Κυριακάτικο τραπέζι: Κανελόνια γεμιστά με σαρδέλες πλακί και Torta della Nona

Ή αλλιώς τάρτα της γιαγιάς με κρέμα, λεμόνι και κουκουνάρια.
Rosanna U via Getty Images

Στρώνουμε κυριακάτικο τραπέζι με δύο συνταγές που θα ευχαριστηθούμε όλοι οι συνδαιτυμόνες.

Έτσι λοιπόν μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε για κυρίως πιάτο, ζυμαρικά σε συνδυασμό με ψάρι. Στην προκειμένη περίπτωση, κανελόνια γεμιστά με σαρδέλες πλακί και πρόσθετα υλικά, κουκουνάρι, φρέσκο δυόσμο και μαϊντανό παρέα με μαύρες σταφίδες και φρέσκο κρεμμυδάκι.

Για γλυκό τρατάρουμε αγαπημένη lemon pie στην ιταλική της έκδοση. Torta della Nona ή αλλιώς τάρτα της γιαγιάς με κρέμα, λεμόνι και κουκουνάρια.

Καλή όρεξη.

Κανελόνια γεμιστά με σαρδέλες πλακί

Μερίδες: 4

Μαγείρεμα: 1 ώρα και 30 λεπτά

Υλικά

400 γρ. κανελόνια

2 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες, τριμμένες

1 φλιτζάνι ζεστό νερό

2-3 κ.σ. γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά)

για την γέμιση

2 κ.σ. ελαιόλαδο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

4 σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένο

2 κ.σ. κουκουνάρι

2 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες

2 κ.σ. μαύρες σταφίδες

αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

1/2 φλιτζάνι, φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα

1/2 φλιτζάνι, φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα

1.200 γρ. σαρδέλες, φιλεταρισμένες, χοντροκομένες

Εκτέλεση

για τις σαρδέλες

Κόβουμε το κεφάλι τους με ένα μαχαίρι. Τις τρίβουμε εξωτερικά με τα δάχτυλα κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγουν τα λέπια τους.

Τις ανοίγουμε σέρνοντας το δάχτυλο μας από πάνω μέχρι κάτω στην κοιλιά, αφαιρώντας τα εντόσθια. Βγάζουμε προσεκτικά και πετάμε το κόκκαλο.

Τις πλένουμε ξανά και είναι έτοιμες για μαγείρεμα.

για την γέμιση

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για μισό λεπτό ακόμα και ρίχνουμε το κουκουνάρι, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τις σταφίδες, αλάτι και πιπέρι.

Αφήνουμε να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά, ρίχνουμε τα μυρωδικά και τις σαρδέλες και ανακατεύουμε.

για τα κανελόνια

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C (στις αντιστάσεις).

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις τριμμένες ντομάτες με το ζεστό νερό. Απλώνουμε το μισό μείγμα σε ένα βαθύ ταψί. Γεμίζουμε τα κανελόνια και τα τοποθετούμε στο ταψί. Ραντίζουμε με την υπόλοιπη ντομάτα και πασπαλίζουμε με την γαλέτα.

Ψήνουμε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν τα κανελόνια και σερβίρουμε

Tip

για το ξεφλούδισμα της ντομάτας

Τις χαράζουμε σταυρωτά στην βάση τους, με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι.

Τις βουτάμε σε νερό που κοχλάζει για 15 δευτερόλεπτα, όχι παραπάνω. Με μια τρυπητή κουτάλα τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό (ιδανικά έχουμε βάλει και παγάκια)

Τραβάμε εύκολα πλέον την φλούδα με τα δάχτυλα μας.

Αναδημοσίευση από «Olive - οι μακαρονάδες του καλοκαιριού», τεύχος #125 σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.

Torta della Nona

lisegagne via Getty Images

Μερίδες: 10-12

Προετοιμασία: 45 λεπτά

Αναμονή: 4 ώρες

Ψήσιμο: 50-60 λεπτά

Υλικά

για την ζύμη

80 γρ. ζάχαρη

125 γρ. βούτυρο αγελάδος, κρύο από το ψυγείο, σε κύβους

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 αυγό

ξύσμα από 1 λεμόνι

για την επιφάνεια

1 κρόκος, χτυπημένος με λίγο γάλα

50 γρ. κουκουνάρια ή αμύγδαλα λευκά, κομμένα κατακόρυφα σε 3-4 κομμάτια

για την κρέμα

500 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες

ξύσμα από 1 λεμόνι

2 αυγά

4 κρόκοι αυγών

120 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

30 γρ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση

για την ζύμη

Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα δουλεύουμε γρήγορα με τον γάντζο ή το φτερό, μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής ζύμη - ίσως κάποια κομμάτια βούτυρο παραμείνουν ολόκληρα, αλλά δεν μας πειράζει.

Τυλίγουμε την ζύμη με διάφανη μεμβράνη και την βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.

για την κρέμα

Σε μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και το ξύσμα λεμονιού και τοποθετούμε στην φωτιά.

Παράλληλα σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τα αυγά, τους κρόκους, την ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Όταν το γάλα ζεσταθεί καλά, αλλά πριν πάρει βράση, τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά, ρίχνουμε περίπου το 1/3 από το γάλα στο μείγμα αυγών και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα, βάζουμε πάλι στην φωτιά και ζεσταίνουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να φτιάξουμε μια δεμένη κρέμα που να αρχίσει να κοχλάζει.

Την αδειάζουμε σε ένα καθαρό μπολ και σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη, την οποία εφαρμόζουμε στην επιφάνεια της κρέμας ώστε να μην σχηματιστεί κρούστα.

Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Αφού έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, την βάζουμε στο ψυγείο. Θέλει 3-4 ώρες συνολικά για να κρυώσει.

για την τάρτα

Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο, αφαιρούμε την μεμβράνη και κόβουμε τα 3/4 της (αφήνουμε το υπόλοιπο κομμάτι ζύμης).

Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το μεγάλο κομμάτι της ζύμης σε στρογγυλό και λεπτό φύλλο, με διάμετρο περίπου 30 εκ.

Στρώνουμε την ζύμη σε μια ταρτιέρα με διάμετρο 24 εκ. και βάθος τουλάχιστον 3 εκ., καλύπτοντας και τα τυχώματα και κόβουμε τυχόν περισσεύματα με το μαχαίρι.

Χτυπάμε την κρέμα που ετοιμάσαμε με το μίξερ ή το σύρμα, ώστε να αφρατέψει και να αποκτήσει όμορφη, λεία υφή. Γεμίζουμε την τάρτα με την κρέμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.

Ανοίγουμε το υπόλοιπο κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διάμετρο τόση όση και της ταρτιέρας μας και καλύπτουμε την κρέμα. Πιέζουμε τις άκρες του φύλλου στα τοιχώματα της τάρτας, για να κολλήσει.

για την επιφάνεια

Αλείφουμε την επιφάνεια της τάρτας με το μείγμα κρόκου-γάλακτος, σκορπίζουμε τα κουκουνάρια και ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C, για 50-60 λεπτά.

Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει καλά και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Η τάρτα διατηρείται εκτός ψυγείου (η κρέμα δεν χαλάει αφού έχει ψηθεί).

Tip

Για να μην καούν τα κουκουνάρια στο ψήσιμο, τα ξεπλένουμε με νερό σε ένα σουρωτήρι για 1-2 λεπτά (δεν χρειάζεται να τα μουλιάσουμε) και τα σκουπίζουμε. Έτσι θα ροδίσουν όμορφα, χωρίς να καούν.

Αναδημοσίευση από «γλυκές αλχημείες» τεύχος #51, σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.