Κυριακάτικο τραπέζι: Γιουβαρλάκια με πράσο και γιαουρτοσαλάτα

Και κρέμα σοκολάτα με γκραν - μαρνιέ.
Youtube

Κυριακάτικο τραπέζι με γιουβαρλάκια είναι από τα πιάτα εκείνα που μας προϊδεάζουν για το τι θα επακολουθήσει μόλις σερβιριστεί το φαγητό. Αν το συνδυάσουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί, καταλαβαίνουμε όλοι ότι θα γίνει της κολάσεως.

Έτσι λοιπόν μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε γιουβαρλάκια με πράσο και γιαουρτοσαλάτα. Θα προσθέσουμε κρεμμύδι, λίγο καρότο, άνηθο ψιλοκομμένο και γλυκιά πάπρικα.

Για γλυκό ετοιμάζουμε κρέμα σοκολάτα με γκραν - μαρνιέ.

Καλή όρεξη.

Γιουβαρλάκια με πράσο και γιαουρτοσαλάτα

Μερίδες: 4-5

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Μαγείρεμα: 30 λεπτά

Υλικά

για τα γιουβαρλάκια

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από σπάλα

4 κ.σ. ρύζι νυχάκι

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1/4 κ.σ. πάπρικα γλυκιά

2 κ.σ. άνηθος, ψιλοκομμένος

2 ασπράδια αυγών

50 ml ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τη σούπα

2 πράσα

1 καρότο, σε λεπτές φέτες

50 ml ελαιόλαδο

για το σερβίρισμα

2 κ.σ. γιαούρτι πρόβειο

2 κρόκοι αυγών

2 κ.σ. άνηθος, ψιλοκομμένος

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

για τα γιουβαρλάκια

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια και τα ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα. Πλάθουμε σε μπαλάκια, στο μέγεθος καρυδιού.

για τη σούπα

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για την σούπα, 800 ml νερό και αλατοπίπερο.

Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 6-8 λεπτά, μέχρι το υγρό να αρχίσει να κοχλάζει. Προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να γίνουν.

Αποσύρουμε από την φωτιά. Βγάζουμε τα γιουβαρλάκια με τρυπητή κουτάλα και τα μοιράζουμε σε βαθιά πιάτα.

Χτυπάμε την σούπα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

για το σερβίρισμα

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι με τους κρόκους και το προσθέτουμε σταδιακά στη σούπα, ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ.

Μοιράζουμε τη σούπα στα πιάτα με τα γιουβαρλάκια, πασπαλίζουμε με τον άνηθο και σερβίρουμε.

Tip

Αν δεν έχουμε ραβδομπλέντερ, χρησιμοποιούμε πολυκόφτη (multi)

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - Η Μεγάλη Κουζίνα της Μικράς Ασίας» τεύχος #199, σε συνταγή Νίκης Χρυσανθίδου.

Κρέμα σοκολάτα με γκραν - μαρνιέ

Vegan almond chocolate pudding
Komar via Getty Images/Foodcollection
Vegan almond chocolate pudding

Μερίδες: 6-8

Υλικά

600 γρ. σοκολάτα λιωμένη Nestlé

200 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)

300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

50 γρ. γκραν-μαρνιέ

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος στους 50-60 βαθμούς και την ανακατεύουμε με την σοκολάτα.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Χτυπάμε ελαφρά το βούτυρο με το γκραν-μαρνιέ και το ρίχνουμε στην κρέμα σοκολάτας.

Ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε μπολ.

Tip

Διατηρείται στο ψυγείο για 6 μέρες.

Πριν σερβίρουμε αφήνουμε τα μπολ εκτός ψυγείου για 1 ώρα.

Αναδημοσίευση από το βιβλίο «Σοκολάτα» του Στέλιου Παρλιάρου, εκδόσεις Ι.Σιδέρης.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα
Προτείνετε μια διόρθωση