Κυριακάτικο τραπέζι: Λαχανόρυζο με σύγλινο Μάνης και εσπεριδοειδή

Και κρέμα σοκολάτα με μπανάνες, κάστανα και καρύδια ποτισμένα στο ρούμι.
Ania Todica / 500px via Getty Images

Αδιαπραγμάτευτο το γεγονός ότι πρασόρυζο, σπανακόρυζο, λαχανόρυζο, μελιζανοπίλαφο αποτελούν πολύ, μα πολύ αγαπημένα πιάτα. Μαζί δε, με ταμπάσκο, λεμόνι, πιπέρια διαφόρων ειδών, φέτα τυρί και ότι άλλο ταιριάζει στην γεύση μας, η συνταγή ξεφεύγει σε άλλη διάσταση.

Έτσι λοιπόν μπαίνουμε στην κουζίνα μας και μαγειρεύουμε για το κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας, λαχανόρυζο με σύγλινο Μάνης και εσπεριδοειδή. Θα προσθέσουμε και λίγο πράσο με καρότο, θυμάρι και άνηθο αλλά και μπούκοβο με γλυκιά πάπρικα.

Για γλυκό θα φτιάξουμε κρέμα σοκολάτα με μπανάνες, κάστανα και καρύδια ποτισμένα στο ρούμι.

Καλή όρεξη

Λαχανόρυζο με σύγλινο Μάνης και εσπεριδοειδή

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Μαγείρεμα: 45 λεπτά

Υλικά

1 μέτριο λάχανο, λεπτοκομμένο

80 γρ. σύγλινο Μάνης, σε λεπτές φέτες

1 κρεμμύδι λευκό, σε λεπτές ροδέλες

1/2 πράσο, σε λεπτές ροδέλες

1 καρότο, σε λεπτές φέτες

1/4 κ.γ. μπούκοβο

600-700 ml ζωμός κότας ή νερό

2 φύλλα δάφνης

φύλλα από 2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι ή 1 κ.γ. ξερό

200 γρ. ρύζι γλασέ

1/4 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

χυμό από 1/2 λεμόνι

1/4 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού

2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

100 ml ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε το σύγλινο σε 1/2 κ.γ. ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να βγάλει το άρωμα του. Στην συνέχεια το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη.

Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πράσο και το καρότο για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το λάχανο, το μπούκοβο, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.

Ρίχνουμε τα 2/3 του ζωμού, την δάφνη και το θυμάρι και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το λάχανο. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Συμπληρώνουμε λίγο ακόμα ζεστό ζωμό και βράζουμε για 10-15 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ρύζι. Αν χρειαστεί βάζουμε λίγο ακόμα ζωμό.

Τέλος, ρίχνουμε την πάπρικα, το σοταρισμένο σύγλινο, τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε κατά μέρος για 10 λεπτά

Πασπαλίζουμε με μαϊντανό - άνηθο και σερβίρουμε.

Tip - Ζωμός κότας

Σοτάρουμε σε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο και 1 καρότο σε ροδέλες, για 1 λεπτό.

Προσθέτουμε 10-12 φτερούγες κοτόπουλο, 2 φύλλα δάφνης, 3 κλωνάρια μαϊντανό, 3 κλωνάρια άνηθο και 3-4 λίτρα νερό

Σιγοβράζουμε για 1 ώρα, ξαφρίζοντας. Στην συνέχεια, περνάμε τον ζωμό από σουρωτήρι.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμος - βιβλιοθήκη, λαχανικά του χειμώνα, Τόμος Α’» σε συνταγή Αστέριου Κουστούδη. Ο ζωμός κότας είναι σε συνταγή, Νίκης Χρυσανθίδου.

Κρέμα σοκολάτα με μπανάνες, κάστανα και καρύδια ποτισμένα στο ρούμι

Brent Hofacker / 500px via Getty Images

Μερίδες: 10-12

Υλικά

για τα φρούτα

1 κιλό μπανάνες

100 γρ. καρύδια ψύχα

200 γρ. κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα

200 γρ. ρούμι μαύρο

200 γρ. γάλα ζέστο

50 γρ. ζάχαρη

για την κρέμα

1 κιλό γάλα

200 γρ. ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική

120 γρ. αλεύρι

4 αυγά ολόκληρα

100 γρ. σοκολάτα λιωμένη

Εκτέλεση

για τα φρούτα

Μουσκεύουμε τα βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα για 2 ώρες στο γάλα με τη ζάχαρη.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις μπανάνες σε ροδέλες, προσθέτουμε τα καρύδια, τα κάστανα στραγγισμένα από το γάλα και ρίχνουμε το ρούμι. Τ′ αφήνουμε μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.

για την κρέμα

Βάζουμε το αλεύρι σε βαθιά κατσαρόλα, προσθέτουμε πρώτα την ζάχαρη και μετά τα αυγά και ανακατεύουμε το μείγμα έως ότου γίνει χυλός.

Σε μία άλλη κατσαρόλα βράζουμε το γάλα. Παίρνουμε την μισή ποσότητα από το γάλα και την προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα.

Ανακατεύουμε το μείγμα πάνω στη φωτιά και μόλις πάρει βράση το αποσύρουμε, ρίχνουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε την κρέμα ζεστή ή κρύα σε γυάλινα μπολ και προσθέτουμε από πάνω μπανάνες, κάστανα και καρύδια που τα έχουμε σουρώσει από το ρούμι.

Αναδημοσίευση από «Σοκολάτα», εκδόσεις Ι. Σιδέρης σε συνταγές Στέλιου Παρλιάρου.