπολάκια μέχρι τα 2/3 του μπολ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 15 λεπτά.

Αναδημοσίευση από «Gourmet» σε συνταγή Δημήτρη Χρονόπουλου.