Κυριακάτικο τραπέζι: Αρνάκι λεμονάτο με πατάτες κυδωνάτες στο φούρνο

Και μους από λευκή σοκολάτα και καφέ.
Kraus, Michael via Getty Images/Foodcollection

Κυριακάτικο τραπέζι και αρνί στο φούρνο με πατάτες είναι έννοιες συνυφασμένες.

Οπότε με αυτό κατά νου, μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε για κυρίως πιάτο, μια από τις πιο κλασσικές ελληνικές συνταγές. Θα βάλουμε και την ρίγανη μας, το θυμάρι μας και αν έχουμε όρεξη για περισσότερα αρώματα, θα πετάξουμε και μια σκελίδα σκόρδο στο ταψί.

Για το γλυκό θα φτιάξουμε μια μους από λευκή σοκολάτα και καφέ.

Καλή όρεξη.

Αρνάκι λεμονάτο με πατάτες κυδωνάτες στο φούρνο

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Ψήσιμο: 2 ώρες και 30 λεπτά

Υλικά

1½ κιλό μπούτι αρνίσιο

1 κιλό πατάτες

1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1½ κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1½ φλιτζάνι χυμό λεμόνι

λίγη ρίγανη

λίγο θυμάρι

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε το κρέας και το στραγγίζουμε καλά. Το πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και λίγο θυμάρι. Χτυπάμε στο μπλέντερ το λάδι με το χυμό λεμόνι και αλέιφουμε το κρέας. Το πασπαλίζουμε με το αλεύρι και το βάζουμε στο ταψί.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις βάζουμε σε μια λεκάνη, τις πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και τις ρίχνουμε στο ταψί. Περιχύνουμε τις πατάτες με το υπόλοιπο λάδι και χυμό λεμονιού.

Ψήνουμε στους 180 °C για 2½ ώρες, προσθέτοντας λίγο χλιαρό νερό στις πατάτες την ώρα του ψησίματος, αν χρειάζεται.

Σερβίρουμε το αρνί σε πιατέλα μαζί με τις πατάτες.

Tip

Αν μας αρέσει η γεύση του σκόρδου, προσθέτουμε μια σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη στις πατάτες.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...πασχαλινά» εκδόσεις Φυτράκη σε επιμέλεια συνταγών, Βάσιας Χριστοφόρου.

Μους από λευκή σοκολάτα και καφέ

Aksana Ban via Getty Images

Μερίδες: 6-8

Υλικά

300 γρ. λευκή σοκολάτα

200 γρ. κρέμα γάλακτος

300 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά), χτυπημένη ελαφρά ώστε να πάρει παχύρρευστη μορφή

2 κ.γ. Nescafé

Εκτέλεση

Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν-μαρί.

Ζεσταίνουμε τα 200 γρ. κρέμα γάλακτος στους 60 °C περίπου, μαζί με τον καφέ και τα ρίχνουμε στην λιωμένη σοκολάτα.

Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε για λίγα λεπτά να κρυώσει, στους 35 °C, όχι να παγώσει και ανακατεύουμε απαλά με την χτυπημένη κρέμα γάλακτος.

Σερβίρουμε σε ατομικά μπολάκια και γαρνίρουμε με ολόκληρους κόκκους καφέ.

Αναδημοσίευση από «Σοκολάτα», εκδόσεις Ι.Σιδέρη σε συνταγές Στέλιου Παρλιάρου.