Κυριακάτικο τραπέζι: Φασολάδα λεμονάτη με ψιλοκομμένο άνηθο

Και ένα γρήγορο σουφλέ σοκολάτας.
MEDITERRANEAN via Getty Images

Εννοείται πως μια φασολάδα ταιριάζει απόλυτα σε κυριακάτικο τραπέζι τον χειμώνα.

Έτσι λοιπόν μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε μια υπέροχη συνταγή για φασολάδα με ψιλοκομμένο άνηθο, χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι μαζί με λίγη καυτερή πάπρικα, κρεμμύδι και καρότο. Θα προσθέσουμε στο τέλος και μια κουταλιά του γλυκού δυόσμο.

Για γλυκό θα βγάλουμε ένα πολύ εύκολο σουφλέ σοκολάτα.

Καλή όρεξη.

Φασολάδα λεμονάτη με ψιλοκομμένο άνηθο

Μερίδες: 4-6

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Αναμονή: 1 βράδυ

Μαγείρεμα: 1 ώρα και 30 λεπτά

Υλικά

400 γρ. ψιλά φασόλια, μουλιασμένα αποβραδίς και καλά στραγγισμένα

3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

5 καρότα, σε λεπτές φέτες ή καρέ

1/4 κ.γ. καυτερή πάπρικα

1 μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο

1 κ.γ ξερό δυόσμο, τριμμένο

90 ml ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τα φασόλια μαζί με 1.200 ml νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη λιώσουν.

Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σιγομαγειρεύουμε τα κρεμμύδια μαζί με τα καρότα, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν κάπως, χωρίς να προσθέσουμε νερό.

Αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τα φασόλια σε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού, προσθέτουμε τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά.

Ρίχνουμε τον χυμό, το ξύσμα και τον δυόσμο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Tip

Συνοδεύουμε με ρέγγα, λακέρδα και σκουμπρί. Ψωμί φρέσκο, ελιές και τυρί φέτα, απαραιτήτως.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - Η Μεγάλη Κουζίνα της Μικράς Ασίας» τεύχος #199, σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.

Σουφλέ σοκολάτας

BURCU ATALAY TANKUT VIA GETTY IMAGES

Μερίδες: 6

Υλικά

200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

80 γρ. γάλα

4 κρόκοι αυγών

140 γρ. ζάχαρη άσπρη κρυστάλλικη

6 ασπράδια αυγών

βούτυρο και ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική για τις φόρμες μας

Εκτέλεση

Βουτυρώνουμε και ζαχαρώνουμε τις φόρμες μας.

Λιώνουμε σε μπεν - μαρί την κουβερτούρα και την αφήνουμε χλιαρή. Προσθέτουμε το γάλα. Χτυπάμε τους κρόκους με 60γρ. από την ζάχαρη και προσθέτουμε αυτό το μείγμα στην σοκολάτα.

Χτυπάμε σ′ ένα καθαρό σκεύος τα ασπράδια των αυγών και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη. Ρίχνουμε την μαρέγκα στο μείγμα σοκολάτας σταδιακά, ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα και όχι με σύρμα.

Μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες και ψήνουμε 20-25 λεπτά σε προσθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Σε αυτό το διάστημα δεν ανοίγουμε καθόλου τον φούρνο.

Tip

Αυτό το σουφλέ πρέπει να το φτιάξουμε και να το ψήσουμε την ίδια στιγμή. Επίσης πρέπει να φαγωθεί αμέσως.

Αναδημοσίευση από το βιβλίο «Σοκολάτα» του Στέλιου Παρλιάρου, εκδόσεις Ι.Σιδέρης.