Κυριακάτικο τραπέζι: Κατσίκι στο φούρνο με σκόρδο και μουστάρδα

Και «fondue» σοκολάτας με φρούτα, μπριός και μπισκότα.
alle12 via Getty Images

Κυριακάτικο τραπέζι, επιστροφή στο κρέας και πιο συγκεκριμένα στο κατσίκι.

Έτσι λοιπόν μαγειρεύουμε για κυρίως πιάτο, κατσίκι στο φούρνο με σκόρδο και μουστάρδα. Ενώ στο στο τέλος, λίγο πριν το σερβίρουμε θα προσθέσουμε κομμάτια από κεφαλοτύρι.

Για γλυκό επιλέγουμε να προσφέρουμε «fonfue» σοκολάτας με φρούτα της επιλογής μας, μπριός και μπισκότα, μαζί με ένα tip έκπληξη.

Καλή όρεξη.

Κατσίκι στο φούρνο με σκόρδο και μουστάρδα

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Ψήσιμο: 2 ώρες και 20 λεπτά

Υλικά

1½ κιλό κατσίκι γάλακτος μπούτι

1 κιλό πατάτες

2 σκελίδες σκόρδο

1/2 φλιτζάνι λεμονιού

1 κ.σ. μουστάρδα

1 κ.γ. ρίγανη

200 γρ. κεφαλοτύρι

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε το κρέας και το στραγγίζουμε. Κόβουμε το σκόρδο σε φέτες και τις βάζουμε σε μπολ, μαζί με αλάτι και πιπέρι. Παίρνουμε ένα μαχαίρι και κάνουμε σχισμές στο κρέας σε ένα ταψί και το πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κομμάτια, τις πασπαλίζουμε με αλάτι και τις προσθέτουμε στο ταψί. Ρίχνουμε το λάδι, τον χυμό λεμονιού, την μουστάρδα διαλυμένη σε λίγο νερό και ψήνουμε στους 180°C για 21/2 ώρες, προσθέτοντας κατά διαστήματα λίγο χλιαρό νερό.

Βάζουμε το ταψί από το φούρνο, πασπαλίζουμε το φαγητό με την ρίγανη και προσθέτουμε το τυρί κομμένο σε μικρά κομματάκια. Το βάζουμε πάλι στο φούρνο, το αφήνουμε λίγο, μέχρι να λιώσει το τυρί, και το σερβίρουμε σε πιατέλα.

Tip

Αν μας αρέσει η γεύση του σκόρδου προσθέτουμε στο ταψί με τις πατάτες 6 σκελίδες σκόρδο χωρίς να τις καθαρίσουμε. Δίνουν στις πατάτες ιδιαίτερη γεύση και νοστιμιά.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...πασχαλινά» εκδόσεις Φυτράκη σε συνταγές Βάσιας Χριστοφόρου.

«Fondue» σοκολάτας με φρούτα, μπριός και μπισκότα

studio416 via Getty Images/ImaZinS RF

Υλικά

300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

150 γρ. γάλα

50 γρ. βούτυρο

Φρούτα, μπισκότα μικρά και κύβοι από μπριός

Εκτέλεση

Λιώνουμε την κουβερτούρα και την ρίχνουμε στο βραστό γάλα ανακατεύοντας για 2 λεπτά.

Κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και την διατηρούμε ζεστή καθ′ όλη την διάρκεια του σερβιρίσματος βουτώντας μικρά φρούτα μπισκότα και μπριός.

Tip

Την σοκολάτα μπορούμε να την αρωματίσουμε με ρούμι, ξύσμα από πορτοκάλι ή με βανίλια.

Αναδημοσίευση από «Σοκολάτα», εκδόσεις Ι.Σιδέρης, σε συνταγές Στέλιου Παρλιάρου.